Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

ANCOM a adoptat decizia care prelungeste termenul de activare a numerelor 118(xyz)

Astazi, 29 mai 2009, presedintele ANCOM a adoptat si a trimis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei Decizia nr. 379/2009 pentru modificarea Deciziei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 321/2008 privind alocarea si utilizarea unor numere nationale scurte pentru servicii armonizate la nivel european.

Decizia prelungeste cu sase luni termenul de activare a numerelor nationale scurte pentru servicii de informatii privind abonatii de forma 118(xyz), deoarece ANCOM a constatat ca procesul legat de obtinerea bazelor de date de la furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a fost intarziat din cauza inexistentei unei practici si a unor reguli de obtinere a acordului abonatilor pentru transmiterea datelor cu caracter personal catre furnizorii de servicii de informatii privind abonatii.

Pentru a reglementa acest fapt, ANCOM si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) au elaborat si publicat o serie de precizari si recomandari cu privire la aplicarea normelor legale incidente in domeniu, astfel incat atat furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, cat si furnizorii de servicii de informatii privind abonatii sa fie informati in mod complet cu privire la procedurile legale ce trebuie respectate pentru a asigura respectarea drepturilor abonatilor din punctul de vedere al prelucrarii datelor cu caracter personal ale acestora.

In urma recomandarilor transmise de catre reprezentantii industriei de comunicatii in perioada de consultare publica pe marginea acestui proiect, ANCOM a decis si prelungirea termenului in care furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului mai pot utiliza alte numere din Planul National de Numerotatie pentru furnizarea serviciilor de informatii privind abonatii sau servicii conexe, pana la data de 28 noiembrie 2009. ANCOM a considerat necesara corelarea acestui termen cu data limita de activare a numerelor de forma 118(xyz) valabila pentru majoritatea titularilor de licente de utilizare a acestor resurse de numerotatie.

Decizia va intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

Numerele de forma 118(xyz) sunt utilizate la nivel european pentru serviciile de informatii privind abonatii. In Romania, furnizorii vor putea oferi prin intermediul lor atat servicii de informatii privind abonatii, cat si servicii conexe acestora, precum informatii privind domeniul de activitate sau profesia abonatului sau informatii privind abonatii in limbi de circulatie internationala.

Bucuresti, 29.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *