free download 78 travel guides written by experts

ANCOM organizeaza o noua sesiune de examinare

pentru obtinerea certificatelor de operator radio si de radioamator

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), prin direcţiile sale regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, organizează, în perioada 10  aprilie – 20 mai 2010, sesiunea ordinară de examinare în vederea obţinerii certificatelor de radioamator şi certificatelor de operator radiocomunicaţii în serviciul mobil terestru.  

Aceste certificate se eliberează de către ANCOM în urma unui examen, organizat în două sesiuni, în lunile aprilie şi octombrie ale fiecărui an, de către direcţiile regionale ale ANCOM.

Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în data de 20 – 21 aprilie 2010 (în Bucureşti), 11 – 12 mai 2010 (în Timişoara) şi 20 mai (în Cluj). Mai multe detalii pot fi accesate aici, pe pagina de internet a ANCOM dedicată personalului operator al staţiilor de radiocomunicaţii.

Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în data de 10 aprilie (la Iaşi), 13 – 14 aprilie (la Bucureşti), 17 aprilie (la Cluj), şi 20 aprilie (la Timişoara). Mai multe detalii referitoare la examenele organizate în vederea obţinerii certificatelor de radioamator, precum şi alte informaţii cu privire la regulament, lista de subiecte, regulamente internaţionale, sancţiuni, formulare, puteţi găsi aici, pe pagina de internet a ANCOM.

Înscrierea la cele două tipuri de examinări se face în urma depunerii de către solicitanţi a unei cereri de înscriere, împreună cu o copie după cartea de identitate/certificatul de naştere sau paşaportul solicitantului şi o fotografie color tip paşaport a acestuia.

Utilizatorii specifici ai reţelelor de radiocomunicaţii mobile terestre de uz privat – care trebuie să obţină un certificat de operator radio pentru a putea opera staţiile de radicomunicaţii – sunt atât mici întreprinzători, cât şi mari companii ale căror activităţi economice necesită comunicaţii radio proprii. Printre domeniile în care activează aceste companii se numără: industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc. În România, sunt valabile peste 22.000 de certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.

Radioamatorismul este practicat ca hobby, în România existând peste 4.000 de radioamatori autorizaţi de către ANCOM. Cei mai mulţi radioamatori certificaţi se regăsesc în Bucureşti (817) urmat de Prahova (390), Braşov (259), Hunedoara (214), Timişoara (205), Cluj (180), Suceava (160), Constanţa (159), Arad (151), Argeş (140), Iaşi (124), Bihor (120), Neamţ (119), Maramureş (108), Teleorman (107) şi Dâmboviţa (103). În lume există aproximativ 3 milioane de persoane care practică radioamatorismul.

Bucuresti, 25.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *