free download 78 travel guides written by experts

8000 de intervenții chirurgicale se realizează anual în cadrul Institutului Oncologic București

Peste 500 de medici, cercetători, psihologi, asistenți medicali și medici rezidenți s-au reunit la București în perioada 18-20 mai, pentru ediție de anul acesta a evenimentului cu tradiție – Zilele Medicale și Științifice ale Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Alex. Trestioreanu”. Cu un număr record de participanți, evenimentul, organizat de MedicHub, a prezentat o bună acoperire națională și internațională prin participarea unor personalități medicale din țară și invitați – Belgrad (Serbia), Istanbul și Ankara (Turcia), Düsseldorf și Essen (Germania) -, dar și a ministrului Sănătății, Florian Bodog.

Tema evenimentului din acest an, „Tratamentul actual al tumorilor solide”, a fost disecată pe parcursul celor trei zile în cadrul unor serii de sesiuni și prezentări despre cancerul mamar, cancerul pulmonar, cancerele din sfera digestivă și ginecologică, îngrijirea paliativă și suportivă.

zilele IOB
zilele IOB

8000 de intervenți realizate anual la IOB
Cu 3,2 milioane de cazuri noi şi 1,7 milioane de decese pe an, cancerul reprezintă a doua cauză importantă de mortalitate în Europa, iar România este printe fruntașe la acest capitol. În fiecare an, în țara noastră sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală.

În cadrul Institutului Oncologic București se efectuează anual circa 8000 de intervenții chirurgicale, potrivit informațiilor furnizate de Prof. Dr. Alexandru Blidaru, șeful secției de Chirurgie Oncologică II. ”Din numărul total al intervențiilor realizate anual la IOB, 3000 sunt făcute în cadrul secției de Chirurgie Oncologică II. O treime dintre aceștia o repezintă operațiile de cancer mamar”, explică Prof. Dr. Alexandru Blidaru.

Reconstrucția mamară folosind țesuturi proprii
Sonia Fertsch, medic rezident la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, a vorbit despre reconstrucția mamară folosind țesuturi proprii (lambouri), tehnică puțin cunoscută la noi în țară. Acest tip de reconstrucție mamară folosește piele, țesut adipos și muschi proprii recoltate, de obicei, de pe abdomenul sau spatele pacientei și din care se modelează, apoi, noul sân.

„Reconstrucția mamară cu lambouri tisulare este încă destul de costisitoare, cam de 5 ori mai scumpă decât implantul mamar. Costurile sunt cauzate de faptul că ai nevoie de trei chirurgi la o singură operație, care să selecteze zona de țesut de pe abdomen, apoi să o modeleze pentru a arăta cât mai aproape de sânul natural. Însă, sunt multe paciente care preferă această variantă pentru ca este mult mai naturală. Nu au un obiect străin în corpul lor, este tot propriul lor țesut adipos și epitelial”, explică dr. Sonia Fertsch.

În jur de 300 de operații de reconstrucție mamară folosind lambouri tisulare se realizează pe an la spitalul Sana Gerresheim din Düsseldorf, Germania.

Ministrul Sănătății: IOB este vasul amiral al oncologiei românești
„Vă respect foarte mult activitatea și vă admir. Institutul Oncologic București este vasul amiral al oncologiei românești”, le-a transmis medicilor ministrul Sănătății, Florian Bodog, în deschiderea evenimentului.

„Știți că urmează să lucrăm la noua lege a Sănătății și la noul Contract Cadru și vreau să vă asigur de totală transparență”, a adăugat ministrul Sănătății. „Vreau să vă asigur că toate aceste reglementări vor fi făcute în consultare cu dumneavostră și nu pentru a servi interesul unui funcționar din minister sau al ministrului personal. Aceasta este promisiunea pe care eu o fac. Nu vreau să vă spun că o să renovez institutul și o să-l fac ca nou anul viitor. Eu sunt ardelean și promit numai lucruri pe care pot să le fac”, a încheiat ministrul.

Printre invitații străini s-au numărat și doctorii de la spitalul Acibadem, Istanbul, care au împărtășit din experiența lor în chirurgie intervențională, chirurgie video, o chirurgie specifică metastazelor hepatice de ultimă oră, procedură care la noi nu poate fi făcută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *