free download 78 travel guides written by experts

Agricultura in dezbatere la Guvernul Privat: singura solutie este sa umblam la TVA

Ilie Sarbu si alti reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale s-au intalnit astazi, 29 iunie, cu membrii Guvernului Privat in cadrul unei mese rotunde cu tema Agricultura si industria alimentara romaneasca, eveniment organizat de cotidianul Business Standard. Crearea unui act normativ care sa stipuleze clar termenele la care trebuie facuta plata subventiilor catre agricultori si stabilirea unor stimulente financiare pentru comasarea terenurilor agricole, precum si stabilirea unor proceduri pentru facilitarea accesului la fondurile europene au fost cateva dintre cerintele oamenilor de afaceri catre ministrul Ilie Sarbu.

Marea majoritate a participantilor la eveniment a reclamat procedurile greoaie in accesarea fondurilor europene. De asemenea, s-a cerut plata subventiilor la timp, refacerea sistemului de irigatii, sustinerea investitiilor private in domeniu, precum si reducerea TVA-ului pana la 5 procente, ca o solutie pentru eliminarea evaziunii fiscale.

Presedintele CrisTim, Radu Timis, a subliniat constrangerile legate de numarul salariatiilor sau chiar de varsta: ”Eu am depus doua proiecte pentru obtinerea de fonduri in vederea infiintarii de ferme de crestere a porcilor pentru a-mi asigura materia prima si au aparut tot felul de probleme. Ultima cerinta a fost ca unul dintre actionari sa aiba sub 40 de ani”, a spus Timis.

Ilie Sarbu, Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a recunoscut ca atunci cand a fost elaborat Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), s-au scapat anumite lucruri, ceea ce creaza in prezent situatii delicate. El a mentionat insa ca de la inceputul anului, nu s-a refuzat nicio plata in agricultura, desi Agentia de Plati este blocata, la fel si programul SAPARD:"Trebuie sa intervenim mult mai sever în acest domeniu. Prioritatea guvernului trebuie sa fie acordarea de fonduri pentru agricultura”.

Liviu Harbuz, Secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, spune insa ca este foarte dificil sa schimbam PNDR deoarece acest lucru presupune notificarea Comisiei Europene.

In ceea ce priveste problemele finaciare ale agriculturii romanesti Adrian Radulescu, Presedinte Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli spune: "Acum o luna graul se vindea cu 0,55 lei/kilogram, iar acum a ajuns la 0,36lei/kilogram, iar la orz situatia este asemanatoare. De asemenea, bancile ne jefuiesc pur si simplu, fiindca nu este normal sa pornesti de la o dobanda de 11% si sa ajungi la 27%".

Aurel Popescu, presedintele Rompan considera insa ca problema cea mai mare este evaziunea fiscala: “Aproape totul se vinde fara documente. S-a facut un calcul din care a rezultat ca bugetul statului este prejudiciat cu un miliard de euro".

Referitor la aceste probleme, Ilie Sarbu, a replicat: "Indiferent de cate controale vom face se vor gasi noi metode de evaziune fiscala. Singura solutie este sa umblam la TVA".

"Momentul cel mai de jos va veni la sfarsitul lunii septembrie si începutul lunii octombrie. Atunci vom vedea cati dintre agricutori vor putea relua ciclul agricol" a conchis Ioan Niculae, presedinte INTERAGRO.

Alaturi de Ilie Sarbu, la dezbaterea Guvernul Privat au mai fost prezenti Catalin Aurelian Rosculete – Secretar de stat, Daniel Constantin – Director General APIA, Veronica Toncea – Presedinte Fondul de Garantare a Creditului Rural, Viorel Matei – Presedintele Federatia Nationala a Agricultorilor din Romania, Viorel Marin – Presedinte Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie, Monika Puiu – Director General NHR Agropartners, Dragos Frumosu – Presedinte Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara, dar si alti oameni de afaceri din industrie.

Evenimentul a fost moderat de Dan Suciu, realizator The Money Channel, si Adrian Mirsanu, redactor-sef Business Standard. Concluziile dezbaterii vor fi publicate in paginile cotidianului Business Standard si pe site-ul dedicat proiectului: www.guvernulprivat.ro.

Bucuresti, 29.06.2009 {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *