metalshow

AmCham Romania: Un sistem educational conectat la realitatile economice si cresterea flexibilitatii

pietei muncii esentiale pentru atractivitatea economica a Romaniei

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania), cu sprijinul IBM Romania şi bpv GRIGORESCU, a organizat masa rotundă cu tema Forţa de Muncă în Noua Economie pentru a transmite autorităţilor priorităţile comunităţii de afaceri pentru creştere economică şi asigurarea disponibilităţii forţei de muncă calificate, având în vedere rolul determinant al acestei componente în atragerea investiţiilor în România.

Evenimentul a beneficiat de participarea domnului Mihai Şeitan, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, şi a doamnei Oana Badea, Secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, alături de membrii AmCham Romania şi ai grupului de lucru pentru piaţa muncii, resurse umane şi educaţie.

Reprezentanţii AmCham au solicitat autorităţilor măsuri pentru creşterea flexibilităţii, atractivităţii şi competitivităţii pieţei muncii în România prin adaptarea cadrului legislativ în vederea asigurării forţei muncă adecvate la dinamica economiei.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, domnul Mihai Şeitan a salutat recomandările membrilor AmCham şi disponibilitatea pentru participarea la consultări pe această temă şi a confirmat că astfel de măsuri se află pe agenda ministerului. Ministrul Şeitan a subliniat că “reformarea relaţiilor de muncă trebuie integrată într-un ansamblu de reforme administrative, şi are mai multe componente: revizuirea cadrului legislativ, demarată deja şi cu o finalizare preconizată pentru sfârşitul anului 2010, reformarea sistemului de asistenţă socială care în forma actuală a încurjat nemunca, şi schimbări instituţionale în sensul flexibilizării, creşterii capacităţii de adaptare la dinamica pieţei muncii şi reducerii birocraţiei.”

Recomandările privind sistemul de educaţie au vizat nevoia de cooperare între mediul educaţional şi cel economic care să asigure relevanţa specializărilor în raport cu cerinţele pieţei.

Doamna Secretar de Stat Oana Badea a exprimat disponibilitatea Ministerului Educaţiei pentru dialog, şi a identificat substanţa formării iniţiale drept unul dintre fundamentele reformării sistemului educaţional în România. “Dacă sistemul de invăţământ reuşeşte să formuleze adecvat formarea iniţială pentru cadrele didactice, reuşeşte să rezolve o importantă componentă a reformei” a continuat doamna Badea.

În opinia AmCham Romania, un sistem de educaţie sănătos, conectat la realităţile economice şi sociale asigură un capital uman competitiv, capabil să facă faţă schimbărilor impuse de o economie în continuă schimbare, unei cereri tot mai sofisticate privind performanţa şi standardele de competenţă.

AmCham Romania, prin grupul de lucru dedicat va continua să înainteze autorităţilor responsabile recomandările privind piaţa muncii, resurse umane şi educaţie, componente ale mixului socio-economic cu impact major asupra bunăstării unei ţări.

În acelaşi timp AmCham Romnania va milita pentru pentru menţinerea capitalului uman în centrul repoziţionării economice a ţării noastre, alături de adoptarea unor măsuri ferme de redresare a economiei, modernizare a sistemului fiscal şi un comportament responsabil al factorilor de decizie.
Membrii AmCham Romania sunt dispuşi să sprijine astfel de măsuri, oferind autorităţilor expertiza acumulată de aceştia în mediul de afaceri local şi internaţional.

Despre AmCham Romania

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnifcativa ca partener al autoritatilor romane in elaborarea de legi si reglementari cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. De-a lungul celor 17 ani de activitatea, AmCham Romania a ramas ferm angajata in facilitarea unui dialog deschis intre autoritati si comunitatea de afaceri pe care o reprezintă. Expertiza membrilor nostri este oferita autoritatilor prin intermediul grupurilor de lucru dedicate unor domenii precum fiscalitate, sanatate, energie, mediu, concurenta, tehnologia informatiei si comunicatiilor, piata muncii, resurse umane si educatie, achizitii publice, turism, infrastructura si guvernanta corporatista.

AmCham Romania reprezinta peste 300 de membri – companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde USD şi mai mult de 150.000 de locuri de muncă create. AmCham Romania este afiliată la Camera de Comerţ a SUA şi membră a Consiliului European al Camerelor de Comerţ Americane.

Bucuresti, 20.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *