free download 78 travel guides written by experts

Analiză FX: Reacție FX în surdină la șocul de pe piața petrolului. Ședința FOMC pândește după colț

John Hardy
Director strategie FX Saxo Bank

Rezumat: Piața face toate eforturile să treacă peste șocul exogen provocat de atacul asupra facilității petroliere saudite, iar dacă acest factor se estompează rapid, atenția se va muta asupra enormei acumulări a randamentelor obligațiunilor și asupra ședinței FOMC de miercuri care ar putea oferi câteva surprize.

Interesul de tranzacționare

· Menținerea unei poziții long AUDNZD cu stop-uri mai mari, spre 1.0680, pentru 1.0950
· Menținerea unei poziții long EURUSD cu stop-uri la 1.0980.

Bombardamentul asupra facilităților petroliere saudite din weekend a fost resimțit cel mai intens în piețe de energie, desigur, cu efecte mai estompate la burse și în alte piețe. Unul dintre motivele pentru care FX absoarbe acest tip de știri într-un mod ciudat este că se alimentează din teme opuse: amenințarea pentru creșterea globală dacă prețul petrolului creștere este susținut pentru mai multă vreme decât câteva săptămâni este creșterea și negativul de risc și operează împotriva oricărei valute minore, chiar dacă e o valută corelată pozitiv cu prețurile petrolului chiar dacă stimularea nominală imediată a prețurilor petrolului dă un impuls masiv perspectivelor de venit pentru petrol.

Preocuparea principală aici este că acest atac asupra facilităților saudite declanșează o confruntare militară mai fățișă care aduce amenințarea unei întreruperi și mai mari a stocurilor din cauza unor viitoare atacuri. Deocamdată, CAD și NOK au crescut cu o fracție de procent, iar JPY a fost mai categoric în această dimineață, dar peste minimele de „creștere” modestă de peste noapte. Piețele par încrezătoare că rezervele strategice saudite vor limita întreruperea stocurilor și că se vor putea descurca pe baza evaluării că reparațiile vor necesita o perioadă de ordinul „câtorva săptămâni” pentru a fi realizate.

Punctul central al săptămânii este ședința de miercuri a FOMC, deși discursul a suferit o mică modificare în weekend, ceea ce ar putea crește incertitudinea legată de viitor dacă prețurile petrolului nu se calmează puțin până miercuri. Dat fiind faptul că întreruperea de pe piața petrolului este atât de recentă, nu ne putem aștepta ca Fed să facă mai mult decât să indice faptul că monitorizează situația pentru a observa implicațiile, iar înainte de evenimentele din weekend, reducerea de 25 de puncte de bază de către Fed era pecetluită, dat fiind puternicul apetit de risc și speranțele că tensiunile comerciale SUA-China s-au ameliorat.

Deși avem parte de un festival al întâlnirilor băncilor centrale în această săptămână, doar joi sunt patru (SNB, Banca Angliei, Norges Bank și Banca Japoniei) pentru valutele din G10, presupunerea noastră este că băncile centrale pierd tot mai mult capacitatea să schimbe ceva – proba A în acest sens fiind ședința BCE de săptămâna trecută. Norges Bank e singura dintre cele patru unde există un oarecare suspans legat de decizie, date fiind părerile împărțite destul de egal legate de o eventuală nouă creștere.

Să ne amintim cum a fost închiderea de vineri pentru piețele de obligațiuni, care au suferit o corecție brutală toată săptămâna trecută ce s-a accelerat dramatic vineri și aproape că a șters complet declinul masiv al randamentelor din august. Evenimentul s-a produs fără prea mult tam-tam și indică condițiile disfuncționale de lichiditate din piața de obligațiuni, dar indică și faptul că riscul pe care acțiunile percepute ca având valoare mare, fapt ce a dus la un sentiment de complacere, se află pe o fundație tot mai instabilă dacă creșterea randamentelor continuă.

Grafic: EURJPY vs Obligațiuni germane

Grafic EURJPY vs Obligatiuni germane

Întrebarea cheie pentru piețe este dacă presupunem că volatilitatea de pe piața petrolului se va diminua până la a nu mai fi o problemă, la fel se va întâmpla și cu creșterea dramatică a dobânzilor de la minime ale ciclului – dacă filmul ăsta nu se oprește curând, ar putea deveni rapid un factor susținut de evenimentele recente cum ar fi creșterea din piețele emergente și valutele mai riscante și scăderea JPY. Aici arătăm viitorul EURJPY față de obligațiunile germane pentru a înțelege cât de sensibile sunt cross-urile JPY și cum sunt corelate cu randamentele obligațiunilor – cel mai probabil acest lucru va rămâne valabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *