Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Analiza Wise Finance Solutions:

ce inseamna pentru Romania sharing economy, conceptul care a pornit servicii ca Uber sau Airbnb

Compania de consultanțã Wise Finance Solutions a analizat conceptul sharing economy (în traducere: economie bazatã pe bunuri pe care cetãțenii le împart) și cum se poate adapta acesta modelelor de business din Europa și, implicit, România. Sharing economy se extinde cãtre diverse domenii de activitate, care necesitau însã o revoluționare și o adaptare la vremurile actuale a ofertei și a raporturilor economice, de unde și succesul de care se bucurã unele startup-uri. Economia de acest tip a apãrut ca rãspuns direct și creativ la o serie de așteptãri ale consumatorilor, rãmase nesatisfãcute de sistemele economice clasice.

Conform Wise Finance Solutions, la nivelul economiei mondiale asistãm la o schimbare de paradigmã, bazatã pe sharing economy, care poate redefini fundamental valori, ierarhii și comportamente. Promotoarea acestei schimbãri este așa-numita "generație conectatã". Aceasta include persoanele native digital și prezintã caracteristici ca tendința de a forma comunitãți active, de a nu fi pasivi, utilizarea paginilor de social media pentru dezbaterea unei varietãți de subiecte, dorința de a-și controla viața și acceptarea complexitãții, predispoziția spre activitãți creative, dar și plãcerea de a genera conținut. În acest context, numãrul și importanța platformelor care au la bazã modelul acesta de business va crește.

Acest lucru se întâmplã pe fondul creșterii populației lumii și scãderii resurselor, dezvoltându-se ecosisteme transparente, nu proprii, bazate pe încredere, în care orice resursã nefolositã reprezintã valoare pierdutã. În plus, modelul egaleazã șansele tuturor participanților. Democratizarea în domenii variate, cum ar fi tehnologie, marketing, educație, finanțare, design, producție și nu numai se accentueazã și faciliteazã dezvoltarea conceptului de sharing economy.

Sharing economy în Europa și cadrul legal

În 2015, Uber, cel mai cunoscut serviciu din economia "la comun", a debutat în România și a dat naștere unor proteste de stradã în Paris. Totodatã, este un startup cu o valoare estimatã de aproape 50 de miliarde de dolari. În aceste condiții, mediul de business din Europa se va supune ritmului alert impus de progresul din toate domeniile de activitate. Deși în ultimii ani afacerile tradiționale urmau o formulã simplã – crearea unui produs sau a unui serviciu, vânzarea acestuia și încasarea banilor – în contextul actual, la nivelul economiei mondiale a prins contur un model fundamental diferit în care consumatorii au mai multe opțiuni, mai multe instrumente, mai multe informații și mai multã influențã.

Economia de tip "sharing" sau colaborativã definește un concept socio-economic construit în jurul ideii cã prin conectarea și colaborarea între membrii unei rețele și prin împãrțirea resurselor – timp, bani, mașini, locuințe, expertizã, abilitãți etc. – se maximizeazã valoarea obținutã de pãrțile implicate. În acest cadru, atributele distincte ale produselor și serviciilor fie sunt rapid copiate de cãtre concurențã, fie sunt percepute de consumatori ca fiind lipsite de importanțã. Totuși, cei care nu reușesc sã-și diferențieze produsul sau serviciul în mintea consumatorului nu vor avea nicio șansã de supraviețuire.

În ceea ce privește legislația, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii sau alte țãri probleme existã. Bogdan Hossu, director și fondator Wise Finance Solutions, considerã cã societatea actualã se confruntã cu un cadru legal lacunar, care necesitã o actualizare și, de asemenea, o asimilare a acestor practici în special în contextul unei economii zdruncinate în repetate rânduri, ceea ce impune "cu orice cost" susținerea unui ritm rapid de creștere.

"Domeniile în care «sharing economy» poate funcționa sunt atât de diverse, dar știm cert cã potențialul este mare în oricare dintre ele. Pe lângã ceea ce s-a întâmplat în domeniul transporturilor și chiriilor, acest nou tip de economie și-a fãcut deja simțitã prezența în e-commerce, e-learning pe diverse domenii specifice, design și chiar livrare de mâncare. De asemenea, știm cã Uber a generat o serie de beneficii pentru șoferii parteneri, generând oportunitãți financiare pentru milioane de cetãțeni, la nivel global, în 344 de orașe din cele 63 de țãri unde activeazã și are aproape 5.000 de angajați. Cred cã la fel se va întâmpla și în România, unde se încearcã introducerea soluțiilor economice inovatoare și benefice pentru cât mai mulți actori sociali, în ciuda neajunsurilor legale", a declarat Bogdan Hossu.

Despre Wise Finance Solutions

Wise Finance Solutions (WFS) este o firmă de consultanţă, expertă în accesarea fondurilor europene, în obţinerea finanţării prin programele naţionale şi în medierea relaţiei dintre potenţialii beneficiari şi instituţiile care coordonează implementarea şi gestionarea asistenţei financiare comunitare. Compania are o rată de succes mare în accesarea fondurilor europene și guvernamentale și asta datorită unei echipe de profesionişti cu ani de zile de experienţă în furnizarea de servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.

Wise Finance Solutions oferă următoarele tipuri de servicii: asistenţă financiară investiţională, elaborarea proiectelor de finanţare care presupune identificarea surselor de finanţare, analiza eligibilităţii şi elaborarea documentaţiei necesare accesării finanţărilor nerambursabile și implementarea proiectelor finanţate.

Bucuresti, 08.12.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *