free download 78 travel guides written by experts

Amintiri. Viata mea inainte si dupa Perestroika

Amintiri. Viata mea inainte si dupa Perestroika, Mihail GorbaciovMihail Gorbaciov
Editura Litera

Un lider politic despre care s-a scris mult, despre care s-au spuse multe, care va ramane in istorie asociat intotdeauna cu Perestroika – reforma – care a dus, inevitabil, la destramarea URSS, dar le-a oferit rusilor libertate. Singurul regret al lui Gorbaciov? Ca nu a putut duce la capat reformarea, ca nu si-a putut vedea planul indeplinit in totalitate.

"Am avut deja ocazia sa spun ca soarta m-a insarcinat cu o misiune care foarte rar cade in mana unui singur om. Si   totusi destinul a fost darnic cu mine oferindu-mi o asemenea sansa – o sansa rara… Chiar si daca as fi stiut dinainte toate dificultatile cu care urma sa ma confrunt, nu m-as fi dat inapoi de la punerea in practica a alegerii mele fundamentale: sa imi dau toata silinta sa schimb tara – cea pe care am gasit-o atunci in varful piramidei puterii. Credinta mea – pe care am sustinut-o si o voi apara in continuare – este ca in istorie exista mai multe posibilitati, exista alternative. Si ca, in general, istoria o fac deciziile luate de oameni, ea este istoria oamenilor, a societatii. (…)

Regret pana azi ca nu am reusit sa duc corabia la carma careia am fost pus in ape mai linistite, ca nu am reusit sa inchei reformarea tarii, ca nu am izbutit sa mentin perestroika in limitele conceptiei mele." (p 556)

Editura Litera ne propune o lectura interesanta, o carte cu amintiri ale unui lider rus ale caror actiuni politice au influentat lumea si au dus la caderea comunismului. Mihail Gorbaciov prezinta, in mod accesibil, etape din viata sa personala si profesionala. Cartea ii este dedicata memoriei sotiei sale si veti afla, citind-o, detalii despre modul in care s-au cunoscut cei doi, cum s-au casatorit si cum le-a fost viata de cuplu ulterior. Desigur, cartea se concentreaza pe cariera lui Mihail Gorbaciov, fiind divizata in trei parti: universitatile mele, drumul catre varf si cum s-a facut perestroika, urmate de epilog, anexe si indice de nume.

Veti afla detalii interesante, sau veti gasi confirmari ale unor actiuni, daca sunteti familiarizati cu actiunile lui Gorbaciov. Conversatii din culise, framantari, dorinte, jocuri politice, lovituri, aliante, o familie incercata de razboi (tatal pleaca, este anuntat apoi ca victima de razboi, insa, dupa o vreme, revine acasa), analiza regimului lui Hrusciov, viziune toate isi regasesc locul in aceasta lucrare. Veti afla inclusiv despre planurile de lupta impotriva alcoolismului in Rusia, o problema reala insa cu solutii eficiente extrem de greu de gasit, daca este sa ne uitam la media consumului de alcool din aceasta tara in prezent.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *