free download 78 travel guides written by experts

Alpinistul Constantin Lacatusu, primul roman cuceritor al Everestului, demareaza

proiectul ROMANIAN ECO – GREENLAND EXPEDITION 2009

Cele trei obiective majore ale proiectului sunt traversarea completa a Groenlandei, ascensiunea celui mai inalt virf din cea mai mare insula a lumii si ascensiunea in premiera absoluta a unui virf neurcat de om.

Prima etapa se va desfasura intre 24 mai si 14 iunie si va incepe cu ascensiunea in premiera romaneasca a varfului Gunnbjornsfjeld, de 3700m, cel mai inalt din Groenlanda si cel mai inalt din Arctica (de la nord de Cercul Polar).

Expeditia va continua cu ascensiunea in premiera absoluta a unui varf virgin din Muntii Watkins, pe coasta estica a Groenlandei. Ascensiunea va fi realizata in stil alpin, fara tabere intermediare, intr-un singur efort continuu. Varful si traseul optim vor fi alese in functie de conditiile concrete de la fata locului. Climatul arctic deosebit de sever, lipsa informatiilor si misterul specific unui pisc virgin fac din aceasta tentativa o experienta alpinistica autentica, amplificata emotional de pionieratul unei cuceriri  in premiera mondiala.

Traversarea completa a calotei glaciare a Groenlandei, in echipa romaneasca, ultima etapa a proiectului, este programata pentru luna septembrie.  Aceasta va fi o premiera nationala – pe un traseu de 600km, pe ski-uri, fara sprijin exterior, de la Est la Vest, pe la Cercul Polar de Nord, pe o ruta mai lunga cu peste 100km decat cea parcursa de celebrul explorator norvegian Fridtjof NANSEN, cu ocazia primei traversari din istorie a insulei.

Expeditia ROMANIAN ECO-GREENLAND 2009- una dintre cele mai mari aventuri romanesti din toate timpurile- este ultrausoara, bine echipata si pregatita pentru atingerea obiectivelor in conditii de siguranta maxima.
Se va aborda un stil expeditionar ecologic, fara supradimensionare logistica, cu pastrarea intacta a mediului natural si mai mult decat atat, se vor efectua observatii de teren care sa contribuie la cunoasterea impactului incalzirii globale si al modificarilor climatice recente asupra reliefului glaciar groenlandez.
“Filmul” expeditiei se va concretiza intr-un documentar de televiziune.

Organizatori: Clubul Montan Roman, Everest Media, Asociatia Romana de Film si Televiziune.

Sponsori: BAUMIX, MOLDOCOR, RIFIL, VAUDE, GARMONT
Constantin Lacatusu (Piatra Neamt) este romanul cu cel mai bogat palmares alpin, din care se remarca: primul 8000m pentru Romania (Broad Peak – 8047m, 1992), primul roman pe Everest (8850m, 1995), primul roman solitar pe un 8000m (Cho Oyu – 8201m,  1998),  singurul roman invingator pe cele mai inalte virfuri ale celor 7 continente (1993-2001), tentativa de premiera mondiala pe Everest (8100m in peretele NNE, 1994), 2 expeditii pe Dhaulagiri-Muntele Furtunilor, Himalaya (1996-prima expeditie romaneasca la peste 7500m si 1999- varful NE-8140m), tentativa solo pe Lhotse (Himalaya, pana la 8350m, fara oxigen artificial, fara serpasi) peste 30 ascensiuni externe in premiera romaneasca, 5 premiere mondiale, 11 expeditii in Himalaya.
Geolog, cameraman (mai multe premii si nominalizari APTR=Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania, specializare Discovery Campus Munchen), instructor alpin international.

Bucuresti, 22.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *