free download 78 travel guides written by experts

9 iunie – Ziua Internationala a Acreditarii

Odata intrati in era globalizarii, lumea nu mai poate fi gandita in afara unor norme si standarde comune. Va puteti imagina cum ar fi sa calatoriti intr-o lume in care nu ati putea folosi cartile de credit pentru ca in fiecare tara bancomatele ar satisface alte standarde? Intr-o asemenea lume, piata globala nu ar putea functiona! Costurile unei firme pentru a-si adapta produsele unei piete straine ar exploda.

Lumea de astazi este guvernata de standardele internationale ISO 9001 si ISO 14001, dar verificarea si certificarea conformitatii cu aceste standarde trebuie realizata de o terta parte, independenta. In fiecare tara, exista organisme de acreditare. Astazi, la nivel mondial, avem peste 1.100 de astfel de organisme. Acestea au insa nevoie de o colaborare si o recunoastere internationala. Pentru aceasta au luat fiinta doua organisme internationale care asigura colaborarea si recunoasterea reciproca dintre diferitele organisme de acreditare si a acreditarilor realizate de acestea, precum si a activitatilor de evaluare a conformitatii realizate sub acreditare. Aceste doua organisme sunt International Accreditation Forum, IAF, si International Laboratory Accreditation Cooperation, ILAC, care asigura functionarea unui sistem de recunoastere reciproca denumit generic MLA.

Adunarea generala comuna a celor doua organizatii a hotarat la 30 octombrie 2007 ca in data de 9 iunie a fiecarui an sa fie sarbatorita Ziua Internationala a Acreditarii. Tema sub care se desfasoara aniversarea din acest an o reprezinta competenta. Este principiul central pe care il certifica acreditarea, competenta tehnica si operationala. Astfel, atat industria, cat si guvernele si consumatorul final, pot avea mai mare incredere in produsele si serviciile oferite de unitatile acreditate. Se asigura, in acest fel, bazele atat pentru o functionare eficienta a economiei in ansamblul ei, cat si pentru o reala respectare a drepturilor si intereselor consumatorului.

Asociatia de Acreditare din Romania, RENAR, intampina aceasta sarbatoare cu o importanta realizare. La 28 mai 2009, la Luxemburg, s-a luat hotararea acceptarii asociatiei romane ca parte a acordului european MLA cu inca trei domenii noi. Este vorba despre laboratoarele de etalonare, organismele de certificare a produselor si organismele de certificare a sistemelor de management, care vin sa se alature domeniului deja acceptat, laboratoarele de incercari, inclusiv cele medicale. Informatii suplimentare sunt disponibile pe www.renar.ro.

Bucuresti, 08.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *