free download 78 travel guides written by experts

Aici e Radio Europa Libera. La microfon: Pavel Chihaia

Lumea şi noi, 22 aprilie, ora 20.30, la TVR INFO

Mihaela Crăciun aduce duminică, la Lumea şi noi, pe TVR INFO, un nou episod din seria Aici e Radio Europa Liberă. În această săptămână, la microfon… Pavel Chihaia.

Om de o rară ţinută intelectuală si morală, scriitor român in exil, Pavel Chihaia aniversează pe 23 aprilie 90 de ani. Din 1978 locuieşte la München, unde a fost colaborator al postului de radio Europa Liberă, iar acum este membru al celui mai longeviv cenaclu românesc din exil, care editează şi prestigioasa revistă „Apoziţia”.

Pavel Chihaia face parte din generaţia pierdută a lui Constant Tonegaru, Mihail Fărcăşanu, Dinu Pillat, Theodor Cazaban, Virgil Ierunca. Scrierile lor s-au risipit, viaţa lor s-a desfăşurat sub controlul brutal al Securităţii. Cei care au putut fugi au scris în altă limbă sau au renunţat definitiv la scris. A fost liber, spune el, între anii 1945 şi 1948, apoi elanurile sale de tânăr scriitor s-au frânt. Romanul cel mai cunoscut, „Blocada”, a apărut când avea 25 de ani, într-o perioadă când regimul comunist se consolidase destul ca să înceapă epurările în rândul oamenilor, dar şi al cărţilor.

Practicând munci umile, pentru că altele nu-i erau permise, Pavel Chihaia a traversat o perioadă neagră, până în 1958, când a reuşit să devină cercetător la Institutul de Istoria Artei, ocupându-se de monumentele medievale româneşti. În această perioadă a scris o serie de studii importante. Autoexilat la München din 1978, scriitorul a fost aproape uitat, dar la reapariţia sa în ţară, după 1989, cărţile i-au fost primite cu interes. Pavel Chihaia a fost re-adoptat de oraşul în care a crescut, Constanţa. Acolo i-au apărut, în preajma celei de-a 90-a aniversări, toate cărţile, într-o ediţie de zece volume.

În biografia spirituală a lui Pavel Chihaia, exilul a reprezentat o etapă de o covârşitoare importanţă, un moment al rupturii şi al regăsirii de sine. Istoricul de artă a parcurs, de-a lungul întregii sale vieţi, un itinerar spiritual care cuprinde izbânzi şi piedici, eşecuri şi reuşite. În acest context, exilul a reprezentat piatra de hotar, răscrucea care a marcat decisiv scrierile sale. La München şi-a regăsit adevărata identitate, aceea de scriitor român în exil.

„De la München, s-auzim numai de bine”, ne spune Mihaela Crăciun în fiecare sâmbătă şi duminică, la TVR INFO, alături de jurnalişti români de la Radio Europa Liberă.

Bucuresti, 20.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *