free download 78 travel guides written by experts

Acordul cu FMI amaneteaza viitorul Romaniei

Împrumutul de 20 de miliarde de euro la care ţinteşte actualul guvern reprezintă intrarea pe o spirală periculoasă a îndatorării externe. Aceasta nu neapărat pentru că datoria publică va deveni foarte mare (va reprezenta circa 30% din PIB, adică în limitele acceptate de Uniunea Europeană), ci datorită modului neproductiv în care vor fi utilizaţi banii.

“Datoria publică a fost relativ mică până anul acesta pentru că necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar şi de cont curent s-a obţinut din vânzarea de active ale statului. Trăgând o linie acum, când practic nu mai este nimic de vândut (în afară poate de CEC, iar UNPR s-a opus întotdeauna vânzării ultimei bănci româneşti), observăm dezastrul în care am ajuns. Banii obţinuţi din nenumăratele privatizări, alături de alţi 10 miliarde de euro împrumutaţi deja, nu se regăsesc deloc în investiţii. Nu s-au construit autostrăzi, nu s-a refăcut infrastructura de transporturi sau de energie electrică, practic sume uriaşe au intrat într-un sac fără fund al risipei bugetare” a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

Lipsa investiţiilor directe ale statului a condus însă la un alt tip de datorie externă, care de data aceasta este foarte mare – este vorba despre datoria negarantată public, datoriile populaţiei şi ale companiilor. Acestea depăşesc acum 60 de miliarde de euro şi reflectă lipsa de performanţă a economiei româneşti. Pentru că ramuri importante ale producţiei industriale nu mai sunt reprezentate în ţara noastră, creditele făcute de firme şi de populaţie au finanţat cu preponderenţă importurile, cu consecinţe dezastruoase – deficit de balanţă comercială şi deficit de cont curent.

Politica iresponsabilă de îndatorare continuă prin împrumuturile contractate anul acesta. Cei 20 de miliarde de euro vin să acopere din nou găurile din economie. Aceşti bani nu sunt direcţionaţi spre investiţii, ci spre constituirea rezervei minime de valută. De asemenea, aşa cum chiar premierul afirma, împrumuturile vor menţine sistemul public de salarii şi de pensii pe linia de plutire.

Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR) solicită Guvernului direcţionarea spre investiţii si spre finanţarea întreprinzătorilor români a fondurilor primite de la Uniunea Europeana adica 5 miliarde de euro din sumele contractate. Investiţiile directe ale statului, în special în infrastructură, sunt singura soluţie pentru depăşirea crizei economice. De asemenea, finanţarea întreprinzătorilor români ar însemna relansarea creditării, cu efecte pe termen lung asupra creşterii economice şi ar conduce la scăderea şomajului.

UNPR atrage atenţia că cea mai proastă soluţie de infuzie de lichidităţi în piaţă este eliberarea pe termen scurt a depozitelor obligatorii ale băncilor comerciale. Planul executivului de a finanţa rezerva valutară din împrumuturi externe şi de a reduce de la 40% la 0% rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală de peste doi ani este un eşec previzibil. Băncile comerciale vor exporta către băncile mamă cei 6 miliarde de euro obţinuţi astfel, sau îi vor folosi nu pentru creditare, ci pentru speculaţie pe monedă, aşa cum fac acum. Soluţia este sprijinirea mediului economic prin investitii directe de capital după modelul SUA, al Marii Britanii, Italiei, etc.

“Considerăm că împrumuturile din acest an pot reprezenta începutul amanetării viitorului nostru şi al copiilor noştri. Este ultimul tren – dacă cei 20 de miliarde de euro nu vor aduce valoare adăugată, se vor cheltui repede şi vom avea nevoie de alte împrumuturi. Ratele vor presa pe buget, sufocând şi mai mult capacitatea de dezvoltare şi investiţie. Vom fi şi datori – vânduţi, şi fără perspective de mai bine”, a mai precizat preşedintele UNPR. 

Bucuresti, 13.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *