free download 78 travel guides written by experts

Accente de design rafinate şi noi tehnologii: prima ŠKODA cu faruri Matrix full-LED

› Tehnologia inovatoare de iluminare este folosită pentru prima dată la un model ŠKODA din producţia de serie
› Sisteme de asistenţă noi, cu funcţii extinse
› Design nou pentru grila radiatorului şi bara de protecţie din faţă, dar şi pentru materialele de la interior

Mladá Boleslav/Bratislava – ŠKODA a rafinat sistematic designul dinamic şi elegant al modelului SUPERB. Producătorul auto şi-a actualizat modelul, de asemenea, cu tehnologii noi şi cu un interior şi mai rafinat. Farurile Matrix full-LED, plus mai multe sisteme de asistenţă noi sunt lansate acum în premieră, odată cu facelift-ul modelului din Cehia. Cu un interior extrem de generos şi cu un volum al portbagajului de 625 l în versiunea ŠKODA SUPERB şi 660 l la ŠKODA SUPERB COMBI, modelul continuă să redefinească standardele în segment.

Una dintre dotările deosebit de atractive ale modelului SUPERB facelift sunt farurile full-LED Matrix, care sunt lansate acum în premieră pentru un model ŠKODA din producţia de serie. Acest sistem inovator generează un fascicol de lumină compus din mai multe segmente controlate individual. Astfel poate fi împiedicată deranjarea celorlalţi participanţi la trafic, chiar dacă luminile de drum sunt în permanenţă aprinse. Tehnologia inteligentă foloseşte o cameră video pentru a detecta traficul din sens opus, dar şi persoanele şi obiectele care reflectă lumina. Este folosită şi o unitate de comandă ce aprinde şi stinge instantaneu segmentele fascicolului.

Skoda logo 2017

Farurile full-LED Matrix adaptive cu efect cristalin se remarcă şi prin înscrisul ŠKODA Crystal Lighting în carcase şi oferă moduri de iluminare diferite în funcţie de diferite situații de mers şi de diferitele condiţii meteo. Blocurile optice sunt compuse dintr-un modul LED pentru luminile de drum şi cele de întâlnire, la care se mai adaugă încă trei segmente adiţionale pentru luminile de drum, o lumină LED statică pentru virare şi un bandou îngust de LED-uri pentru semnalizare, lumini de zi şi de poziţie, precum şi LED-uri ce amintesc ca structură de capetele de ace şi sunt folosite pentru funcţia Coming Home/Leaving Home animată. Proiectoarele de ceaţă cu design nou şi funcţie Cornering folosesc, de asemenea, cele patru surse de lumină. Blocurile optice spate cu LED includ lumini de semnalizare dinamice, la care lumina curge spre exterior, pentru o mai bună vizibilitate, dar şi pentru un design mai dinamic.

O altă funcţie a sistemului inovator al luminilor Matrix full-LED este funcţia Coming Home/Leaving Home animată. Aceasta aprinde/stinge automat anumite elemente ale luminilor faţă şi spate, la urcarea în maşină, dar şi la coborâre.

Sisteme de asistenţă noi şi optimizate pentru un plus de siguranţă

Odată cu facelift-ul actual, mai sunt lansate şi alte două noi sisteme de asistenţă. Astfel, cea mai nouă versiune a tempomatului predictiv foloseşte imaginile provenite de la camera video de la nivelul parbrizului, precum şi de la sistemul de navigaţie, pentru a detecta restricţiile de viteză şi virajele şi a ajusta viteza automat. Noul sistem Emergency Assist pentru drumurile cu mai multe benzi direcţionează automat maşina pe marginea carosabilului, în caz de urgenţă. Apoi opreşte maşina complet. Toate acestea se întâmplă în manieră controlată şi ţinând cont de traficul ce se desfăşoară pe celelalte benzi. Pentru a putea asigura această funcţie, sistemul utilizează Lane Assist şi Park Assist, precum şi senzorii radar ai funcţiei Side Assist. Asistentul deja familiar Blind Spot Detect funcţionează pe o distanţă de 20 m, iar Side Assist acoperă 70 m. De asemenea, ŠKODA SUPERB oferă acum şi Front Assist cu funcția predictivă de protecţie a pietonilor. Aceasta avertizează vizual, acustic şi printr-o uşoară acţionare a frânelor cu privire la riscul unei coliziuni. De asemenea, încetineşte automat maşina în caz de urgenţă. Acum se lansează la ŠKODA şi la toate modelele SUPERB şi noul sistem electromecanic de asistare a frânelor şi măştile aerodinamice de pe suspensia spate, care optimizează stabilitatea la condus.

Trei motoare diesel şi trei motoare pe benzină

Alături de sistemul hibrid plug-in disponibil pentru noua ŠKODA SUPERB iV, sunt oferite şi alte şase motoare care îndeplinesc toate cerinţele normei de poluare Euro 6d‑TEMP. În total există zece combinații diferite motor/tracţiune, din care clienţii pot alege ceea ce li se potriveşte mai bine. Motorul 1,6 TDI de 88 kW (120 CP) este echipat în dotarea standard cu transmisia automată DSG cu 7 trepte. Motorul 2,0 TDI de 110 kW (150 CP) este primul TDI din cea mai nou generaţie EVO. Ca transmisie poate fi echipat cu o cutie manuală cu 6 trepte sau cea automată DSG cu 7 trepte. Motorul diesel din vârful gamei este 2,0 TDI de 140 kW (190 CP) şi este echipat standard cu DSG cu 7 trepte. Tracţiunea integrală este oferită opţional. Toate cele trei motoare diesel sunt echipate standard cu convertorul catalitic SCR cu AdBlue şi cu filtru de particule diesel. Motorul 1,5 TSI de 110 kW (150 CP) este motorul de intrare în gamă, fiind disponibil cu transmisie manuală cu 6 trepte sau automată DSG cu 7 trepte. Noul 2,0 TSI de 140 kW (190 CP) este echipat standard cu transmisia automată DSG cu 7 trepte. Modelul de top este 2,0 TSI cu 200 kW (272 CP), cu tracţiune integrală şi DSG cu 7 trepte în dotarea standard. Toate cele trei motoare TSI sunt echipate cu filtru de particule pentru benzină.

Grilă ŠKODA nouă şi decor cromat în spate

ŠKODA a modificat uşor exteriorul modelului SUPERB, redesenând cu atenţie partea din faţă a maşinii. Bara de protecţie din faţă modificată a mărit lungimea maşinii cu 8 mm, la 4.869 mm pentru versiunea limuzină şi cu 6 mm, la 4.862 mm la ŠKODA SUPERB COMBI. Ampatamentul este de 2.841 mm, iar lăţimea maşinii de 1.864 mm. Înălţimea este de 1.469 mm şi 1.477 mm în varianta break. Capacitatea portbagajului se încadrează între 625 de litri şi 1.760 de litri la versiunea limuzină şi 660 şi 1.950 litri la COMBI. Astfel, modelul de top al producătorului auto ceh rămâne cel mai bun din segment şi la acest criteriu.

Grila radiatorului specifică modelelor ŠKODA are acum lamele duble, este mai mare şi iese puţin mai în faţă în bara de protecţie. Chiar şi în versiunea de echipare de bază, farurile dispun de LED-uri ca dotare standard pentru luminile de drum şi cele de întâlnire, lumini de zi şi de poziţie. În spate atrage atenţia noul bandou cromat ce leagă blocurile optice spate full-LED între ele, dar şi înscrisul ŠKODA format din majuscule. La iluminarea ambientală opţională, spoturile LED proiectează înscrisul ŠKODA pe podea când deschideţi portierele. În gama dotărilor opţionale au fost adăugate şi jante noi de 18 şi 19 inchi şi culorile exterioare Negru Crystal şi Albastru Race.

Linia de echipare de top L&K oferă dimensiuni identice, dar aşa-numitele Air Curtains, pragurile laterale şi bara de protecţie din spate se remarcă cu noi detalii cromate. Modelul poate fi identificat şi în baza înscrisului Laurin & Klement de pe aripile din faţă. Decorul cromat încercuieşte şi conectează şi proiectoarele de ceaţă din faţă. Jantele din aliaj uşor Propus Aero de 18 inchi sunt optimizate aerodinamic sunt o dotare standard pentru L&K, model ce dispune, de asemenea, ca dotare standard de şasiul adaptiv DCC.

Detalii cromate elegante şi tapiţerii noi la interior

Interiorul modelului ŠKODA SUPERB este acum şi mai rafinat şi elegant, datorită noilor detalii cromate de la panoul de instrumente şi panourile portierelor. Se remarcă şi noile tapiţerii pentru liniile de echipare Ambition şi Style. Decoruri noi sunt oferite şi pentru consola centrală şi planşa de bord. Cusăturile contrastante colorate de pe scaunele şi cotierele portierelor acoperite cu piele şi Alcantara® sunt, de asemenea, noi. Compartimentele de depozitare inferioare sunt iluminate. Versiunea L&K poate fi echipată acum şi cu plafonul negru sau bej interior capitonat cu Alcantara®. Înscrisul Laurin & Klement este aplicat pe decorul negru sau bej de pe bord, precum şi pe spătarelor scaunelor din faţă. Spătarele pot fi ajustate electric şi au funcţie de memorie. Scaunele faţă ventilate şi funcţia de masaj pentru scaunul şoferului sunt dotări opţionale pentru L&K.

O varietate şi mai largă de funcţii şi dotări Simply Clever

Familia ŠKODA SUPERB este echipată şi cu numeroase soluţii Simply Clever, care au menirea de a simplifica viaţa clienţilor. Pentru facelift au fost adăugate trei noi dotări. Astfel, Phone Box oferă acum şi funcţia de încărcare prin inducţie, alături de conectarea wireless a smartphone-urilor la antena autovehiculului. Pentru prima dată, ŠKODA oferă Organizatorul de sub podeaua portbagajului. Este vorba de o cutie compartimentată care permite depozitarea diferitelor obiecte. Nou este şi Organizatorul flexibil din portbagaj, cu o bară orizontală mobilă pe podeaua dublă ajustabilă din portbagaj. Podeaua dublă este disponibilă exclusiv pentru COMBI.

Două sisteme de infotainment cu funcţie de infotainment

ŠKODA SUPERB oferă afişajul opţional Virtual Cockpit şi trei sisteme de infotainment. Două dintre acestea oferă şi navigaţie. Sistemul radio Bolero şi sistemul de navigaţie Amundsen, inclusiv hărţi pe un card SD, au fiecare ecran tactil de 8 inchi. Sistemul de infotainment Columbus afişează informaţiile pe un touchscreen de 9,2 inchi şi dispune de comandă vocală şi comandă prin gesturi, precum şi de DVD player şi un hard pentru muzică şi video-uri. Tehnologia SmartLink este inclusă în echiparea standard a tuturor sistemelor de infotainment şi permite accesul la aplicaţiile smartphone-urilor prin intermediul ecranului sistemului de infotainment. Cardul SIM oferă acces la internet, hotspot WiFi şi acces la serviciile on-line ŠKODA Connect. Versiunea L&K este echipată în dotarea standard cu sistemul sunet CANTON.

* Toate valorile menţionate pentru consum şi performanţe sunt încă provizorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *