free download 78 travel guides written by experts

Afacerile din Romania sunt inca amenintate de scurgeri de informatii

conform noului sondaj realizat de Check Point 

Deşi investiţiile în securitatea infomaţiilor au crescut faţă de anul trecut pentru aproape o treime dintre companiile româneşti, aceasta nu reprezintă încă o prioritate

O mare parte dintre companiile din România prezintă încă riscuri în ceea ce priveşte scurgerile şi pierderile de informaţii pentru că nu folosesc soluţii de criptare a datelor pentru a securiza informaţiile pe calculatoare, laptopuri şi dispozitive portabile de stocare. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului cu privire la securitatea datelor în România, realizat de Check Point® Software Technologies Ltd., liderul mondial în securitate internet.

Studiul Check Point, realizat în iunie 2009 în rândul managerilor şi responsabililor IT din companii româneşti, relevă faptul că 56% dintre respondenţi nu au instalate soluţii de criptare a datelor, în vreme ce doar 38% au răspuns că folosesc deja o astfel de măsură de securitate.

Dintre companiile care îşi protejează informaţiile, o treime au achiziţionat soluţia de criptare în decursul anului 2008. 33% dintre companiile care nu au folosit, până acum, astfel de măsuri de securitate, intenţionează să achiziţioneze una în viitorul apropiat, în vreme ce jumătate dintre acestea nu au în plan o astfel de investiţie.

Conform studiului Check Point, contextul economic actual poate influenţa comportamentul companiilor în această privinţă: 38% dintre companii consideră că scăderea activităţii economice duce la micşorarea cheltuielilor pentru securitatea IT, pe când 25% dintre acestea consideră că bugetul pentru protecţia IT a crescut. Pentru 38% dintre companiile care au participat la studiu, criza economică nu a influenţat încă acest aspect.

Studiul a arătat, de asemenea, că scurgerile de date relatate în presă în 2008 nu au determinat creşterea bugetelor pentru securitatea IT a majorităţii companiilor chestionate. Doar 31% dintre companii au început să investească mai mult în securitate. 6% dintre respondenţi au afirmat că reflectarea acestor evenimente de către presă a dus la reducerea cheltuielilor alocate securităţii IT, în vreme ce jumătate dintre companii nu au fost influenţate de acest aspect în niciun fel.

În legătură cu priorităţile de achiziţie pentru securitatea IT în 2009, studiul evidenţiază faptul că 24% dintre companii sunt interesate în principal de prevenirea accesului neautorizat. În topul domeniilor de interes, urmează VPN-ul/accesul securizat de la distanţă şi virtualizarea (17%), urmate de securitatea perimetrului şi criptarea datelor (14%). Doar 7% dintre respondenţi iau în calcul investiţiile în controlul/securitatea punctului final de lucru.

Când vine vorba de provocările pe care le au în vedere în 2009, principalele patru arii către care companiile îşi îndreaptă atenţia sunt consolidarea (19%), protejarea împotriva scurgerii de informaţii (17%), controlul costurilor pentru securitatea IT (17%), raportarea şi monitorizarea (17%). 14% dintre companii privesc regulile de protejare a datelor ca pe o provocare, în vreme ce 6% dintre acestea iau în calcul probleme legate de mediu şi spaţiul verde, precum şi planificarea capacităţii sau conformitatea PCI.

Studiul Check Point a relevat faptul că 69% dintre companiile în cadrul cărora au fost aplicate chestionarele deţin între 0 şi 15 laptopuri, iar 19% dintre acestea folosesc între 51 şi 100 de unităţi; 6% între 501 şi 1000, iar alte 6 % între 1001 şi 2500 de laptopuri. Dintre companiile care au răspuns la întrebările Check Point, 81% utilizează între 1 şi 25 de PDA-uri şi smartphone-uri.

Principalul obiectiv al sondajul prin e-mail realizat de Check Point în România a fost acela de a contura o imagine cât mai clară asupra modului în care companiile româneşti abordează securitatea IT.

Bucuresti, 25.08.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *