free download 78 travel guides written by experts

Am nevoie de ochelari de vedere?

Ochelarii te pot ajuta sa vezi mai bine, dar s-ar putea sa nu-ti dai seama ca ai nevoie de ei. Ochii tai se pot schimba in timp, deci chiar daca ai avut o vedere perfecta inainte, aceasta este foarte posibil sa nu se mentina pe masura ce timpul trece. Nu este intotdeauna clar daca ai nevoie de ochelari sau nu, asa ca este intotdeauna o idee buna vizitezi cel putin o data pe an medicul oftalmolog pentru o examinare a ochilor.

Din fericire, in prezent nu se mai constata acea aversiune clasica fata de ochelarii de vedere si copiii in special nu se mai simt nedreptatiti si marginalizati atunci cand trebuie sa poarte ochelari. Multitudinea de lentile existente pe piata, intr-o varietate de forme si culori si trendurile actuale, fac ca ochelarii sa devina un accesoriu fashion ce poate fi purtat cu mandrie.

Am nevoie de ochelari de vedere?

sursa foto

Ce simptome iti indica faptul ca ai nevoie de ochelari?

Vederea ta se schimba de-a lungul timpului. Nu orice schimbare de vedere este anormala. Lucruri precum nevoia de mai multa lumina pentru a vedea clar sau pentru a diferentia albul de negru, de exemplu, sunt normale si nu necesita ochelari. Dar sunt momente in care schimbarile de vedere nu sunt normale si este posibil ca ochelarii sa fie justificati.

Unii oameni care au nevoie de ochelari nu au simptome, in timp ce altii au simptome foarte clare. Simptomele care iti transmit ca nevoie de ochelari pot varia in functie de tipul de problema al ochilor.

Unele simptome comune includ:

 • vedere incetosata
 • vedere dubla
 • vedere nedefinita, in care conturul obiectelor nu este distins clar sau obiectele par diforme
 • dureri de cap
 • vedere crucisa
 • obiecte precum aurele si halourile in jurul punctelor de lumina stralucitoare sau a corpurilor intunecate
 • ochi care se simt obositi sau iritati
 • vedere distorsionata
 • probleme de vedere si de condus noaptea

Daca observi orice modificare a ceea ce este normal pentru tine, apeleaza la medicul oftalmolog. Acesta poate face un examen la ochi pentru a vedea ce ce s-a intamplat cu ochii tai si cum poti fi ajutat sa iti recuperezi vederea.

Exista o gama de probleme comune cu vederea:

 • miopie – vederea la distanta este afectata mai mult sau mai putin in functie de stadiul bolii – se corecteaza cu lentile convergente;
 • hipermetropie – vederea la apropiere este afectata mai mult sau mai putin in functie de stadiul bolii – se corecteaza cu lentile divergente;
 • vedere incetosata – persoana care are aceasta problema nu distinge obiectele bine si nu focalizeaza corect;
 • astigmatism – un semn clar al imbatranirii, aceasta afectiune este o boala determinata de curbura incorecta a ochiului ce determina vedere distorsionata – se corecteaza cu lentile sferice;
 • prezbitism – este o boala specifica batranetii si este corectata de obicei cu lentile mixte si ochelari cu dubla functie, atat pentru distanta cat si pentru aproape, sau cu doua perechi de ochelari, unii pentru distanta si altii pentru apropiere.

Refractia apare atunci cand corneea si retina moduleaza lumina de intrare, astfel incat este concentrata pe retina, care este pozitionata in partea din spate a ochiului. Acest lucru iti permite sa vezi o imagine clara. O eroare de refractie apare atunci cand lumina nu poate fi concentrata asupra retinei, din cauza formei ochiului. Acest lucru se poate intampla din cauza imbatranirii sau a modificarilor formei ochiului sau corneei.

Alte probleme de vedere includ boli precum degenerarea maculara legata de varsta, glaucom si cataracta. Acestea nu pot fi tratate cu ochelari.

Miopie

Miopia poate fi identificata cu usurinta atunci cand o persoana poate vedea clar obiectele din apropiere, dar cand obiectele sunt departe, acestea se incetoseaza. Anumite persoane care au miopie nu pot vedea nici macar la televizor. Un copil care nu poate citi de pe tabla la scoala are cu siguranta miopie, atunci cand clasa este amenajata pe principii ergonomice si distanta fata de tabla nu este foarte mare.

Aceasta afectiune apare daca globul ocular este prea lung sau daca corneea este prea curba. Miopia se corecteaza cu lentile convergente, acestea avand capacitatea de a determina imaginea sa se formeze pe retina si nu in fata acestia.

Hipermetropie

La persoanele cu hipermetropie obiectele care sunt departe sunt in mare parte clare, in timp ce obiectele din apropiere sunt incetosate. Acest lucru se intampla atunci cand globul ocular este prea scurt, sau corneea este anormal de plata. In cazul acesta imaginea se formeaza in spatele retinei motiv pentru care persoana in cauza este nevoita sa indeparteze mult de ochi obiectele pe care trebuie sa le vada. Problema se corecteaza cu lentile divergente.

Astigmatismul

In astigmatism, lumina nu este distribuita uniform pe retina, astfel incat imaginile pot aparea neclar sau intinse. Cu toate acestea, nu toate persoanele care au stigmatism experimenteaza vederea distorsionata.
Aceasta afectiune se poate intampla la orice varsta. In timp ce majoritatea oamenilor au un fel de astigmatism usor, cei cu astigmatism mai semnificativ ar putea avea nevoie de ochelari pentru a-l corecta.

Prezbitismul sau prezbiopia

Presbiopia in forma anormala este un simptom tipic al imbatranirii. Indivizii incep de obicei sa prezinte simptome ale presbiopiei intre 38 si 42 de ani.

Pe masura ce imbatranim, ochiul nu mai este atat de flexibil pe cat era. Atunci cand nu este capabil sa se flexeze la fel de bine ca in trecut, accentul pe obiectele din apropiere devine afectat. Acesta este motivul pentru care multe persoane au nevoie de lentile bifocale sau ochelari de citire pe masura ce imbatranesc.

Daca ai oricare dintre aceste simptome, consulta un oftalmolog cat mai curand posibil. Chiar daca nu ai simptome, este o idee buna sa faci examene oculare de rutina pentru a te asigura ca vezi tot timpul bine si pentru ca ochii sa isi mentina in permanenta starea de sanatate.

Doar un medic oftalmolog va putea face un examen complet pentru a vedea daca ai nevoie de ochelari. Daca rezultatele indica faptul ca ai nevoie de ochelari, medicul iti va explica ce lentile poti folosi si ce tratament suplimentar ar trebui sa urmezi astfel incat sa vezi din nou perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *