Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

9,7 miliarde de minute initiate in retelele mobile de telefonie

din Romania in prima jumatate a anului 2007

Traficul de voce originat in retelele publice mobile isi mentine trendul ascendent, inregistrand o crestere de 24% fata de semestrul al doilea al anului trecut – arata Raportul final de date statistice al sectorului de comunicatii electronice pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2007, publicat de ANRCTI pe pagina sa de Internet. In primul semestru al anului 2007, traficul total realizat in retelele mobile de telefonie (exclusiv roaming) a atins valoarea de 9,7 miliarde minute, ponderea cea mai mare fiind detinuta de traficul catre retelele proprii (79,3%), acesta avand si cea mai insemnata evolutie, de +25,8%, fata de perioada precedenta. Traficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat in retelele mobile, urmat de traficul catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de traficul catre retele internationale (2%), fiecare segment inregistrand cresteri comparativ cu perioada anterioara.

Media lunara a traficului de voce originat de catre un utilizator al serviciilor de telefonie mobila a crescut cu 8 minute, ajungand la o ora si 23 de minute, datorita unei rate semestriale de crestere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de crestere a numarului de utilizatori (+12%).

Si in ceea ce priveste utilizarea altor tipuri de servicii s-au constatat cresteri semnificative. Astfel, traficul de mesaje scrise din perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2007 a crescut cu 27% fata de traficul inregistrat in semestrul al doilea din 2006 si cu 40% fata de aceeasi perioada a anului 2006, rezultand o medie de 13 mesaje scrise pe utilizator transmise lunar. Dupa scaderea inregistrata in a doua jumatate a anului 2006, traficul de mesaje multimedia a crescut cu 40% in primele sase luni din 2007.

Traficul total de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa din Romania (fie prin retelele publice fixe proprii, fie prin retele unor terti) era de 3,9 miliarde minute, inregistrand o scadere cu aproximativ 8% fata de sfarsitul anului trecut. Volumul total de trafic realizat de catre utilizatorii finali ai celor 70 de furnizori alternativi de servicii de telefonie la puncte fixe (inclusiv prin tehnologie VoIP), utilizand fie propriile retele, fie retelele unor terti, atinge valoarea de 1,23 miliarde minute, cu 5,3% mai mult fata de perioada precedenta de raportare, reprezentand 31,5% din valoarea traficului total de voce realizat la puncte fixe. Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.

La aceeasi data, in Romania, un numar de peste 1300 de furnizori ofereau servicii de acces la internet, numarul conexiunilor care permit accesul la internet ajungand la aproximativ 4,5 milioane (inclusiv conexiuni de acces mobil prin HSCSD, GPRS, CDMA, 3G si conexiuni de acces dial-up la puncte fixe), din care mai mult de 2 milioane reprezentau conexiuni de acces pentru care se plateau abonamente. Din totalul de conexiuni, 1,51 milioane reprezinta conexiuni de acces in banda larga la puncte fixe, iar 0,82 conexiuni de acces mobil in banda larga, astfel incat rata de penetrare la 100 locuitori a serviciilor de acces la internet in banda larga la puncte fixe si mobile a atins valoarea de 11%.

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane abonati (in crestere cu 4% fata de sfarsitul anului 2006), in special pe baza unei cresteri cu 57,4% a numarului de abonati la retelele de retransmisie prin satelit de tip DTH.

Raportul prezinta principalii indicatori si evolutiile inregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila, acces la internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date din Romania pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului 2007. Raportul de date statistice este realizat pe baza datelor raportate de aproape 2.000 de furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice care au fost operationali in prima jumatate a anului 2007 si poate fi consultat aici.

Bucuresti, 3.12.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *