free download 78 travel guides written by experts

Advent International lanseaza un nou fond de private equity

pentru Europa Centrala si de Est, a carui valoare se ridica la 1 miliard de euro

Advent International, fond de investitii de tip private equity (capital de risc) prezent in Europa Centrala si de Est inca din anul 1994, a lansat ACEE IV, al patrulea fond de private equity dedicat acestei regiuni, a carui valoare se ridica la 1 miliard de euro. Advent International este un grup de private equity global care administreaza fonduri de investitii dedicate Europei Centrale si de Est, ce are echipe locale prezente in patru tari. Aceste echipe sunt sprijinite de ceilalti profesionisti ai grupului Advent, prezenti pe patru continente.
Advent a fost unul dintre pionierii investitiilor de tip private equity in Europa Centrala si de Est, lansand primul sau fond dedicat regiunii in anul 1994. Pana in prezent, Advent a finantat 35 de companii din Romania, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Bulgaria si Turcia.

ACEE IV va investi fonduri cuprinse intre 30 si 100 de milioane de euro in transformarea companiilor in lideri de piata si in expansiunea transfrontaliera a acestora. Ca si in cazul fondurilor ACEE precedente, pentru afacerile de mai mare anvergura, echipele locale pot folosi capital aditional furnizat de fondurile globale administrate de Advent, cel mai recent dintre acestea fiind GPE VI, lansat cu putin timp in urma si avand o dimensiune de 6,6 miliarde euro.

In ultimii trei ani, Advent a investit in opt companii din cinci tari Central-Europene. Printre aceste companii se numara dufa DEUTEK, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice si Ceramica Iasi, producator de top din industria blocurilor ceramice si tiglei. 

De asemenea, Advent a iesit in totalitate sau partial din sapte investitii, printre care Compania Nationala de Telecomunicatii din Bulgaria (BTC), aceasta fiind vanduta catre AIG Capital Partners, in urma unei tranzactii evaluate la 1,66 miliarde de euro, Terapia Cluj, vanduta companiei Ranbaxy Laboratories Limited pentru suma de 324 milioane de dolari si Zone Vision, ce a fost vanduta companiei chellomedia, divizia europeana a UnitedGlobalCom, Inc., in urma unei tranzactii ce a evaluat compania la 80 de milioane de dolari.

„De-a lungul timpului, in Romania am avut o lunga serie de investitii de succes si vedem in continuare multe companii pe care credem ca le putem ajuta sa devina lideri nationali sau regionali, precum si un numar de antreprenori din ce in ce mai mare. In companiile in care investim contribuim cu experienta pe care am acumulat-o in aceasta regiune, dar si cu cea acumulata de reteaua globala a Advent in 15 tari“, a declarat Emma Popa-Radu, Managing Director al  biroului Advent International din Bucuresti.
    
Patru dintre cei mai mari investitori in fondul ACEE IV sunt GIC Special Investments, AlpInvest Partners, California State Teachers’ Retirement System si BERD*.

* Nu este cunoscut daca clientii mentionati aproba sau nu Advent International sau serviciile de consultanta furnizate de acesta.

Bucuresti, 17.04.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *