metalshow

Academia Romstal este autorizata de ISCIR pentru a sustine cursuri de RVT

responsabil cu verificarea tehnica si RSL – responsabil cu supravegherea lucrarilor

Academia Romstal va organiza cursuri de RVT – responsabil cu verificarea tehnica si RSL – responsabil cu supravegherea lucrarilor incepand cu a doua jumatate a lunii martie.

Cursurile au durata de 4 zile si se desfasoara in doua module distincte:
    – seria pentru autorizare RSL:  intre 15 si 18 martie
    – seria pentru autorizare RVT: intre 17 si 20 martie

Frecventa cursurilor va fi  saptamanala sau o data la doua saptamani in functie de numarul de inscrieri.

In aceleasi perioade sunt programate si serii de cursuri pentru personalul tehnic de deservire si executie al firmelor din domeniu. Se urmareste pregatirea tehnica generala si/sau  specializarea instalatorilor, electricienilor, automatistilor, frigotehnistilor, operatorilor de service pe domenii de activitate. Se vor elibera atestate de specializare pe domenii de activitate si game de produse.

Firmele care doresc sa participe la cursuri sustinute in cadrul Academiei Romstal trebuie sa procedeze in felul urmator:
1.    Pentru cursuri de RVT  si RSL se transmit prin e-mail, fax la adresa vali.antoniu@romstal.ro sau nr. fax: 021 3320901 urmatoarele date:
–    numele cursantului,
–    modulul de curs solicitat (RSL, RVT sau ambele)
–    copia diplomei de studii,
–    copia documentului care dovedeste vechimea in specialitate (prima si ultima pagina scrisa de pe cartea de munca),
–    copia actului de identitate.

2.    Pentru cursuri de specializare a personalului de deservire (operatori service, instalatori, automatisti ) se va transmite, la aceleasi adrese, lista persoanelor participante si modulul de curs dorit (instruire tehnica initiala, microcentrale, cazane si arzatoare, automatizari climatice, echipamente de racire, energie regenerabila).
Detaliile despre desfasurarea cursului (data de incepere, durata, pretul etc.) vor fi comunicate fiecarui cursant (firme) in timp util.

Precizari suplimentare despre modificarea legislatiei in vigoare:

Incepand cu luna februarie 2010, o parte a legislatiei ISCIR in domeniul activitatii firmelor si persoanelor fizice care executa lucrari la instalatii si echipamente sub presiune, inclusiv in tot ceea ce inseamna echipamente si instalatii pentru incalzire, se modifica.

Prin aceasta comunicare dorim sa semnalam tuturor partenerilor ROMSTAL (clienti permanenti si Reprezentante), in sumar, principalele modificari care afecteaza domeniul si activitatea noastra comuna.

Legislatie nou aparuta:
–    Ordinul nr. 465/2009 al Inspectorului de stat sef al ISCIR privind aprobarea Metodologiei de atestare a personalului tehnic de specialitate in domeniul ISCIR;
–    PT CR-4 / 2009 Autorizarea persoanelor juridice pentru efectuarea de lucrari la instalatii/echipamente;
–    PT CR-8 / 2009 Autorizarea personalului de deservire a instalatiilor / echipamentelor si acceptarea personalului auxiliar de deservire;
–    Legea nr. 64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil.

Modificari importante:
1.    ISCIR nu va mai efectua cursuri  pentru RVT – responsabil cu verificarea tehnica si pentru RSL – responsabil cu supravegherea lucrarilor , in vederea autorizarii persoanelor fizice sau juridice. Aceste cursuri vor fi alocate catre firme specializate in formarea profesionala a adultilor (care la randul lor trebuie sa fie autorizate in acest sens), la ISCIR se va da doar examenul de autorizare.
Academia Romstal este una din cele (aproximativ) 10 firme autorizate, la nivelul intregii tari, pentru a efectua astfel de cursuri, avand avantajul specializarii (ca profil al lectorilor dar si ca dotari specifice) clare pe domeniul instalatiilor de incalzire.

2.    Pentru a obtine autorizatia ISCIR in domeniul aparatelor sub presiune (incluzand si echipamentele si instalatiile de incalzire) firmele de profil trebuie sa aiba doua categorii de personal:
A. personal tehnic de specialitate:
        1. RSL – responsabil cu supravegherea lucrarilor ,
        2. RVT – responsabil cu verificarea tehnica,
Nota: O firma se poate autoriza pentru urmatoarele domenii de activitate (conform PT A-1/2009):
        A. – instalarea aparatelor,
        B. – montarea aparatelor,
        C. – repararea si intretinerea aparatelor,
        D. – verificari tehnice la PIF si in utilizare a aparatelor.

Personalul RSL raspunde de activitatile tip A, B si C iar personalul RVT de activitati de tip D. Firmele care doresc autorizarea completa trebuie sa trimita la cursuri cel putin doua persoane, una pentru RSL si una pentru RVT, in conditiile specificate.

B. personal tehnic de deservire (de executie), respectiv instalatori, maistri etc, cei care executa din punct de vedere practic lucrarile.

RSL si RVT trebuie sa fie autorizati nominal de catre ISCIR, in urma absolvirii unui examen programat si organizat de ISCIR. Pentru a fi acceptate la examen persoanele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
–    sa urmeze un curs de instruire organizat de o firma avizata de ISCIR pentru formare profesionala (in cazul nostru, evident ACADEMIA ROMSTAL),
–    sa fie absolvent de studii superioare de lunga / scurta durata (ingineri / subingineri) de profil tehnic. Pentru RSL se admit si studii tehnice de maistru sau tehnician.
–    sa aiba o vechime in specialitate de cel putin 2 ani(inginerii), iar pentru maistrii si tehnicieni de cel putin 5 ani.
Personalul tehnic de deservire trebuie sa participe la cursuri de specializare pe domeniul / echipamentele deservite, dar nu trebuie autorizat de ISCIR.
Nota:
a)    aceiasi persoana nu poate indeplini simultan si functia de RVT si de RSL in aceeasi firma.
b)    ramane valabila existenta personalului RSTVI (autorizat de catre ISCIR) dar ca responsabilitate a firmelor detinatoare de echipamente nu a celor care executa lucrari.
c)    Pentru echipamentele incadrate in prescriptiile tehnice PT C-1 si PT C-9 este necesara autorizarea de catre ISCIR si a persoanelor de deservire a cazanelor (fochisti).
d)    Autorizatiile actuale raman valabile pana la expirare, cu actualizarile legislative nou aparute.

Bucuresti, 02.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *