free download 78 travel guides written by experts

Agent Green publica politicile marilor magazine privind comercializarea becurilor economice

şi reciclarea celor uzate
Cora, Metro şi Baumax elimină becurile incandescente mai puternice de 65W

Agent Green lansează astăzi la nivel naţional ediţia I-a a ghidului ”Green my light” pentru consumatori privind politicile celor mai mari 23 de lanţuri de magazine faţă de reciclarea becurilor economice uzate şi eliminarea de la comercializare a becurilor incandescente mai puternice de 65W. Versiunea imprimată a ghidului va fi distribuită către centrele comerciale şi în împrejurimile acestora, iar cea electronică este diseminată pe internet pentru mass media [nota 1].

Ghidul reprezintă rezultatul investigaţiilor Agent Green din perioada aprilie-iunie 2009 asupra celor mai mari 23 de lanţuri de magazine privind politicile de reciclarea becurilor uzate şi de eliminarea de la comercialziare a becurilor incandescente mai puternice de 65 W începând cu 1 ianuarie 2010. Investigaţiile au însemnat atât chestionare adresate magazinelor, cât şi vizite la raft. Aspectele verificate au fost: eliminarea becurilor incandescente mai puternice de 65W începând cu 1 ianuarie 2010, amplasarea în loc public de containere de colectare pentru becurile uzate, afişarea la raft a timbrului verde pentru becuri economice şi tuburi fluorescente, afişarea la loc vizibil a obligaţiei legale a distribuitorului de a prelua gratuit un bec uzat pentru unul nou cumpărat, comercialziarea de becuri fără identitatea producătorului şi fără simbolul pubelei barate pe produs [nota 2], pe ambalaj şi/sau pe instrucţiunile de folosire. Corpurile de iluminat comercializate cu surse de iluminat incluse în preţ au fost demontate pentru verificarea informaţiilor despre producător şi identificarea pubelei barate.

Rezultatele investigaţiilor arată că Billa, Bricostore, Baumax, Cora, Hornbach, Metro, Penny, Real, Domo, şi Praktiker sunt magazine responsabile faţă de mediu şi faţă de consumatori în privinţa becurilor comercializate. Acestea fac dovada reciclării becurilor uzate. Mai mult, Cora, Metro şi Baumax sunt cu un pas înaintea guvernului şi a Comisiei Europene în ceea ce priveşte interzicerea comercializării becurilor cu incandescenţă mai puternice de 65W începând cu 1 septembrie 2010. Aceste magazine s-au angajat în scris că vor elimina astfel de becuri de pe rafturi încă de la 1 ianuarie 2010.

De cealaltă parte Auchan, Carrefour, G’Market, Ikea, Kaufland, Mega Image, Mr Bricolage, Plus, Selgros, Spar, Dedeman, KIKA şi Ataş nu au putut face dovada că reciclează becurile. Unele vând chiar şi becuri ilegale, fără a afişa pubela barată şi identitatea producătorului. ”Suntem mulţumiţi că 10 din 23 de magazine mari garantează încă de la prima strigare că reciclează becurile. Suntem şi mai satisfăcuţi că 3 dintre acestea au luat-o înaintea guvernului şi că vor elimina de pe rafturi becurile incandescente mai puternice de 65W din ianuarie 2010. Îndemnăm restul de magazine mari să intre imediat în rândul celor atente la poluare şi la schimbările climatice ”, a spus Gabriel Păun, coordonator media şi campanii, Agent Green.

Becurile economice şi tuburile fluorescente sunt surse de lumină eficiente energetic, rezistă până la 10 ani, contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi la salvarea climei. Totuşi acestea conţin mercur şi pot polua mediul atunci când se sparg. Poluarea organismului uman cu mercur se numeşte hidrargirie şi contactul direct cu acesta poate cauza efecte negative neurologice şi renale. De aceea aceste surse de lumină trebuie reciclate şi nu aruncate la gunoi. Reciclarea acestora de face de către producători conform cu Directiva Europeană 2002/96/CE şi cu Hotărârea de Guvern 448/2005.

Agent Green cere:
– distribuitorilor de becuri din România să garanteze imediat în public că reciclează becurile economice şi tuburile fluorescente uzate
– Gărzii Naţionale de Mediu să demareze controale la nivel naţional pentru verificarea magazinelor care nu pot garanta că reciclează becurile uzate conform HG 448 / 2005

Note:
[1] Versiunea electronică a ghidului ”Green my light” este disponibilă la cerere
[2] HG 448 / 2005 – ANEXA Nr. 4: SIMBOL pentru marcarea echipamentelor electrice şi electronice
Simbolul care indică faptul că echipamentele electrice şi electronice fac obiectul unei colectări separate reprezintă o pubelă cu roţi barată cu două linii în formă de X, ca în imaginea de mai jos. Simbolul trebuie să fie tipărit vizibil, lizibil şi durabil.

Bucuresti, 06.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *