free download 78 travel guides written by experts

Agenda digitala: Comisia adopta o decizie care pregateste terenul pentru 4G in Europa

Comisia Europeană a hotărât să adauge încă 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvențe radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe lângă banda de 2 GHz. În prezent, această bandă este folosită numai pentru comunicațiile wireless UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cunoscute sub numele de rețele 3G. Decizia obligă statele membre să deschidă spectrul corespunzător până la 30 iunie 2014 cel mai târziu și stabilește condiții tehnice armonizate care permit coexistența diferitelor tehnologii. Astfel, UE va beneficia de acum înainte de un spectru de frecvențe pentru servicii wireless de bandă largă de mare viteză de două ori mai mare decât cel din Statele Unite, și anume de aproximativ 1000 MHz.

Ca urmare a deciziei Comisiei, operatorii de telefonie mobilă vor avea mai multe posibilități de a investi în îmbunătățirea rețelelor mobile, ceea ce va fi benefic pentru întreaga economie, iar consumatorii vor beneficia, în timp, de transferuri de date mai rapide și de mai multe servicii în bandă largă. Un acces mai larg la spectrul de frecvențe pentru tehnologii 4G va avea o contribuție substanțială la îndeplinirea obiectivului în materie de bandă largă prevăzut de Agenda digitală, și anume acoperirea universală de bandă largă la cel puțin 30 Mb/s la nivelul UE până în 2020 (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 și MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Acest spectru suplimentar pentru 4G în Europa înseamnă că putem răspunde mai bine cererii tot mai mari și mai variate de servicii wireless în bandă largă. Doresc să văd că statele membre acționează rapid în vederea schimbării licențelor existente. Avem cu toții de câștigat dacă dispunem de conexiuni wireless mai rapide în Europa.”

Prin această decizie se pune în aplicare liberalizarea armonizată a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) în toate statele membre, evitându-se fragmentarea pieței interne în viitor, când va fi utilizată această bandă de frecvență.

Flexibilizarea utilizării benzilor de spectru prin eliminarea restricțiilor tehnologice oferă un mod rentabil de dezvoltare a infrastructurii wireless avansate ca răspuns la cererea de pe piață.

Context

Spectrul de frecvențe radio este o resursă extrem de valoroasă, dar care devine din ce în ce mai limitată. Importanța socio-economică a acesteia crește semnificativ pe măsură ce serviciile wireless precum accesul la servicii în bandă largă sau „internetul obiectelor” se generalizează în toate domeniile. Surse din domeniu estimează că traficul mondial de date în rețelele mobile va crește cu 26 % pe an până în 2015. Până atunci, vor putea fi conectate la internet peste 7 miliarde de telefoane, tablete și alte dispozitive mobile.

Explozia traficului de date wireless, în contextul unui spectru insuficient, impune adoptarea unei abordări inteligente în ceea ce privește gestionarea spectrului. Aceasta trebuie să includă o mai bună utilizare a benzilor de spectru care sunt deja utilizate, de exemplu prin eliminarea restricțiilor tehnologice și prin utilizarea în comun a spectrului.

Banda terestră pereche de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) a fost utilizată în mod tradițional de rețelele UMTS (rețelele 3G) ca urmare a așa-numitei decizii UMTS adoptată în 1999, care a lansat introducerea coordonată și treptată a UMTS în întreaga UE până la 1 ianuarie 2002.

În vederea punerii în aplicare a programului pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio, în special pentru îndeplinirea obiectivului de cel puțin 1200 MHz pentru serviciile wireless în bandă largă, realizarea inventarului spectrului precum și utilizarea în comun și flexibilă a acestuia reprezintă priorități ale reformei UE privind spectrul, care vizează stimularea inovației, a utilizării eficiente și a investițiilor.

Prin urmare, Decizia Comisiei prevede utilizarea flexibilă a benzii de 1920-1980 MHz și a celei de 2110-2170 MHz pentru serviciile de comunicații electronice din UE pe baza tehnologiilor wireless avansate, precum LTE și alte tehnologii de vârf. Evoluțiile din domeniu arată că aceste tehnologii sunt din ce în ce mai în măsură să asigure viteze de 30 Mbps pentru un număr mare de utilizatori în același timp, oferind astfel consumatorilor acces la servicii în bandă largă de mare viteză la prețuri competitive.

De asemenea, Comisia are în vedere o măsură de follow-up vizând spectrul terestru nepereche de 2 GHz (1900-1920 MHz și 2010-2025 MHz), care, în prezent, este alocat utilizării de către rețelele UMTS, dar rămâne neutilizat în UE. O astfel de inițiativă va viza asigurarea utilizării eficiente a benzilor nepereche, fapt deosebit de avantajos din punct de vedere economic, social și din punctul de vedere al mediului, prin analizarea aplicațiilor alternative la serviciile mobile terestre în bandă largă și având în vedere drepturile de utilizare existente. În această privință, Comisia a emis deja un mandat pentru CEPT (Conferința Europeană a Administrațiilor de Poștă și Telecomunicații) pentru a studia aplicații adecvate și pentru a elabora condițiile tehnice și mecanismele de partajare.

Pagini Utile

● Comunicarea Comisiei este disponibilă la adresa Decizia UMTS
Site-ul internet referitor la Politica în domeniul spectrului de frecvențe radio
Mandat acordat CEPT privind banda terestră nepereche de 2 GHz
Site-ul internet al comisarului Neelie Kroes
Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter

Bucuresti, 05.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *