free download 78 travel guides written by experts

Actiunea pozitiva poate combate discriminarea

Pe 21 octombrie va avea loc dezbaterea pe marginea implementării acţiunii pozitive
ca mijloc de combatere a discriminării în contextul românesc al anului 2008

European Network Against Racism, cu sprijinul Asociaţiei Cultura Păcii şi a agenţiei AMAYA Creative Alliance, organizează pe 21 octombrie 2008 masa rotundă cu tema „Acţiune pozitivă: de la teorie la practică în România anului 2008” la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Brâncuşi, începând cu ora 13.30. În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate accepţiuni generale în ceea ce priveşte acţiunea pozitivă şi provocări întâmpinate la nivel european, percepţii asupra acţiunii pozitive în funcţie de diferite contexte culturale şi politice, precum şi exemple de bune practici în domeniu. Scopul acestei întâlniri este de a dezvolta o strategie comună pentru încurajarea implementării măsurilor de acţiuni pozitive la nivel naţional şi de a crea o legătură cu studiul Comisiei Europene cu privire la acţiunea pozitivă (în 2008).

Acţiunea pozitivă este atât un mijloc, cât şi un concept în sine, care îşi are întemeierea în legile europene şi Dreputurile Internaţionale ale Omului. Prin acţiuni pozitive se urmăreşte combaterea discriminării şi implementarea de soluţii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor imigranţilor, oamenilor cu dizabilităţi şi a celor „diferiţi” în general, prin religie, rasă, convingeri, atitudini, etc.

Fiind prima dintr-o serie de 27 asemenea evenimente ce urmează a fi organizate în fiecare ţară membră a Uniunii Europene, acestă masă rotundă va reuni reprezentanţi ai ONG-urilor implicate în combaterea discriminării, politicieni, oficiali guvernamentali, funcţionari publici, cadre universitare (membrii în reţele europene) şi jurnalişti. Michael Privot – Senior Networking and Campaigning Officer, Istvan Haller – Secretar de stat –Consiliul National pentru Combaterea discriminarii, Bogdan Suditu – Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuirii, Ana Neamtu – Oficiul Roman pentru Imigrari – Directia Azil si integrare, Daniela Gheorghe –  FONPC, Amadou Niang  – ACP, Vasile Dumitru – Egalitatea de şanse pentru rromi, Tulcea şi Luminita Gheorghiu – Liga persoanelor cu dizabilitati sunt doar câteva personalităţi importante care şi-au confirmat prezenţa la eveniment şi care vor susţine câte o scurtă prelegere în cadrul acestei mese rotunde.

„Implementarea acţiunii pozitive în România este un pas important şi necesită implicarea autorităţilor, lansarea de campanii de conştientizare şi a unor acţiuni concrete pentru susţinerea egalităţii între oameni. Sperăm că această primă masă rotundă să orienteze opinia publică spre problemele existente, dar mai mult decât atât, să mobilizeze forţele implicate spre a fi proactive şi cât mai implicate în găsirea celor mai bune soluţii. Vom continua demersurile noastre în acest sens şi dorim să organizăm pe viitor cât mai multe asemenea evenimente, ce oferă prilejul de a dezbate şi căuta soluţii pentru probleme comune. ” spune Ioana Niang, Preşedintele Asociaţiei Cultura Păcii şi membru în Comisia de Politici şi Lobby a ENAR.

Despre ENAR
ENAR – European Network Against Racism este un corp consultativ al Comisiei Europene, care deţine  un punct de vedere cheie în dezbaterile pe marginea protecţiei împotriva discriminării din raţiuni de religie, de convingeri şi de discriminare multiplă, dar şi în punerea  în practică  a experienţelor noastre vizavi de implementarea directivei EU referitoare la egalitatea raselor, vizând acţiuni pozitive, compensaţii, sancţiuni etc. Pentru detalii puteţi consulta site-ul www.enar-eu.org .

Strategia ENAR pentru 2007-2010 cuprinde trei linii de acţiune: (1) combaterea discriminării, promovarea egalităţii şi reducerea dezavantajelor, (2) promovarea drepturilor migranţilor şi a practicilor şi politicilor de integrare a acestora, (3) nevoia de a ne asigura că anti-rasismul va continua să se bucure de o atenţie deosebită în activitatea pentru protecţia drepturilor omului şi promovarea egalităţii.

Despre ACP
Din mai 2007 Asociaţia Cultura Păcii este membru fondator al ENAR România, Coordonarea Naţională a European Netwok Against Racism, alături de APADOR- CH, Asociaţia ACCEPT, Institutul pentru politici sociale, Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Centrul Filia, Institutul Pentru Politici Publice, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi, Asociaţia Sens Pozitiv, Centrul Regional PER, Agenţia de Monitorizare a Presei , Asociaţia Rromilor pentru ˝Egalitate de Şanse˝ Tulcea, Centrul Educaţia 2000+, Liga Pro Europa, Asociaţia TURN, Asociaţia Femeilor Din Lupeni, CEDRU, Asociaţia Împreună pentru dezvoltare comunitară, CEDRU – Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, Agenda 21, Asociaţia "Voluntarii Normalişti".

Despre AMAYA Creative Alliance
Concurenţa acerbă, dorinţa de a ocupa o poziţie de top pe un anumit segment, precum şi creşterea productivităţii şi a portofoliului de clienţi sunt elementele care cresc necesitatea implementării unor campanii integrate de comunicare. Astfel, agenţiile Epix (design, branding şi marketing), Webnova (soluţii internet şi e-marketing) şi Amaya Communication (PR şi comunicare) s-au reunit sub umbrela AMAYA Creative Alliance pentru a oferi servicii integrate de comunicare partenerilor care şi-au investit încrederea în puterea creativă a acestor agenţii de-a lungul anilor (Expedia.com, Banca Transilvania, Fundaţia pentru SMURD, DAW Benţa, Siemens, Romgaz, Agora Media, Universal Music, Telecom Partner, Tristano Onofri, Primăria Tîrgu-Mureş, OrtoProfil, Renania, Pegas – Sisteme de Management, Promenada Mall şi mulţi alţii), dar şi acelora care îşi doresc să apeleze la serviciile unei agenţii full-service pentru campanii viitoare. Pentru detalii vă invităm să vizitaţi www.amaya.ro .

Bucuresti, 17.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *