Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Adriana Ciocănel, profesoara de informatică din Tecuci care i-a convins pe liceeni să renunțe la weekenduri în favoarea roboticii

Robotica adună tot mai mulți adepți, iar competiția FIRST Tech Challenge scoate la iveală nu doar liceeni talentați, ci și profesori dedicați. Adriana Ciocănel, profesor de informatică la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci, este unul dintre ei. De când a auzit de cea mai mare competiție de robotică pentru licee din țară, implementată în România de Asociația „Nație Prin Educație” fondată de Dana Războiu, s-a implicat total în îndrumarea echipei sale. A renunțat la timpul său liber, la weekenduri și vacanțe și povestește că este prima astfel de competiție pentru care copiii au fost dispuși să facă la fel. „Am sacrificat, împreună cu copiii, aproape fiecare zi de vacanță și aproape fiecare duminică, din octombrie și până acum. Am pornit de la zero cunoștințe în domeniu și iată că am ajuns la al patrulea model de robot, încercând cu fiecare robot construit să mărim eficiența și fiabilitatea. Am mers pas cu pas, am înțeles din ce în ce mai bine ce înseamnă acest domeniu. Vedeți, vorbind despre ce e mai greu, ajung fără să vreau la satisfacțiile pe care ni le-a adus acest proiect. Sincer, nu cunosc niciun alt proiect care să fi putut să aducă copiii în vacanțe sau în fiecare duminică în școală!”, spune încântată doamna profesoară.

Adriana Ciocănel se află în postura de mentor al unei echipe de robotică pentru primul an. În toamnă a primit un telefon de la un coleg, profesor de matematică, și așa a aflat despre acest proiect. A decis că este momentul să-l implementeze la nivelul școlii, alături de colegul respectiv care i-a devenit co-mentor al echipei RO 068 THOBOR. La demo-regionala de la Iași din februarie anul acesta au ocupat locul întâi, ceea ce le dă și mai multă încredere pentru faza națională BRD FIRST Tech Challenge Romania ce se va desfășura la București între 23-25 martie.

CGV 2170, Adriana Ciocanel, profesoara de informatica Tecuci

„Nu i-am simțit niciodată mai uniți ca acolo, bucurându-se de fiecare reușită a robotului nostru sau adunați să analizeze cum s-ar putea remedia o eroare. Însă este extraordinar să le urmărești lumina de pe fețe! La demonstrativul de la Iași ne-am clasat pe prima poziție datorită concentrării și implicării tuturor, ceea ce a însemnat o confirmare a efortului nostru. Sper ca la București să ne poziționăm cam în primele 25 de echipe și, de ce nu, să avem și unul din premiile pe jurnal.”

Ce o motivează pe Adriana? Copiii înșiși și faptul că prin această competiție le poate demonstra „că un copil poate fi orice își dorește, dacă-l inspiri să-și dorească. Am învățat că poți descoperi calități deosebite și nebănuite într-un copil. Aici nu e vorba doar de un proiect de robotică. Echipa a fost împărțită pe departamente, însă aproape toți au trecut dincolo de granițele inițiale. Cei de la promovare sau programare au atras sponsori, cei de la mecanică sau driverii au venit cu idei în programare, au invățat să se prezinte în fața unui public numeros, pentru că noi am organizat demonstrații publice pentru a ne face, pe deoparte, cunoscuți și, pe de altă parte, pentru a atrage câți mai mulți membri ai comunității către ideea de educație STEM și principiile FIRST. Au învățat cât de valoroasă e perseverența și cât de mult contează munca în echipă. Au descoperit că pot învăța unul de la celălat.”

Cu o experiență de 23 de ani în învățământ, doamna profesoară Ciocănel privește cu entuziasm astfel de inițiative și crede că ele ar trebui sprijinite de cât mai mulți colegi de breaslă. „Niciodată nu am privit un elev prin prisma unei note. Atunci când unul mai ia o notă mai mică, le și zic că e doar o stare de moment și că pot evolua dincolo de respectiva notă, dacă își doresc acest lucru și dacă acționează în acest sens. Și chiar am avut copii care, după o primă notă mai mică, au ajuns olimpici sau absolvenți ai facultăților de profil. Din acest proiect aș vrea ca elevii mei să înțeleagă valoarea muncii și a perseverenței. Consider că în societatea noastră munca și competența au devenit subiecte desuete, de multe ori promovările având la bază cu totul alte criterii. Aș vrea să înțeleagă din acest proiect că pot atinge orice țintă în evoluție, să creadă în forțele proprii. Și, nu in ultimul rând, mi-aș dori ca țara să-i păstreze, să creeze mediul în care acești tineri să evolueze la întreaga capacitate aici, acasă.”

Etapa națională BRD FIRST Tech Challenge se va defășura anul acesta la București, între 24 și 25 martie, la Sala Polivalentă. Echipele de liceeni înscrişi la FIRST Tech Challenge au nevoie de toată susținerea publicului, astfel că Sala Polivalentă își va deschide porțile, în toate cele două zile de competiție, pentru toți cei care vor dori să fie alături de tinerii participanți și să admire lucrurile minunate pe care aceștia le-au creat, în luni de zile: roboți care execută comenzi de finețe în timpii de concurs, concepuți și construiți de la zero, inclusiv cu piese gândite de ei, pe lângă kit-ul de bază primit la începutul proiectului.

În urma etapei finale vor fi alese patru echipe ce vor reprezenta România la campionatul din SUA din aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *