free download 78 travel guides written by experts

Analiza Trimestrială Saxo Bank: Instrumente cu venit fix: China pregătește terenul

de Simon Fasdal, Head of Fixed Income, Saxo Bank

Lumea e un loc destul de diferit față de cum era la începutul celui de-al treilea trimestru, atunci când temerile unei încetiniri globale erau răspândite. Dar piețele s-au dovedit uimitor de rezistente în ciuda creșterii tensiunilor geopolitice. Acum, la începutul trimestrului final al anului, viitorul 0 mai ales pentru China – pare a fi neașteptat de luminos.

“În piețele de obligațiuni am observat o extindere a mediului foarte fertil observat în mare parte a anului 2017”

“A sta pe ‘drumul cu sens unic’ al EM ar fi foarte neplăcut dacă ar fi să avem parte de o creștere bruscă a randamentelor SUA”

Saxo Bank logo

Trimestrul al treilea, de final de an, este un moment oportun pentru a evalua evenimentele recente în piețele de venit fix și, de asemenea, pentru a compara modul în care lucrurile au decurs față de ceea ce se prognozase.

Este corect să spunem că evenimentele din piață au fost pozitive în ultima parte a trimestrului trecut. Activele mai riscante, capitalurile proprii și obligațiunile cu randamente mai ridicate au avut parte de un nou imbold spre creștere, în ciuda faptului că tensiunile geopolitice au crescut în ultima vreme. Rezistența observată în piață este aproape epică.

Am intrat în T3 într-un context pozitiv, Europa părea să fie într-o formă mai bună, mulți dintre factorii de declanșare ai riscului politic și geopolitic au jucat un rol mai puțin important către finalul lui T3 și tranzacțiile risk-on au devenit mai semnificative.

Temerea noastră cu privire la un impuls de creditare mai scăzut ce ar putea fi un nou factor declanșator ce ar putea crea o încetinire în economia globală nu s-a materializat, nici temerea că China, fiind cea mai vulnerabilă la un impuls de creditare mai scăzut, ar deveni astfel locomotiva care duce creșterea spre valori negative.

În piețele de obligațiuni am observat o extindere a mediului foarte fertil observat în mare parte a anului 2017. Randamentele în continuare scăzute, combinate cu o perspectivă macro globală pozitivă, inflație scăzută și volatilitate scăzută au creat baza pentru venituri semnificative în multe din sub-clasele pieței de obligațiuni. Piețele emergente au fost cea mai mare surpriză, cu venituri record de la începutul anului până atunci, chiar și în contextul unei păreri majoritare că ar fi vulnerabile în 2017 din cauza politicilor lui Trump și a mărfurilor în scădere.

Sfârșitul inocenței

Intrând în T4, ne aflăm într-un context pozitiv atunci când ne uităm la percepția generală globală asupra economiei, acolo unde chestiunea demnă de observat este recenta creștere a indicilor surpriză de creștere.

Acolo unde indicatorii de creștere au dezamăgit în general în prima parte a lui 2017, ultimul trimestru are parte de o surpriză pozitivă, de unde și evenimentele observate în clasele de active mai riscante, acțiuni și obligațiuni cu randament mai mare.

Așadar, un context pozitiv pentru a intra în T4, dar oare asta înseamnă că nu prea avem de ce să ne îngrijorăm? Ei bine, s-ar putea observa o evoluție continuă moderată pozitivă pentru activele mai riscante, iar aceasta va fi scenariul nostru de bază. Încă mai este loc de evoluție pozitivă pe măsură ce economia se afundă și mai mult în teritoriu pozitiv. Dar evoluțiile pozitive au declanșat din nou temeri că presiunile inflaționiste s-ar putea materializa. Deocamdată, dar mărfurile mai stabile și inflația chineză indică în sus, dar acest lucru se poate schimba pe parcurs, în ciuda credinței noastre într-o lume fără blocaje, condusă de scalabilitate, digitalizare și globalizare.

Aceste evoluții pozitive au fost observate, iar o creștere recentă a randamentelor principale europene și americane și o atitudine mai puțin moderată a Rezervei Federale au dus la reînnoirea încrederii în randamentele ridicate care progresează. Totul se va rezuma dacă vedem o evoluție globală continuă pozitivă și dacă apar blocajele. În acel caz, ne putem aștepta la mai multă acțiune din partea Fed și a Băncii Centrale Europene. Mai important, mai multă acțiune decât este evaluată în actualul mediu al pieței.

Punctul critic aici este faptul că obligațiunile Piețelor Emergente (EM) au avut parte de o enormă redresare și acum se tranzacționează la niveluri ale marjei contractate în 2014. Acest lucru poate fi justificat și, ca atare, s-ar putea argumenta că corelația pozitivă prognozată cu obligațiunile de tezaur americane este mai slabă decât se prognozase pur și simplu pentru că EM sunt acum mai stabile decât economiile mature. Dar este important de notat comentariul despre reducerea activității a fostului președinte Fed, Ben Bernanke, din 2013 și impactul ulterior asupra randamentelor principale și a altor clase de obligațiuni, mai ales EM. Dacă s-ar întâmpla să observ o creștere bruscă a randamentelor obligațiunilor de tezaur americane, aș avea un sentiment neplăcut să mă aflu pe „drumul cu sens unic” al EM cu o schimbare bruscă de macaz către nefavorabil în ce privește sentimentul.

Intrând în T4, suntem încă prudent de pozitivi cu privire la clasele de obligațiuni mai riscante, dar cu un risc mai mare de regres datorită randamentelor principale mai mari. Performanța continuă a obligațiunilor principale va depinde de surprizele economice negative și de tensiunile geopolitice mai mari. Credem că acești factori declanșatori vor avea o valoare mai mică în T4 și că riscul concentrării pe inflație va crește, de unde și scăderea expunerii pentru obligațiunile principale, și continuarea focusului pe clase de active și de obligațiuni mai riscante.

China – oportunitate sau povară?

Iar asta mă aduce la China, care a fost sub lumina reflectoarelor din mai multe motive. Factorul determinant al creșterii în lume, posibila bulă de creditare ce va aduce sfârșitul tuturor bulelor de creditare, dar poate și banca centrală cu cea mai controlată activitate din lume.

În 2016, temerea față de o spargere a bulei chineze a fost exagerată, dar temerea a fost unul din factorii ce au declanșat un început mai dur al 2016 la nivel global. Privind în oglinda retrovizoare, evoluțiile au fost de fapt pozitive.

În termeni de obligațiuni, însă, piața locală chineză de obligațiuni a fost puțin observată în afara Chinei, în ciuda faptului că este o piață de 9,4 trilioane de dolari, funcționând în yuan, considerată a fi a treia cea mai mare piață de obligațiuni din lume. Această piață și evoluția sa reprezintă ceva ce nu poate fi ignorat de participanții la piață care vor să progreseze. Trimestrul trecut ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la impulsul de creditare, mai ales pentru China, și că investitorii ar trebui să urmărească evoluțiile de aici cu mare atenție căci aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra altor piețe financiare, atât bun, cât și rău.

Din fericire, China a continuat cu o evoluție pozitivă, cu propagare pozitivă către alte piețe și active, de exemplu mărfuri, care mai apoi au avut parte de o redresare a prețurilor față de o bază largă generală. De asemenea, inflația chineză și impactul său asupra inflației globale este un semn pozitiv pe care nu ar trebui să-l neglijăm. De fapt, deocamdată tot ceea ce se întâmplă în China are efecte sănătoase stabilizatoare asupra economiei globale. Deci investitorii globali ar trebui să ia seama și să țină pumnii pentru o continuare a creșterii în China.

Și, de fapt, perspectivele arată bine. Colegul meu de la Saxo, Peter Garnry, este sigur în ceea ce privește capitalurile proprii chineze și, în ceea ce mă privește, nici capitalul fix nu rămâne în urmă: cu o tehnologie actualizată și într-o chestiune foarte structurată, China Bond Connect este o evoluție pentru piața financiară chineză. Este mai mult de o invenție tehnologică și digitală, este un mod de a deschide piața chineză și de a face cu adevărat un salt către globalizarea celei de-a treia piețe de obligațiuni ca mărime din lume.

Dorința ca China și Banca Populară Chineză să deschidă piața și să se implice global este văzută ca fiind una foarte pozitivă. Nu ar trebui să uităm valoarea ascunsă ce reiese de aici, atunci când piețe financiare puțin transparente și puțin lichide își deschid porțile și devin accesibile tuturor investitorilor. Mai mult, activele chineze pot fi veriga lipsă din multe portofolii globale care acum au posibilitatea de a adăuga active de la una din cele mai mari economii din lume, având creșterea cea mai rapidă.

Ne așteptăm ca aceste evoluții să aibă efecte pozitive asupra piețelor financiare chineze și asiatice ce progresează și o propagare pozitivă către alte piețe financiare din lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *