metalshow

A fost digitalizat primul document din Fonoteca de Aur a Radio Romania

Astazi, 1 noiembrie 2009, cu ocazia aniversarii celor 81 de ani ai Radio Romania, a lansat in mod oficial procesul de digitalizare a primului document din Arhiva de Aur. La eveniment au participat Maria Toghina, presedintele director general Radio Romania, prof. dr. acad. Razvan Theodorescu, presedinte al Comisiei pentru alegerea si digitalizarea primului document al Arhivei, doamna Ruxandra Sararu, director Comunicare si Marketing al radioului public, domnul Valeriu Rapeanu, istoric si critic literar si domnul Bogdan Ghiu, membru al Consiliului de Administratie Radio Romania, alaturi de membri marcanti ai societatii civile, actori, academicieni, scriitori, jurnalisti.

“Radio Romania a reusit ceva unic in peisajul romanesc: coagularea tuturor energiilor pentru realizarea unui proiect de asemenea anvergura. Au fost alaturi de noi peste 1500 de oameni, din diverse domenii ale vieţii culturale, sociale şi politice, reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri marcanţi ai societăţii civile, academicieni, dascăli, scriitori, jurnalişti şi nenumăraţi artişti. Cu totii au sustinut salvarea patrimoniului nostru national”, a spus Maria Toghina, presedinte director general al Radio Romania.

In cadrul conferintei a fost digitalizat primul document al Arhivei de Aur: “Unitati organice in viata statelor si natiunilor“, discurs sustinut de Nicolae Iorga in data de 24 martie 1939, fragment al conferintelor radiofonice “Sfaturi pe intunerec“.

“Dupa digitalizare, Arhiva de aur va fi cea mai versatila biblioteca virtuala pe care si-ar putea-o dori un radio, pentru ca vor putea fi accesate nu doar documentele audio, ci si fotografii sau documente video“, a mai declarat Maria Toghina.

Cu doi ani in urma, Radiodifuziunea Romana a lansat public “Apelul pentru salvarea memoriei Radioului“, solicitand opiniei publice sa i se alature in lupta pentru salvarea celei mai vechi arhive media din Romania, amenintata de inevitabila degradare, dar si de numeroasele atacuri pirateresti. Ca urmare a lansarii Apelului, comisiile reunite de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat alocarea unor fonduri Societatii Romane de Radiodifuziune, necesare achizitionarii de aparatura pentru transpunerea in format digital a Fonotecii de Aur.

In urma procesului de digitalizare si a valorificarii patrimoniului cultural al Fonotecii radio, publicul larg va avea acces la documente, inregistrari audio si manuscrise semnate de nume importante ale culturii romanesti din perioada interbelica si pana in prezent. Cateva dintre numele sonore care vor prinde viata prin concepte editoriale inedite sunt cele ale lui Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichita Stanescu, Eugen Lovinescu, Constantin Noica.

”Digitalizarea arhivei este un moment foarte important, pentru ca trebuie sa ne pastram memoria. Am risipit atat de mult incat ceea ce avem trebuie ocrotit ca pe un fond de aur, astfel incat toate aceste inregistrari sa poata fi ascultate asa cum au fost. Ele sunt necesare pentru a avea un sentiment de continuitate si pentru a intelege ca istoria este un proces urias, in mers“, a precizat domnul acad. Dan Berindei, prezent si el la eveniment.

La finalul conferintei de presa, Maria Toghina a multumit tuturor celor care au sustinut initiativa radioului public de salvare a Arhivei de Aur, anuntand intentia crearii unui portal, pentru a oferi astfel accesul unui public cat mai numeros la documentele pastrate in Arhiva.

Bucuresti, 02.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *