Shadow

Analiză inflație: creșterea IPC din România, cea mai mare din Europa

de John Hardy, șeful analizei Forex, Saxo Bank

Inflația este ridicată în țările ECE, România raportând ieri o creștere a IPC (Indicele Prețurilor de Consum) în martie de 13,8% raportat la anul trecut și o creștere lunară de 3,7%, ambele mult mai mari decât se aștepta guvernul de la București. Având în vedere că cele mai recente date privind salariile din februarie în România arată că veniturile salariale cresc cu un ritm mai mare de 10%, poate că această creștere a inflației nu mai pare la fel de alarmantă, dar rămâne totuși cea mai amplă creștere a inflației pe care am văzut-o oriunde în Europa Centrală și de Est sau în Europa dezvoltată.

John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank
John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo Bank

Ceea ce ne duce cu gândul la Ungaria: am scos în evidență creșterea uimitoare a salariilor de +32% în Ungaria, chiar înainte de alegerile din aprilie, iar inflația acolo se presupune că este de 9,5%, adică mai jos față de ceea ce au raportat Țările de Jos atât în ​​martie, cât și în aprilie (9,7% și 9,6%). %), și mai puțin față de ceea ce suferă România în lupta cu inflația.

Pentru a fi corect, creșterile salariale din Ungaria au fost mai mult de 10% în mare parte din ultimii doi ani, iar unele dintre cifrele din martie au fost de la bonusuri unice acordate angajaților din sectorul public, menite în mod clar să încline alegerile în favoarea lui Orban, dar situația este comparabilă cu a României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *