free download 78 travel guides written by experts

A investi in vremuri nesigure

de Emmanouil Lemonakis, Head of Central Eastern Europe Region, Saxo Bank

Pe măsură ce ne îndreptăm spre finalul anului și reflectăm la ceea ce s-a întâmplat, acest an va fi privit ca unul cu o mare instabilitate politică și cu o nesiguranță crescută. De la conflictele violente din Orientul Mijlociu, Siria și ISIS ce schimbă fața războiului, la disputa Rusiei cu Ucraina și acum Turcia și, desigur, atacurile teroriste de la Paris din noiembrie. Tragediile și pierderile vor fi mereu primele la care ne vom gândi, însă cum au reacționat piețele financiare la asemenea perioade de instabilitate și ce ar trebui să facă investitorii pentru a-și proteja asseturile?

Uitându-ne la cel mai recent exemplu, conflictul din ce în ce mai mare dintre Turcia și Rusia după ce un avion militar rusesc a fost doborât de forțele turce, acesta a dus la anunțul public din partea Moscovei de represalii economice care vor cauza probleme economice nu doar Turciei, ci și Rusiei. Măsurile includ restricționarea gazoductului planificat TurkStream, încetarea planurilor de a construi prima centrală nucleară în Turcia și restricții ale zborurilor civile din și în Turcia. În aceeași zi în care au fost anunțate aceste restricții, acțiunile turcești au scăzut cu peste două procente, iar lira turcească a scăzut față de dolarul american.

Turcia este al doilea cel mai important partener comercial al Rusiei după Germania, iar dacă aceste amenințări din partea guvernului rus de a tăia legăturile economice sunt puse în practică, acest lucru va avea un impact negativ asupra economiilor celor două națiuni. Pe o perioadă mai lungă, ar fi de așteptat ca aceste țări să aibă de suferit din scăderea atât a pieței externe, cât și a celei locale, cu proiecte anulate, precum cele descrise mai sus, și cu parteneri străini care aleg să-și externalizeze producția sau afacerile în piețe mai stabile.

Investitorii locali vor căuta, cel mai probabil, să diversifice în asseturi care nu sunt afectate de asemenea evenimente, mulți ducându-se spre investițiile sigure, acele asseturi considerate că-și vor menține sau chiar crește valoarea în perioadele tulburi ale piețelor.

Aurul este cea mai cunoscută investiție sigură, istoria arată că a păstrat bogația de-a lungul sutelor de ani. În comparație cu banii tipăriți a căror valoare poate fi scăzută dacă se mai tipăresc și alte bancnote, aurul este un bun fizic ce-și menține valoarea în timp. Are și o reputație ce continuă de la sine; pe măsură ce piețele devin volatile, investitorii se aruncă să cumpere aur, iar acest lucru, la rândul său, duce prețurile în sus.

Câteva exemple notabile în care aurul și-a demonstrat statutul de „loc sigur” în trecut includ începutul anului 1980, atunci când, în urma a două evenimente simultane, Uniunea Sovietică a trimis trupe în Afganistan și revoluția islamică din Iran, valoarea aurului a crescut cu mai mult de 60%. Apoi, desigur, este mobilizarea pentru aur din octombrie 2008 până în septembrie 2011 atunci când prețul aurului a explodat cu 150%, iar investitorii s-au aruncat să investească în metalul prețios în urma crizei globale financiare din vest.

Cu toate acestea, am observat o schimbare în acest domeniu în ultimii doi ani, iar acum crizele politice, fie la nivel național sau internațional, au avut un impact extrem de limitat (pozitiv) asupra aurului. Vara aceasta, atunci când colapsul pieței de acțiuni din China a făcut rumori pe piețele financiare internaționale, iar S&P500 a scăzut cu 11%, aurul s-a întărit cu doar 5.9% înainte de a scădea la loc. Am mai observat asemenea tipare și anterior, atunci când implicarea Rusiei în conflictul din estul Ucrainei a luat proporții. Acest eveniment a generat o mișcare pe piețele petrolului, dar abia dacă a avut vreun impact în prețul aurului.

Chiar și piețele petrolului nu au reacționat așa cum ne așteptam să o facă în mod normal în acest an. Am avut parte de mai multe crize, de la cea din Grecia, la atacurile teroriste de la Paris și problemele din ce în ce mai mari din Siria. În ciuda tuturor acestor evenimente extrem de serioase și de îngrijorătoare, prețurile petrolului au avut tendința de a fi afectate doar dacă problemele afectau în mod direct capacitatea unei țări de a produce și exporta. Până acum în acest an nu am avut parte de așa ceva, cu excepția problemelor continue din Libia ce au redus capacitatea de a produce și exporta a țării cu peste 1 milion de barili pe zi.

În ce situație rămân investitorii? Alte două asset-uri de luat în considerare sunt dolarul american și obligațiunile guvernamentale sigure. Dolarul american este cel mai lichid asset din lume, iar performanța sa este corelată cu schimbările dobânzilor; în mod tradițional, atunci când dobânzile cresc, dolarul american se întărește și viceversa. Având în vedere că există foarte multe previziuni ce indică faptul că Rezerva Federală va crește dobânzile în decembrie, pentru prima dată din 2006, ne așteptăm ca dolarul să se întărească pe măsură ce ne apropiem de Anul Nou.

Totuși, nici chiar dolarul american nu e imun la problemele din piață. Lichidarea acțiunilor chineze din august a determinat o aversiune generală față de risc în toate bursele mondiale și în toate valutele. Într-o situație de risc, este normal să reduci pozițiile și, pentru că euro a fost favorit în poziția short față de alte valute, piața a fost martora unei perioade de întărire a euro care a fost împotriva unei gândiri normale.

Steen Jakobsen, economistul șef al Saxo Bank, spune că acum piețele emergente (EM) reprezintă singura clasă de asset-uri în acțiuni unde atât prețul, cât și valoarea sunt ieftine. El indică China, Rusia, Pakistan, Turcia, Hong Kong, Grecia, Polonia, Spania și Japonia ca piețe care oferă un preț și o valoare unice. Jakobsen spune: “EM sunt „urâte” de majoritatea managerilor din cauza Chinei și a Asiei în general. Datorie integrată mare și lipsa exporturilor combinată cu prețuri mici la energie. Dar Asia și EM sunt acum evaluate la imperfecțiune, eșec chiar, și cu o politică monetară a stimulentelor din partea BCE și a Băncii Japoniei, plus o Rezervă Federală ezitantă, se vor crea operațiuni speculative de tip carry-trade.”

Așa cum se întâmplă cu toate instrumentele financiare, este important faptul că investitorii trec prin etapele necesare pentru a se educa în ce privește produsul și pentru a se asigura că înțeleg toate avantajele și dezavantajele unui instrument de tranzacționare. Dacă Rezerva Federală chiar va anunța o schimbare a dobânzilor în decembrie, așa cum este previzionat la scară largă, piața poate experimenta o anumită volatilitate ce poate avea un impact rapid asupra valorii investițiilor.

Bucuresti, 03.12.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *