free download 78 travel guides written by experts

Aiurart @Noaptea Alba a Galeriilor 2014 | NAG #8

Daniel Bălănescu: Traversare. Eu sunt sistemul
Denisa Curte: Viitor Perfect – Sculptură în plein air la Aiurart
Vilmos Koter, Yura Kabassin, Stefan Smaranda, Virgiliu Andone | Geometry Global Moscow: Trăieşte adevărata poveste!

Cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor Aiurart sărbătorește 2 ani de la inaugurare!

Daniel Bălănescu: Traversare. Eu sunt sistemul
Curator: Dan Pleșa

Traversezi graniţe. Traversezi mentalităţi. Nu poţi rămâne într-un loc. Uneori traversezi ca să-ţi fie mai bine, în căutarea unui loc de muncă mai bun, în căutarea unui loc în care să te simţi mai bine, traversezi poate pentru a te duce acolo unde te cheamă dragostea. Alteori eşti împins de la spate de nevoie. Te alungă războaie, dictaturi sau catastrofe naturale. Chiar şi atunci când crezi că stai locului, când te extragi din contemporaneitate, te izolezi într-o lume personală, nu-ţi părăseşti oraşul, casa şi spaţiul ani de zile, chiar şi atunci tot eşti un solz de peşte care se mişcă odată cu peştele pe care stai. Iar acel peşte, în continuă mişcare, e timpul.

”Traversare. Eu sunt sistemul” este un proiect centrat în jurul temelor inconfortabile care vorbesc despre relaţia dintre individ şi societate, dintre libertatea de a alege şi putere. Nu e o expoziţie politică, în niciun caz, după cum ai putea fi tentat să crezi atunci când te gândeşti la aceste teme. E de fapt o meditaţie despre individ şi libertatea la care are acces individul astăzi, într-o lume în care distanţele şi graniţele nu mai par insurmontabile şi în care individul se pierde într-o mulţime, iar mulţimea devine de prea multe ori o masă. Suntem atât de mulţi încât ne pierdem individualitatea? Nu putem reuşi decât dacă suntem de ajuns să formăm o masă critică, o mulţime revoltată? Sau suntem atât de mulţi încât revolta este imposibilă? De aproape sunt individ, din avion sunt un punct insignifiant? Sunt câteva dintre întrebările pe care le sugerează expoziţia. Alergătorul (sau Running Man) este elemetul cheie, un personaj care traversează lucrările artistului de-a lungul anilor, ca un figurant pe platoul de filmare, persistent şi insistent ca un cerşetor. La început mai neînsemnat, uşor de trecut cu vederea, apoi, de-a lungul timpului, impunându-şi personalitatea şi obligând autorul să-i acorde rolul principal. Traversat de noianul de întrebări şi stări, Daniel Bălănescu se lasă posedat de o vitalitatea a exprimării în care pictura devine din ce în ce mai dinamică, cu un contrapunct în desenul textil şi completată prin utilizarea diversificată a materialor neobişnuite cum se întâmplă în seria desenelor din ciment, sau a suporturilor inedite cum este seria desenelor pe cartele de metrou.

Daniel Bălănescu a absolvit Universitatea de Artă din Bucureşti în 1998. De câţiva ani locuieşte în Marea Britanie, la Oxford. A expus de-a lungul timpului în Paris, Tokyo, Bogota, Köln, Minnesota, Istanbul, Budapesta. ”Traversare. Eu sunt sistemul” este prima expoziţie personală în România după mai bine de şapte ani.

Denisa Curte – Viitor Perfect / Perfect Future
Sculptură în plein air la Aiurart
Curator: Ioana Ciocan

Viitor Perfect
Fructe cibernetice, maturate, cu roluri bine stabilite în echilibrul ecosistemului unei planete încă nedescoperite, sărbătoresc prin dialog un an de Sculptură în plein air la Aiurart.

– Uite ce vom face! s-a decis 030701, făcându-i-se dor de casă după lunga lor călătorie. Vom poposi aici. Pare perfect!
– Aici? zâmbi 010307 Este perfect! Un viitor perfect pentru noi doi.

Curtea mică, casa românească de pe Lirei 21 și un corp ciudat de femeie pe acoperișul casei, păreau perfecte pentru călătorii 030701 și 010307. Ajunseseră într-un viitor perfect, exact așa cum își dorise pentru călătorii ei albi, creatorul Denisa Curte.

„Am construit această lume pe parcursul mai multor ani şi, involuntar, fiecare formă nouă părea să o completeze pe cea de dinainte şi să o prevestească pe cea care urma să-i succeadă. Aici toate lucrurile se petrec în linişte, într-un timp sideral, cu încetinitorul, prin alunecare sau zbor, în absenţa noţiunii de conflict, în atmosfera solară, aseptică a unui sanatoriu uneori gigantic alteori minuscul în funcţie de obiectul cu care este pus în relaţie.”

Din această lume s-au desprins 030701 și 010307, cele două creaturi antropomorfe, adevăratele fructe ale Planetei Nedescoperite. Aceste fructe cibernetice, maturate, cu roluri bine stabilite în echilibrul ecosistemului Planetei, vor rămâne o perioadă în curte Aiurart să sărbătorescă, printr-un dialog perfect descifrabil, un an de Sculptură în plein air la Aiurart.

Denisa Curte (n. 1979, Cluj-Napoca) a expus la Pecsi Galeria (Ungaria), Muzeul de Arta din Bratislava (Slovacia), Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, Muzeul de Arta din Arad, Galeria ArteBronce din A Guarda (Spania) etc. Din 2010 este doctor în arte vizuale (Facultatea de Arte Plastice şi Design din Timişoara).

Denisa Curte trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. Creează special pentru programul Sculptură în plein air la Aiurart un Viitor perfect, alcătuit din 030701 și 010307.

Vilmos Koter, Yura Kabassin, Stefan Smaranda, Virgiliu Andone | Geometry Global Moscow:
Trăieşte adevărata poveste!

Într-o lume în care soldăţeii de jucarie spun poveştile eroice ale armatei, Vellant şi Aiurart te invită la un alt fel de expoziţie: o galerie de poveşti spuse cu o imprimantă 3D si sunetul din căşti care aruncă o noua lumină asupra realităţii din armată.

Explorează povestile prin cele 6 diorame, fiecare cu un fundal sonor dedicat ce amplifică experientele reale ale celor care au fost, la un moment dat, personaje într-o poveste nespusă.

Continuă povestea descărcând gratuit soldaţii de jucarie şi devenind un alt fel de ambasador al menţinerii păcii, cu propria poveste.

Bucuresti, 22.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *