Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Alexandru Tomescu si Orchestra Nationala Radio in concert extraordinar la Roma

Romania inseamna talent, virtuozitate, originalitate si muzica de cea mai buna calitate.

Aceasta este imaginea pe care organizatorii, Ambasada Italiei si Radio Romania, doresc sa o prezinte prin concertul extraordinar sustinut de Orchestra Nationala Radio, miercuri, 2 decembrie 2009, ora 19.00, la Roma. Evenimentul, care se bucura de sustinerea Ministerului Culturii si Cultelor, va avea loc in sala Giuseppe Sinopoli a Auditorium-ului Parco della Musica din Roma si marcheaza implinirea a 130 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Italia.

Alaturi de Orchestra Nationala Radio, trei tineri muzicieni – violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail si dirijorul Radu Popa – vor incanta publicul italian demonstrandu-si maiestria in „fabrica de cultura”, asa cum este definit Auditorium-ul. Programul va cuprinde Concertul pentru pian, vioara si orchestra de Felix Mendelssohn, Uvertura operei Cotofana hoata de Gioacchino Rossini, dar si lucrari ce ilustreaza spectaculos fatete ale creatiei componistice romanesti consacrate, precum Isbuc de Martian Negrea si Rapsodia romana nr. 2 de George Enescu.

Cei trei tineri artisti sunt deja nume bine cunoscute in lumea muzicala nationala si internationala si au cariere care ilustreaza in mod semnificativ evolutia vietii muzicale romanesti in cei 20 de ani care au trecut dupa 1989.

Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Interpretarile sale pasionale, dublate de o tehnica impecabila, poezie si sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America si Asia. Solist concertist al Orchestrei Nationale Radio din 2002, Alexandru Tomescu a sustinut concerte si recitaluri in sali celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Théatre des Champs Elysées si Théatre Chatelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, in compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de camera il determina ca in 2003, impreuna cu pianistul Horia Mihail si violoncelistul Razvan Suma sa formeze „Romanian Piano Trio”. In septembrie 2007, Alexandru Tomescu a castigat dreptul de a canta la faimoasa vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioada de cinci ani.

Pianistul Horia Mihail a sustinut de-a lungul carierei sale peste 1000 de concerte cu cele mai importante orchestre simfonice din Romania si din strainatate, in sali prestigioase din New York, Paris, Londra, Bruxelles, Sankt Petersburg. In Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams si Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. A colaborat cu muzicieni importanti ai lumii, cum sunt violoncelistii Nathaniel Rosen si Andrés Diaz, violonistii Peter Zazofsky si Yuri Mazurkevich, si a fost invitat sa participe la festivaluri precum Festivalul International “George Enescu”, Festivalul International al Muzicii Noi din Bucuresti, Festivalurile de la Spoleto, Gubbio si Assisi din Italia.

Remarcat ca dirijor prin talentul, maniera energica si elocventa, meticuloasa, soliditatea cunostintelor, Radu Popa este astazi un nume cunoscut, artist care a parcurs intr-un timp record o cariera ascendenta. Concertul de debut (1993) la pupitrul Orchestrei Filarmonicii „Oltenia” din Craiova avea sa fie urmat de aparitii cu Orchestra de Camera si Orchestra Nationala Radio, Filarmonica „George Enescu” si numeroase alte invitatii de concerte in toata tara. Din 2007 activeaza ca dirijor permanent al Filarmonicii „Banatul” din Timisoara. Momente marcante in evolutia carierei sale au fost concertele din Festivalul International ”George Enescu” cu orchestrele filarmonicilor „Transilvania” din Cluj-Napoca (editia din 2007) si Banatul Timisoara (editia din 2009).

 Bucuresti, 30.11.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *