free download 78 travel guides written by experts

A inceput eXplore dance festival #6! Boris Charmatz

Aseara a inceput la Bucuresti eXplore dance festival #6 – Bucharest International Contemporary Dance and Perfomance Festival – cel mai important festival international de dans contemporan din Romania.

Pret de 16 zile (incepand cu 1 octombrie) vor fi prezentate exclusiv spectacole internationale de dans si performance dar si filme de dans. Un rol aparte in programul festivalului il ocupa workshopurile de dans sustinute de coregrafi de talie internationala, prezenti cu spectacole in cadrul eXplore dance festival #6.

Maratonul evenimentelor a inceput aseara la MNAC (Muzeul National de Arta Contemporana) cu spectacolul "1: songs", realizat de Nicole Beutler (Olanda). Nicole este coregraf, curator si performer. Locuieste si creeaza in Amsterdam, unde este stabilita din 1993. Creatiile sale se situeaza la intersectia dintre dans, performance si arte vizuale.

"1: Songs" este un solo sub forma unui concert, un exercitiu existential pentru corp si voce. Pentru acest spectacol, Nicole Beutler a castigat in 2010 VSCD Mime Prize – Premiul Anual al Teatrelor Olandeze pentru Cel Mai Bun Spectacol la categoria Physical Theatre.

Compozitia muzicala a spectacolului poarta semnatura lui Gary Shepherd, un colaborator fidel al lui Nicole, iar in spectacol o putem urmari pe Sanja Mitrović (Serbia/Olanda), o alta coregrafa importanta a scenei de dans contemporan din Europa.

De altfel, Sanja Mitrović este prezenta in eXplore dance festival #6 si cu o productie proprie – "A Short History Of Crying". Reprezentatia va avea loc duminica, 2 octombrie 2011, ora 19:00, la Muzeul National de Arta Contemporana.

"A Short History of Crying" este o investigare a fenomenologiei lacrimilor si atinge teme precum memoria, emigratia si moartea. De-a lungul istoriei, plansul a fost conectat cu viziuni culturale asupra genului, varstei sau clasei sociale si perceput ca un limbaj non-verbal comun prin care comunicam emotii complexe si adesea contradictorii. In acest spectacol Sanja Mitrović lanseaza interogatii cu privire la mecanismele culturale ale expunerii emotiilor.

Sanja Mitrović este regizoare de teatru, coregrafa, performer si scriitoare. Provine din Serbia dar in 2001 a emigrat in Olanda si s-a stabilit la Amsterdam. Este fondatoarea Stand Up Tall Productions (2009). In ultimii ani, creatiile sale au fost prezentate in Europa si in lume, primind reactii elogioase din partea criticii. In 2010, Theatre Instituut Nederland i-a acordat presigiosul premiu BNG The Best Young Theatre Director Prize pentru productia sa "Will You Ever Be Happy Again?".

O prezenta aparte in cadrul festivalului a avut-o Pieter Van Den Bosch (Belgia). Artistul a realizat in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman o instalatie special conceputa pentru acesta locatie – electroluminescent wire.

Pieter Van den Bosch a absolvit programul de studii in domeniul performance-ului la Maastricht (Olanda). In ultimii ani in care a frecventat academia a obţinut diploma de pirotehnist, specializandu-se in explozii in faţa publicului. In 2010 a lucrat ca rezident la Station Noord, Olanda. Creaţia lui se concentreaza pe explozii, foc şi lumina.

Van den Bosch sustine in cadrul eXplore dance festival #6 un workshop pentru publicul larg in care va arata cum poti, cu anumite produse cumparate din supermarket, sa construiesti mici structuricare produc lumina sau foc.

Seara de duminica (2 octombrie 2011) se bucura de prezenta unui coregraf aparte – Boris Charmatz (Franta).

In acest an, Boris Charmatz este artist asociat al Festivalului de la Avignon, iar in cadrul eXplore dance festival #6 va prezenta de la ora 21:00, impreuna cu muzicianul Médéric Collignon, spectacolul "Improvisation".

Boris Charmatz este din 2009 director al Centre Chorégraphique National de Rennes et de Bretagne, pe care isi propune sa il transforme intr-un Muzeu al Dansului Inovator. Spatiul a gazduit deja proiecte importante, precum "préfiguration", "expo zéro", "héliogravures", "rebutoh", "Grimace du réel", "Service commandé", "brouillon", "Jérôme Bel en 3 sec, 30 sec, 3 min, 30 min, 3 h".

Pentru detalii legate de spectacole, filme si workshopuri va rugam sa consultati site-ul www.exploredancefestival.ro

Producator: Asociatia 4CULTURE

Cu sprijinul: Programul Cultura al Uniunii Europene, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, AFCN – Administratia Fondului Cultural National, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti, ADIBI – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti-Ilfov, Primaria Sectorului 1, Goethe Institut, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez.

Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana, Teatrul Odeon, Teatrul Nottara, UNATC, Muzeul National al Taranului Roman.

Parteneri media: Radio Guerrilla, 24FUN, Adevarul, Catavencii, Dilema Veche, Observator Cultural, VICE, Elevate Media, Cocor Media Channel, ZOOM.

Parteneri media on-line: Realitatea.net, B365.ro, Pandora’s, VoxPublica.ro, Port.ro, Metropotam.ro, Feeder.ro, Liternet.ro, Hipmag.ro, Modernism.ro, ArtBoom.ro, VeiozaArte.ro, ArtActMagazine.ro, Alternativ.ro, ArtClue.ro.

Acest proiect este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului iar Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.

Bucuresti, 02.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *