free download 78 travel guides written by experts

Accidentul vascular cerebral ocupă locul I în rândul bolilor neurologice, în ceea ce privește gradul de dizabilitate

· Proporția dizabilității atinge 40- 50%, în rândul bolnavilor care au avut un episod sau mai multe de AVC, această patologie fiind urmată de demență, boala Parkinson și epilepsie

A doua conferință din cadrul primului program național multidisciplinar despre accidentul vascular cerebral din România, „AVC 360° – Călătoria Pacientului”, care a avut loc la Constanța, a reunit 197 de participanti. Printre aceștia s-au numărat medici, studenți, psihologi, kineto si fizioterapeuți, deci specialiști implicați în tratarea accidentului vascular cerebral, din zonele de Medicină de familie, Neurologie, Neurochirurgie, Medicină Fizică și de Reabilitare, Geriatrie și Gerontologie, Psihologie Clinică, la care s-a alăturat, în premieră, și Cardiologia.

Din această specialitate, dr. Irinel Parepa, șefa Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a punctat faptul că fibrilaţia atrială (FA) creşte de 5 ori riscul de AVC ischemic și este cauza a 30% dintre cazurile de AVC ischemic, accidentul vascular cerebral provocat de FA având cea mai mare rată de mortalitate (25% la 1 lună, 40% la un an). În plus, pacienţii cu fibrilație atrială au o probabilitate cu 50% mai crescută să rămână cu dizabilităţi majore în urma unui AVC, față de cei care nu suferă de această afecţiune. De aceea, depistarea şi tratamentul fibrilaţiei atriale este un aspect vital care trebuie luat în considerare și de medici, dar și de pacienți.

AVC conferinta 2

De asemenea, la conferință au fost prezentate și studii de caz, despre pacienți cu vârste cuprinse între 25 și 80 de ani și ce anume este important de urmărit de către medici, în prima fază de diagnostic (semne vitale, antecedente familiale și personale, modul de debut, factorii de risc asociați aterotrombotici, factorii de risc asociați de tip embolic și cât de repede ajunge pacientul la spital după debutul AVC), așa cum a subliniat dr. neurolog Axelerad Amy Docu în lucrarea sa.

Un alt aspect deosebit de important abordat în cel de-al doilea eveniment al programului național „AVC 360° – Călătoria Pacientului” a fost legat de consecințele acestei patologii: dizabilitățile cu care rămân supraviețuitorii. În prezentarea sa, „De la boală la handicap”, dr. Iolanda Dinu, de la Comisia de Evaluare a persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH), a subliniat faptul că, în prevalenţa bolilor neurologice cu încadrare în grad de handicap, AVC-ul ocupă primul loc în România, într-o proporție de 40- 50%, fiind urmat de demență, boala Parkinson și epilepsie.

Tocmai de aceea, după cum precizează Dr. Iliescu Madalina Gabriela în prezentarea sa, „Reabilitarea medicală post AVC”, „cu excepția a doar câteva situații medicale, recuperarea pacienţilor cu AVC trebuie iniţiată imediat după stabilirea diagnosticului şi când starea pacientului a devenit stabilă – în primele 72 ore. Începerea recuperării la mai mult de 3 luni de la episodul acut micşorează gradul de succes în corecţia deficitelor”, adăugând că unităţile medicale specializate de reabilitare sunt esenţiale în spitalele de urgență.

În contextul reabilitării, un important spre normalizare a pacienților cu AVC, conferința a beneficiat și de informațiile oferite de dr. Elena Ionescu, director medical al Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol. În prezentarea sa, „Experiențe practice legate de reabilitarea pacienților cu AVC în secțiile cu specific balnear”, dr. Ionescu a vorbit despre tipurile de proceduri deosebit de folositoare în recuperarea celor care au suferit un accident vascular cerebral și care este cel mai potrivit moment pentru începerea reabilitării, de la debutul bolii.

Conferința de la Constanța, care va fi urmată în luna mai de un al treilea eveniment științific, la Sibiu, a fost prilejul unor dezbateri stiintifice animate, cu o dinamică ridicată, relevând astfel interesul pentru astfel de proiecte multidisciplinare și pentru tema aleasă.

Unele dintre întrebările punctuale care au condus la discuții concrete în rândul medicilor, în special al celor cardiologi, neurologi și neurochirurgi, s-au referit la „cât de mult scădem tensiunea la pacientul care se prezintă cu AVC?”, „cum acționăm în cazul pacienților care au tratament cu anticoagulant?”, „cum acționăm la cei la care s-a făcut tromboliză?”.

Mai multe despre evenimentele organizate de ARCIS EDU (Asociația Română de Comunicare în Sănătate) pe tema accidentului vascular în România aflați pe site-ul https://arcisedu.ro/ și pe pagina de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *