free download 78 travel guides written by experts

Alba Iulia, traditie si actualitate!

Oamenii de afaceri locali cer rezolvarea problemelor din agricultura si reclama birocratia

Dezbaterea "Alba Iulia – Traditie si actualitate: branduri romanesti transfrontaliere", a treia din seria The Money Channel Business Tour, a reunit astazi la Alba Iulia pe cei mai importanti oameni de afaceri din regiune, autoritati locale si centrale cu scopul de a identifica prioritatile de dezvoltare ale judetului dar si problemele cu care se confrunta comunitatea de afaceri din regiune.  

Oamenii de afaceri prezenti la eveniment au cerut autoritatilor rezolvarea problemelor din agricultura si simplificarea birocratiei. O alta tema adusa in discutie a fost protejarea mediului, in conditiile in care acest aspect este din ce in ce mai important pentru comunitatea locala. De altfel, una dintre problemele discutate la conferinta de la Alba Iulia a fost exploatarea de la Rosia Montana.

Potrivit primarului Gheorghe Hava, orasul Alba Iulia o sa profite de investitia realizata pentru extragerea resurselor din zona Rosia Montana. El a reamintit ca in localitate a aparut un cartier nou, iar populatia creste. Nicolae Nemirschi, Ministrul Mediului a adaugat ca deja a inceput evaluarea impactului acestui proiect asupra mediului si ca raspunsul privind aprobarea acestui proiect va veni dupa ce vor fi parcurse toate procedurile legale si dupa ce vor fi fost consultati toti reprezentantii societatii civile. Potrivit acestuia proiectul poate fi sau nu aprobat, iar daca va fi aprobat, acest lucru se va intampla doar in anumite conditii.

O alta problema discutata de participantii la dezbatere a fost modul in care subventiile ajung la agricultori. Ilie Sirbu, Ministrul Agriculturii, a recunoscut ca aceasta este o problema mai veche si este cauzata de functionarii din minister, care, de multe ori, ingreuneaza lucrurile. El  a mai spus ca politica UE prevede renuntarea la subventii, cel mai probabil din 2013, si ca fondurile se vor indrepta mai mult spre partea de dezvoltare rurala: "Din 2013, este posibil ca politica agrara comunitara sa se schimbe, sa nu mai primim subventiile, ci ele sa fie dirijate doar spre dezvoltare rurala".

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a anuntat ca va lansa o noua strategie de produs: “Ieri am inaintat un studiu de analiza Guvernului si partenerilor sociali pentru a vedea care sunt produsele ce merita sustinute.Dupa ce vom avea un punct de vedere comun, o sa avem si o strategie in acest sens”, a adaugat Sarbu.

Oamenii de afaceri prezenti la eveniment s-au mai plans si de birocratia din sistemul administrativ cerand simplificarea procedurilor de depunere a dosarelor pentru accesarea fondurilor europene. “In prezent, procesul de depunere al unui dosar pentru accesarea fondurilor europene dureaza sase luni, la care se mai adauga doua luni cat il mai tine autoritatea de management. Birocratia exista si este chiar exagerata”, a recunoscut Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita. El a declarat audientei ca intentioneaza sa reduca substantial perioada de timp necesara depunerii dosarelor, de la 180 de zile la numai 45.

Georghe Hava, primarul Municipiului Alba Iulia  a amintit audientei despre potentialul turistic al orasului, care ar putea deveni un punct turistic important pe harta tarii. El a anuntat ca in viitor intentioneaza sa investeasca 50 de milioane de euro pentru refacerea Cetatii din Alba Iulia, iar banii ar putea proveni si din fonduri europene.

La eveniment au mai participat  Ion Dumitrel- Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ioan Paun- Director Albacher, Robert Redelean- Director General Scandia Sibiu, Claudiu Necsulescu – Director General Jidvei, Raul Ciurtin – Director General Albalact,  Nicolae Stancu- Presedinte NITECH, Cosmin Capra – Director General Holzindustrie Schweighofer, Ioan Bogdan- Director General Upsom Ocna Mures, Emil Muntean- Director Parcul industrial Cugir si alti oameni de afaceri locali, parlamentari si deputati, reprezentanti ai asociatiilor patronale, reprezentati ai pietei financiare si ai agentiilor guvernamentale, comentatori, jurnalisti si autoritati de reglemetare.

Evenimentul a fost organizat de Grupul media Realitatea-Catavencu si televiziunea de business The Money Channel, in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba si Primaria Municipiului Alba Iulia si cu sprijinul Loteriei Romane, CEC Bank, Banca Transilvania, CTE Trailers, Scandia Sibiu, Albacher, Albalact, NITECH si Jidvei.

Urmatorul popas The Money Channel Business Tour va fi in judetul Galati, pe 24 aprilie.

Bucuresti, 10.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *