free download 78 travel guides written by experts

Ajutor pentru Teleorman

CHF International, organizaţie non-profit americană de dezvoltare internaţională, a oferit prin intermediul Programului Romanian Flood Recovery (RFR) asistenţă pentru sute de familii şi pentru peste 80 de comunităţi din România ce au fost direct afectate de inundaţiile devastatoare din 2005.  

Programul RFR este finanţat de către Guvernul Statelor Unite, prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi a fost înfiinţat cu scopul de a acorda asistenţă rapidă şi cu impact economic pozitiv pe termen lung, în zonele afectate de inundaţii. Programul permite celor afectaţi de aceste calamităţi să ia parte la procesul de reconstrucţie, precum şi să înveţe cum să atenueze efectele unor viitoare inundaţii.

Refacerea infrastructurii în judeţul Teleorman
În noiembrie 2005, CHF International Romania a demarat un parteneriat cu International Orthodox Christian Charities (IOCC) şi cu Camera de Comerţ, pentru a implementa 11 proiecte de infrastructură în judeţul Teleorman, precum şi pentru a oferi ajutoare umanitare către 391 de familii din două sate foarte afectate de inundaţii: Plosca şi Peretu. De asemenea, CHF International Romania şi IOCC au coordonat în Plosca reabilitarea unei şcoli ce a servit drept adăpost de iarnă pentru 10 familii.  

În ianuarie 2006, CHF a început a doua fază a Programului RFR, cea a Proiectelor de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP). În această a doua fază, procesul este diferit faţă de prima, întrucât CHF susţine acum proiecte cu o valoare mai mare (maxim 25.000 USD), iar comunităţile sunt mai direct implicate în selectarea şi implementarea proiectelor şi, în acelaşi timp, contribuie cu ore de muncă şi cu fonduri locale.

În urma unei întâlniri publice dintre CHF, Consiliul Judeţean Teleorman, primari ai localităţilor afectate de inundaţii şi reprezentanţi ai presei, CHF a primit 57 de propuneri de proiecte de infrastructură, dintre care a decis să susţină 13 pentru o implementare imediată (a se vedea lista de mai jos).

CHF a organizat pe 4 aprilie o deschidere publică a ofertelor din partea firmelor de construcţii şi, după evaluarea atentă a ofertelor, a selectat companiile câştigătoare (cu excepţia a două dintre cele mai mici proiecte, pentru care CHF încă mai caută ofertanţi). După aceea, CHF, firmele respective şi autorităţile locale au semnat un acord tripartit pentru finalizarea lucrărilor; în cele mai multe cazuri, construcţiile vor fi încheiate într-o perioadă de 1 – 3 luni.

Contribuţia estimată a CHF Internaţional Romania la aceste proiecte este de peste 155.000 dolari. În următoarea lună, până la încă alte şase proiecte vor fi susţinute de către Programul RFR, astfel încât valoarea investită în Proiectele de Îmbunătăţire a Comunităţii (CIP) în judeţul Teleorman va fi de peste 200.000 dolari. Adăugând şi primele 11 proiecte de infrastructură, precum şi ajutorul umanitar acordat în Plosca şi Peretu, valoarea totală a asistenţei acordate pentru inundaţii de către USAID şi CHF Internaţional Romania în judeţul Teleorman va fi în final de peste 400.000 dolari.

Împrumuturi cu dobândă redusă
Pe lângă celelalte programe, CHF Internaţional Romania a acordat în Teleorman şi 8 credite cu dobândă redusă, pentru refacerea locuinţelor, în valoare de 34.000 dolari. Acordarea împrumuturilor va continua în luna septembrie şi toate familiile care au fost afectate de inundaţii sunt binevenite să aplice în cadrul programului.

Bucuresti, 5.06.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *