free download 78 travel guides written by experts

ANCOM atrage atentia asupra intrarii neintentionate a telefoanelor mobile in roaming

ANCOM desfasoara in aceste zile o misiune de monitorizare la granitele tarii pentru a verifica primirea mesajelor scurte care trebuie sa avertizeze utilizatorii despre intrarea in roaming a telefonului mobil. Intrucat, in unele cazuri, specialistii Autoritatii au sesizat sosirea cu intarziere a acestor mesaje, ANCOM atrage atentia celor care au activat serviciul de roaming si locuiesc sau calatoresc in zonele de granita ale tarii ca, desi se afla pe teritoriul Romaniei, este posibil ca telefonul lor mobil sau dispozitivul de conectare la servicii mobile de date sa se conecteze automat la retele de telefonie mobila din tarile vecine si astfel sa utilizeze serviciile operatorilor la tarife de roaming, acestea fiind, de regula, mult mai ridicate decat in cazul utilizarii telefoanelor in retelele operatorilor din Romania.

Utilizatorii nu sunt intotdeauna avertizati imediat prin SMS despre faptul ca telefonul li s-a conectat la o retea a unui operator dintr-o tara vecina, pentru ca uneori exista intarzieri in receptionarea mesajului SMS transmis. In plus, numai operatorii din statele membre ale Uniunii Europene au obligatia sa-si informeze utilizatorii prin transmiterea unui SMS in cazul in care acestia intra in roaming. De aceea, utilizatorii trebuie sa acorde mai multa atentie retelei in care este conectat telefonul mobil, mai ales in zonele de granita cu Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

Autoritatea avertizeaza utilizatorii care calatoresc sau locuiesc langa granitele tarii ca exista posibilitatea intrarii neintentionate in roaming, in cazul in care selectarea retelei este setata pe modul „automat”, atunci cand terminalul nu este deservit de reteaua de origine („nu are semnal”). Daca se intampla acest lucru, utilizatorul plateste convorbirile initiate la pret de roaming, platind de asemenea si pentru convorbirile pe care le primeste.

Pentru a evita aceste situatii, ANCOM recomanda utilizatorilor de servicii de telefonie mobila sa configureze in meniul telefonului optiunea de selectare manuala a retelei, pentru ca telefonul sa nu mai utilizeze automat retelele operatorilor din tarile vecine. De asemenea, utilizatorii pot solicita operatorului ca activarea serviciului de roaming sa se faca numai la cerere. Atenti trebuie sa fie mai ales utilizatorii de cartele preplatite, care au activat serviciul de roaming in mod automat. Daca niciuna dintre aceste optiuni nu este convenabila la un moment dat, este bine ca utilizatorii aflati in zona de granita sa verifice reteaua in care se afla telefonul inainte de a utiliza aparatul.

Pentru cei care isi petrec vacantele in strainatate, Autoritatea a pregatit pe site-ul sau o serie de informatii cu privire la folosirea telefonului in roaming, astfel incat utilizatorii sa nu aiba parte de o surpriza neplacuta in momentul primirii facturii de telefonie mobila.
Furnizorii au mai multe oferte comerciale referitoare la acest serviciu, cu preturi diferite, adesea existand oferte speciale pentru perioadele de vacanta. Este recomandabil ca utilizatorii sa afle direct de la furnizor care sunt costurile pe care le presupune activarea acestui serviciu, pentru a putea alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine nevoilor proprii.

Autoritatea recomanda utilizatorilor ca inainte de a pleca in calatorie sa isi contacteze furnizorul sau sa verifice website-ul acestuia pentru a afla tarifele aplicabile in roaming, care este reteaua din tara de destinatie care ofera cele mai bune tarife, cum poate fi selectata reteaua preferata si cum pot fi configurate anumite servicii (casuta vocala, redirectionarea apelurilor etc.) in roaming. Este bine ca informatiile de care au nevoie sa fie solicitate si primite inainte de trecerea granitei, deoarece, in momentul intrarii in roaming, numarul scurt al centrului de relatii cu clientii poate sa nu mai functioneze sau sa fie percepute tarife speciale in cazul apelarii lui.

Daca se afla in calatorie intr-un stat membru al Uniunii Europene, utilizatorul trebuie sa primeasca de la furnizorul propriu o instiintare prin care sa fie informat ca utilizeaza serviciul de voce sau date in roaming, precum si informatii personalizate de baza privind tarifele aplicabile de fiecare data cand intra intr-un alt stat membru al UE decat Romania, cu exceptia cazului in care a anuntat furnizorul ca nu doreste sa primeasca astfel de informatii.

In majoritatea tarilor nu se percep tarife pentru mesajele text (SMS) primite in roaming, ci numai pentru cele trimise. Pentru mesajele multimedia (MMS) se percep tarife atat pentru cele primite, cat si pentru trimise.

Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul ANCOM, la adresa www.ancom.org.ro.

 Bucuresti, 11.08.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *