metalshow

ANCOM a anuntat etapele tranzitiei la televiziunea digitala in Romania

Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a vorbit despre stadiul actual al strategiei privind trecerea de la televiziunea analogica la televiziunea digitala, precum si despre etapele acestei tranzitii, in cadrul mesei rotunde organizate de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, avand ca tema Transmisiile Terestre, prin Cablu si Satelit in Era Televiziunii Digitale – Oportunitati si Provocari.
 

Presedintele ANCOM a explicat ca prima etapa a tranzitiei va consta in acordarea a doua multiplexe digitale nationale. „Pentru a acorda aceste prime doua multiplexe, este nevoie sa indeplinim cateva conditii, care constituie tot atatia pasi necesari. Un prim pas a fost deja facut, ANCOM stabilind repartizarea frecventelor din planul GE06 pe multiplexe, astfel incat primele doua multiplexe sa poata functiona in paralel cu frecventele existente, asigurand o perioada de simulcast de cel putin 1 an”, a precizat presedintele ANCOM.

Urmatorul pas necesar pentru atribuirea celor doua multiplexe este stabilirea tipului de procedura de selectie privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor, a conditiilor si a cuantumului eventualelor taxe de licenta printr-o Hotarare de Guvern, dupa agrearea unui punct de vedere comun intre CNA, ANCOM si MCSI. Apoi, presedintele ANCOM va emite o decizie pentru desfasurarea procedurii de selectie stabilite prin HG, urmand ca ANCOM sa elaboreze caietul de sarcini. In urma publicarii formei finale a caietului de sarcini, ANCOM va organiza procedura de selectie, desemnarea castigatorului si acordarea licentelor de utilizare a frecventelor. In ultima etapa, CNA va acorda licentele audiovizuale digitale pentru radiodifuzori.

„Date fiind toate aceste etape, realist vorbind, nu putem spera ca desemnarea castigatorilor se va face mai devreme de cel putin sase luni. E asadar putin probabil ca primele multiplexe sa se acorde mai devreme de mijlocul anului viitor. Probabil ca Hotararea de Guvern privind procedura de selectie va reactualiza si termenele prevazute in Strategie. Sunt insa optimist ca pana la sfarsitul acestui an vom reusi sa parcurgem cel putin primele doua etape: redactarea si aprobarea Hotararii de Guvern si adoptarea deciziei ANCOM privind desfasurarea procedurii de selectie”, a mai precizat Catalin Marinescu.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra presupune acordarea a inca patru multiplexe digitale si realizarea, progresiv, a unei acoperiri de minim 90% din populatie si 80% din teritoriu. Acordarea celor patru multiplexe implica parcurgerea acelorasi etape ca si in cazul primelor doua multiplexe, existand insa si o etapa initiala diferita, si anume infiintarea grupului interdepartamental format din reprezentati ai Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Ministerului Finantelor Publice, Consiliului National al Audiovizualului si ai ANCOM.

Bucuresti, 12.11.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *