free download 78 travel guides written by experts

adidas TechFit Powerweb Technology

Adidas Innovation Team (aIT) a introdus multe concepte inovatoare, iar TechFit impreuna cu Powerweb duc vestimentatia de performanta la un alt nivel. Studiind muschii atletilor si miscarea acestora aIT a dezvoltat o inovatie care poate fi aplicata in aproape orice sport.
Compresia

Compresia este o tehnologie folosita pentru a imbunatati performantele atletice; in termeni simpli ea se reduce la infasurarea muschilor intr-un material strans pe corp. Materialul de baza folosit in tehnologiile adidas TechFit si Powerweb se numeste Lycra Power si reprezinta tehnologia de vârf în domeniul beneficiilor aduse de compresie. In plus aIT foloseste o combinatie de forme si insertii pentru a obtine maximul de mobilitate, lejeritate si confort.

Compresia are un numar de beneficii dovedite incluzând:

–         Mobilitate si senzitivitate imbunatatite ceea ce se traduce intr-un echilibru superior si o tehnica desavârsita.

–         Reducerea vibratiei muschilor insemnând diminuarea energiei consumate in timpul miscarii si a contractarii muschilor pe durata unei probe.

–         Recuperare a energiei imbunatatita si confort in timpul antrenamentelor.

Powerweb

Powerweb reprezinta o serie de benzi TPU (Thermoplastic Urethane) care sunt implementate in straturile de baza ale echipamentului TechFit. Benzile sunt plasate in puncte cheie ale corpului cum ar fi in jurul soldului sau deasupra genunchilor si se concentreaza pe importante grupe de muschi (cum ar fi partea superioara a picioarelor si umerii). Lucrand la unison cu muschi acestea actioneaza ca niste arcuri.

Atunci când atletii se misca o grupa de muschi se contracta în timp ce alta se extinde; benzile mimeaza aceasta miscare intinzându-se pe grupa ce se dilata, pentru a stoca energie. Când procesul este inversat iar muschii aflati in extensie se contracta, benzile revin la dimensiunea initiala oferind atletului mai multa putere.

Evolutie

Compresia a fost introdusa de adidas in 1998 la probele de inot. A fost folosita pe primul costum de înot dintr-o bucata si a creat un nou standard in ceea ce priveste performanta echipamentelor sportive, cu atleti ca Ian Thorpe inotând spre Aur în acest echipament. De atunci multi atleti practicanti a diferite sporturi au descoperit beneficiile compresiei.

Dar adidas dorea sa imbunatateasca deja doveditul avantaj al compresiei iar unirea grupurilor principale de muschi a devenit scopul urmarit. Punerea în practica a ideii propuse cerea efort – de la intarirea materialului prin ardere pâna la adaugarea pe diverse alte tipuri de materiale- însa grupul aIT a descoperit in curand  TPU (Thermoplastic Urethane). Acest material oferea elasticitatea si proprietatile dorite si putea fi aplicat pe materialul de baza fara a dauna mobilitatii si confortului.

Unul din primele modele ale costumului a starnit o mare surpriza in 2003 la Paris cand alergatorul Kim Collins a devenit Campionul Mondial la sprintul pe  100 de metri. De atunci tehnologia folosita si materialele utilizate au fost continuu imbunatatite cu ultimele inovatii descoperite. 

Rezultate ale testarii si beneficii

Deci pe langa rezultatele uimitoare ale atletilor ce folosesc echipamente adidas de unde stim cu adevarat ca TechFit in combinatie cu Powerweb functioneaza? Stinta a dovedit-o. In testele efectuate in laborator prin parteneriat cu Universitatea Calgary s-a obtinut în medie o crestere de 5,3% a fortei si 1,1% a vitezei in timpul unui sprint de peste 30 m. Cu adevarat impresionanta a fost scaderea cu 1,3% a consumului de oxigen in timp ce erau folosite TechFit si Powerweb- o dovada clara a faptului ca oboseala era diminuata în timp ce performanta crestea.

 Bucuresti, 02.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *