Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Alexandru Tomescu si Orchestra Nationala Radio in concert la Sala Radio

Canta in blugi, canta in padure, intre ruine, la metrou si, bineinteles, la Sala Radio.
 
Cel mai apreciat violonist roman al momentului, Alexandru Tomescu, concerteaza vineri, 6 noiembrie 2009, ora 19.00, la Sala Radio, alaturi de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta lui Radu  Popa.
 
Programul va cuprinde Rain-Music, pentru taragot si orchestra (p.a.a.) de Dan Dediu, Concertul nr. 3 pentru vioara si orchestra de C. Saint Saëns, Poemul simfonic Don Juan de R. Strauss si Uvertura operei Tannhäuser de R. Wagner.
 
Remarcat ca dirijor prin talentul, maniera energica, elocventa si meticuloasa si soliditatea cunostintelor, Radu Popa este astazi cunoscut ca un artist care a parcurs intr-un timp record o cariera ascendenta. Concertul de debut (1993) la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, avea sa fie urmat in curand de aparitii cu Orchestra de Camera Radio si  numeroase alte invitatii de concerte la Arad, Bacau, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Ploiesti, Ramnicu-Valcea, Satu-Mare, Sibiu, Targu-Mures, Timisoara. Din 2007 activeaza ca dirijor permanent al Filarmonicii „Banatul” din Timisoara. Momente marcante in evolutia carierei sale au fost concertele din Festivalul International ”George Enescu” cu orchestrele filarmonicilor „Transilvania” din Cluj-Napoca (editia din 2007) si Banatul Timisoara (editia din 2009) .
 
Lucrarile compozitorului Dan Dediu sunt cantate in toata lumea si acopera spatiul divers al tuturor genurilor muzicale. Creatia compozitorului insumeaza 107 opusuri: 4 simfonii, alte piese simfonice (Ornaments, Motto-Studien, Tabula Angelorum, Narcotic Spaces, Hyperkardia, Mantrana, Frenesia, Verva, Grana), concerte (pentru saxofon, viola, vioara), corale, numeroase creatii camerale in diverse componente (printre care 3 cvartete de coarde, 4 sonate pentru pian, lieduri, duo-uri, trio-uri, octete etc.), muzica electronica, de balet si operele Post-Fictiunea, Münchhausen, Eva.
 
Despre lucrarea prezenta in concertul de vineri, compozitorul declara: „Rain Music – Haendel in Macondo a fost scrisa la solicitarea Radiodifuziunii Romane pentru anul Haendel 2009. Am scris aceasta piesa pentru taragot si orchestra mare, plus sunete pre-inregistrate. Am pornit de la un fragment din Muzica apelor de Haendel, un menuet la trei voci, care a constituit tema propriu-zisa a omagiului. Am imaginat, pornind de la “muzica apelor”, un fel de alteritate, de “muzica a ploii”, inspirat fiind de doua carti pe care le asociasem brusc: Gabriel Garcia Marquez si a sa “Un veac de singuratate”, in care exista un orasel numit Macondo, urbe in care ploua tot timpul, si Martin Page, un tanar scriitor francez care a facut o consideratie asupra ploii pe care am retinut-o si care mi-a placut. Page spune asa: “Muzica a fost inventata pentru a compensa absenta ploii.”

Bucuresti, 02.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *