metalshow

Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, ales in conducerea

Aliantei Europene a Agentiilor de Presa (EANA)

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a fost ales vineri, 25 septembrie 2015, membru al consiliului de conducere al Alianței Europene a Agențiilor de Presă (EANA), în cadrul Adunării Generale desfășurate la Geneva, Elveția.

Conducerea EANA este alcătuită din: preşedinte, ales pentru doi ani, secretarul general şi alți trei membri, cu un mandat de trei ani. Consiliul are rolul de a pregăti recomandări ce sunt prezentate Adunării Generale, de a implementa deciziile Adunării Generale şi de a lua decizii care nu revin în responsabilitatea acesteia.

Alexandru Giboi a fost ales cu unanimitate de voturi, la propunerea directorului general al APA (Austria). Este pentru prima dată în istoria Agenţiei Naţionale de Presă când reprezentantul AGERPRES face parte din conducerea acestei organizații. „Votul de astăzi este un pas foarte important pentru AGERPRES, venind ca o recunoaștere a activității profesioniste, la cele mai înalte standarde europene de calitate a jurnalismului. De asemenea, este o responsabilitate uriașă, atât pentru mine, cât și pentru Agenție, de a păstra și promova aceste standarde. Europa este acum mult mai atentă la noi. Le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut pentru această poziție, și sunt sigur că următorii trei ani vor fi o experiență excelentă alături de colegii din EANA. Îmi voi face datoria în continuare, atât față de AGERPRES, cât și față de EANA”, a declarat Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES.

În urmă cu aproximativ două luni, directorul general al AGERPRES a fost singura persoană nominalizată pentru a deveni membru în conducerea EANA, de către șase agenții membre (BTA — Bulgaria, CNA — Cipru, GHN — Georgia, AzerTac — Azerbaidjan, ANA-MPA — Grecia, Ukrinform — Ucraina), la propunerea lui Maxim Minchev, director general al BTA.

EANA a fost înființată la 21 august 1956 în urma unei conferințe care a avut loc la Strasbourg. Alianța reprezintă un forum pentru cooperare și schimb de informații între agențiile de presă europene și cuprinde peste 30 de agenții membre care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informație, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia și libertatea presei.

Bucuresti, 25.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *