metalshow

ANCOM propune modificarea tarifelor de utilizare a spectrului radio pentru

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) supune consultarii publice un proiect de decizie privind modificarea si completarea Deciziei presedintelui IGCTI nr. 686/2005, act normativ care reglementeaza procedura de tarifare si tarifele aplicabile anual pentru utilizarea spectrului radio.

Pentru a sprijini implementarea televiziunii digitale pana la termenul asumat de switch off pentru televiziunea analogica, proiectul de decizie supus consultarii publice de ANCOM prevede reducerea la jumatate a tarifului de utilizare a spectrului radio pentru anii 2010-2011, in cazul viitorilor titulari de licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune. In plus, proiectul de decizie prevede reducerea tarifului datorat de catre operatorul de multiplex alocat la nivel national care difuzeaza programele publice de televiziune proportional cu largimea de banda ocupata cu furnizarea acestora, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

Data fiind necesitatea accelerarii procesului de adoptare a proiectului de decizie a presedintelui ANCOM, proces aflat in stransa legatura cu termenele stabilite pentru procedura de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune, Autoritatea supune consultarii publice aceasta masura de reglementare in regim de urgenta, stabilind o perioada de consultare publica de 10 zile.

„Supunem astazi consultarii publice in regim de urgenta aceasta masura de reglementare din considerente ce tin de transparenta tarifului de utilizare a spectrului, avand in vedere faptul ca procedurile de selectie organizate pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru sunt demarate, ceea ce presupune ca potentialii ofertanti sa ia in calcul, inainte de depunerea ofertelor, toate conditiile legislative ce creeaza obligatii in sarcina viitorilor titulari de licente”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Modificarile si completarile aduse de proiectul ANCOM la Decizia presedintelui IGCTI nr. 686/2005 privesc, de asemenea, stabilirea tarifului de utilizare a spectrului ce urmeaza a fi achitat de catre titularii licentelor care vor furniza servicii de comunicatii mobile pe suport radio, la bordul navelor, de tip MCV (Mobile Communications on Vessels), cuantumul propus de autoritatea de reglementare fiind la aceeasi valoare cu cel stabilit pentru serviciile MCA (Mobile Communications on Aircraft).

Proiectul de decizie prevede, in plus, ca tariful de utilizare a spectrului radio in cazul sistemelor CGC (componentele terestre complementare) asociate sistemelor ce furnizeaza servicii de comunicatii electronice in serviciul mobil prin satelit (MSS) in benzile 1980-2010 MHz/2170-2200 MHz, sa fie dedus din cel stabilit pentru retelele de telefonie mobila celulara UMTS, tinand cont de faptul ca tehnologia utilizata, benzile de frecvente radio si furnizarea de servicii de comunicatii mobile prin intermediul acestor sisteme se realizeaza in mod similar.

Proiectul de decizie poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 16.07.2010, pe adresa sediului central ANCOM – Str. Delea Noua 2, sector 3, Bucuresti, sau direct la registratura ANCOM. Observatiile si recomandarile pot fi transmise si prin fax la numarul +40372 845 404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Bucuresti, 07.07.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *