free download 78 travel guides written by experts

Aerul conditionat la birou costa companiile intre 0,7 euro/mp/luna si 1,2 euro/mp/luna

– Vara, companiile care închiriază spații de birouri plătesc pentru aerul condiționat de la o sută de euro până la câteva mii de euro pe lună, în funcţie de mărimea spaţiului şi tipul de sistem folosit
– Condiţiile de lucru pe timp de vară ale angajaţilor se îmbunătăţesc de la an la an, pe măsură ce apar noi tehnologii, implementate în clădirile ultramoderne de birouri
– Temperatura medie la birou asigurată de aerul condiționat vara este de 24 grade Celsius, plus/minus un grad

În lunile de vară, cheltuielile cu asigurarea de aer rece în birourile din România se situează între 0,7 euro/mp/lună şi 1,2 euro/mp/lună, potrivit unei analize a ESOP Consulting, care ia în calcul cele 750 centre de birouri şi peste 2.000 vile aflate aflate în portofoliul de proprietăți promovate. Cele mai mici costuri pe metru pătrat cu aerul condiţionat pe timp de vară o au clădirile verzi, iar cele mai mari vilele vechi.

În 2015, răcirea birourilor pentru angajaţi în lunile de caniculă costă între 120 euro/lună, la un spaţiu de 100 mp, situat într-o vilă, până la 9.000 – 12.000 euro/lună, la un spațiu de birouri de 10.000 mp, situat într-o clădire de birouri de clasă A.

„Practic, în acest moment toate spaţiile de birouri au această facilitate, de aer condiţionat pe timp de vară, spre deosebire de anii 1990, când aerul condiţionat era un lux pentru chiriaşii de birouri. Dar simpla prezență a acestei facilitați nu mai este satisfăcătoare: în prezent important este confortul oferit de soluția de climatizare dintr-un spațiu de birouri și desigur costul de funcționare al acesteia” declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

Tipuri de sisteme de aer condiţionat folosite la răcirea aerului în spaţiile de birouri
– În clădirile clasă A și B+– sisteme centralizate cu 4 țevi
– În clădirile clasă B, C și în unele vile noi / renovate recent – sisteme centralizate cu 2 țevi
– În vile și în unele clădiri de clasă C – sisteme split (cu unităţi exterioare pe pereţi)

Confortul oferit de o soluție de climatizare este un aspect important și evaluat în primul rând din punct de vedere al libertății utilizatorului. Primele sisteme centralizate de climatizare ofereau în anii 1990-2000 aer cald sau rece doar alternativ (aer cald în sezonul rece, respectiv aer rece în sezonul cald), așa numitul sistem de climatizare cu 2 țevi (2 pipes system). Astăzi însă, acest sistem este considerat mai puțin performant, fiind întâlnit doar în clșdirile clasă B si C. Și asta pentru că el limitează utilizatorul în exploatare, mai exact, nu permite angajaților ce au temperaturi diferite de confort (ca de exemplu cei provenind din țări diferite, numeroși în rândul multinaționalelor), să aibă atât opțiunea răcirii, cât și a încălzirii într-un anumit moment. Disconfortul angajaților este mai ridicat în timpul anotimpurile de trecere (primăvara și toamnă), când vremea este mai fluctuantă, iar trecerea de la cald la rece sau viceversa, se realizează la un moment ales de proprietarul clădirii.

Generația de sisteme de climatizare ce a urmat, respectiv cele cu 4 țevi (4 pipes system), prezente în special în clădiri de clasă A (și uneori și B+ ), aduce un semnificativ plus de valoare companiilor chiriașe. Acest lucru se datorează faptului că sistemul ”4 pipes” oferă utilizatorilor libertatea de a utiliza simultan aer cald și aer rece într-o clădire. Într-o astfel de clădire, angajații din birourile situate pe fațada nordică a clădirii pot utiliza funcția de încălzire a spațiului (într-un anotimp de trecere de exemplu), în timp ce personalul din proximitatea fațadei sudice poate folosi, în același moment, funcția de încălzire. Cu o astfel de libertate sporită, percepțiile subiective asupra temperaturii de confort sunt mult mai ușor de soluționat.

Clădirile noi de birouri de clasă A au sistemele cele mai performante de pe piaţă

Noile tehnologii în materie de răcire a aerului din spaţiile de birouri prevăd atât un consum redus de energie, cât şi sporirea confortului în spațiul de lucru. Aceasta sporire presupune si faptul ca circulaţia aerului rece sa se face în mod cât mai natural, să nu afecteze sănătatea angajaţilor. Altfel spus, niciunui angajat să „nu-i bată aerul condiţionat în cap”, ci această să fie disipat cât mai bine şi temperatura să fie reglată pe cât posibil de fiecare chiriaş în parte.

Sky Tower, cel mai înalt turn de birouri din România din acest moment, asigură un confort termic sporit, aducand pe piata de birouri din Romania drept o premiera, folosirea sistemului ”chilled beam”. În Sky Tower şi consumul de energie este redus, dovadă fiind certificarea primită de la două instituţii de specialitate, LEED şi OGNI, iar sistemul de climatizare este proiectat la densitatea maximă de partiţionare a spaţiului şi nu la cea minimă. Un alt atu al cladirii este 100% aport de aer proaspăt, indiferent de numărul de partiții. Practic, in Sky Tower a fost luat în calcul scenariul de partiţionare a spaţiului pe cel mai mic modul posibil, crearea de camere de aproximativ 15-17 mp şi echiparea cu unităţi de aport şi extragere aer pentru fiecare.

Bucuresti, 21.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *