Shadow

7 lucruri pe care să le ai în vedere atunci când alegi o destinație unde să lucrezi ca expat

Articol în exclusivitate de Ingrid, travel blogger la IngridZenMoments.com

Dacă până acum câțiva ani opțiunea de a lucra din altă parte decât țara de rezidență era doar un vis pentru mulți, vremurile s-au schimbat, iar acum mult mai multă lume poate alege să lucreze din orașul visurilor. Fie că optezi pentru viața de nomad digital, fie că visezi la experiența de expat, sunt câteva lucruri ce merită luate în considerare atunci când alegi destinația de unde să îți desfășori activitatea.

După mai bine de 3 ani petrecuți ca expat în Hong Kong și Coreea de Sud, am învățat câteva lecții care ne vor ajuta și în experiențe viitoare.

Hong Kong
Hong Kong

Gândește-te cum vei ajunge să lucrezi acolo

Poate chiar înainte de a-ți alege țara sau orașul în care îți dorești să lucrezi, este foarte important să stabilești cum vei ajunge să lucrezi acolo. Vei aplica individual la joburi sau vei încerca o relocare prin actualul angajator?

Atunci când lucrezi exclusiv online, o altă opțiune ar fi să mergi pur și simplu și să lucrezi din orașul visurilor tale. În acest caz, va trebui să discuți cu angajatorul, deoarece in funcție de perioada petrecută în afara țării în care ai contractul de muncă, este posibil să intervină diferite taxe suplimentare.

În cazul nostru, relocarea a avut loc prin intermediul angajatorului, acesta asigurând suport la fiecare mutare, atât din punct de vedere legal, cât și logistic. De cele mai multe ori, companiile mari au un departament dedicat care se ocupă de global mobility, și care îți acordă suport în tot acest proces.

Setează-ți prioritățile atunci când alegi țara în care îți dorești să lucrezi

Dacă ar fi să întrebi mai multe persoane care au trăit sau trăiesc ca expați despre motivele pentru care au ales o țară sau alta, mai mult ca sigur vei primi răspunsuri extrem de diferite.

Calitatea vieții și siguranța publică, oportunitățile profesionale dintr-un anumit domeniu, costul vieții versus venit, clima, ușurința sau dificultatea cu care poți obține o viză de muncă, posibilitatea de a călători, calitatea sistemului de învățământ sau a celui sanitar – toate pot și trebuie să fie luate în considerare atunci când alegi o destinație.

În cazul în care cauți un loc unde să îți crești copiii, o țară în care sistemul medical și cel al educației sunt foarte bune, poate ar trebui să te uiți la Germania, Olanda sau chiar Austria. Pentru cei care își doresc să trăiască într-un hub internațional, unde sunt mulți expați și unde le va fi va fi ușor să se acomodeze, locuri precum Hong Kong, Singapore sau chiar Dubai intră în top. Dacă clima este importantă pentru tine și vrei un loc însorit, orientează-te către Malaezia, Thailanda sau Spania.

Desigur, atunci când alegi să te relochezi prin intermediul companiei la care lucrezi deja, de cele mai multe ori opțiunile sunt destul de limitate.

În cazul nostru, atât mutarea în Hong Kong cât și cea în Coreea de Sud nu au venit cu alte opțiuni la pachet. Din fericire pentru noi, Hong Kong-ul intră în orice listă a celor mai bune orașe pentru expați, iar Coreea de Sud este o țară extrem de fascinantă unde merită trăit măcar pentru o perioadă.

Care este bugetul de care dispui

Chiar dacă ai un job, va trebui să analizezi dacă salariul oferit îți asigură necesarul lunar. Exista tooluri internaționale precum Numbeo care iți vor face o analiză comparativă între actuala ta locație și orașul în care îți dorești să te relochezi.

Chiria, prețul utilităților, transportul, o masă în oraș, prețul alimentelor – acestea sunt doar câteva dintre lucrurile la care ar trebui să te uiți.

Există bariere de limbă?

Există multe huburi internaționale unde cunoașterea limbii locale nu este necesară, mai ales atunci când și lucrezi cu clienți internaționali. Cu toate acestea, sunt și multe destinații unde va trebui să cunoști limba locală pentru a găsi un job.

În Hong Kong majoritatea populației vorbește engleza, în plus sunt foarte mulți expați iar companiile au centre regionale, motiv pentru care te poți descurca doar cu limba engleză atât la job cât și în viața de zi cu zi.

Coreea de Sud pe de alta parte este încă o țară destul de inchisă la exterior, unde populația, chiar și cea tânără nu prea vorbeste engleza. Mai mult, coreenii au un mod personal de a face lucrurile, și până și Google Maps nu funcționează fiind înlocuit de o aplicație locală. Mutarea într-o astfel de țară fără a cunoaște limba sau fără a avea suportul cuiva din partea locului poate constitui o provocare.

Cu cine urmează să te muți

Dacă urmează să te muți împreună cu partenerul de viață, este important să înțelegeți condițiile în care acesta poate profesa în țara aleasă, dar și costul vieții (în special costul cazării).

În afara Uniunii Europene, sunt locuri unde soțul/soția unui expat primesc automat viza de muncă, dar sunt și locuri unde acest lucru nu este valabil. În cazul în care destinația unde urmează să vă mutați ca expați nu acorda drept de muncă prin viza de dependent, soțul/soția vor trebui să găsească o companie care să le sponsorizeze viza de muncă.

Mai mult, atunci când urmează să te muți cu famila, respectiv copiii, va trebui să analizezi sistemul de educație din țara unde urmează să locuiți. Trebuie știut dacă educația este gratuită sau nu, în ce zone va trebui să stai pentru a avea acces la cele mai bune școli/grădinițe, cât de sigur este pentru copii sa meargă singuri, etc. Mai mult, calitatea sistemului de sănătate este foarte importantă.

Namdaemun
Namdaemun

Care sunt condițiile imobiliare

Piața imobiliară diferă foarte mult de la țară la țară și uneori chiar de la oraș la oraș. Înainte de a te muta într-un loc încearcă să înțelegi în primă fază care sunt condițiile și particularitățile pieței imobiliare.

De exemplu, în Munchen poate fi destul de complicat să găsești un apartament de închiriat dacă nu vorbești germana. Chiar și în cazul în care poți vorbi limba, cererea pe piața inchirieii de apartamente este mult mai mare decât oferta, iar chiriașii trebuie să treacă printr-un întreg proces de selecție.
În plus, în multe țări apartamentele de inchiriat nu vin mobilate, deci va trebui să iei in calcul și această cheltuială suplimentară.

Un alt exemplu demn de luat în considerare este piața imobiliară din Seul, Coreea de Sud. Aici sistemul de chirii este diferit față de oriunde în lume, existând 3 modalități în care poți plăti chiria:

Poți plăti contravaloarea chiriei pe 2 ani in avans, urmând ca la final să primești toată suma înapoi

Poți plăti lunar, cu un avans destul de substanțial (undeva între 10.000 si 20.000 USD)

Poți opta pentru un apartament în regim hotelier unde vei plăti lunar, o sumă ceva mai mare decât în celelalte opțiuni

Clima

Deși acesta nu ar trebui să fie printre primii factori pe care să îi ai în vedere atunci când alegi o țară în care să mergi ca expat, clima este importantă pentru mulți. Nu oricine se poate adapta într-un loc cu peste 50 de grade celsius, la fel cum nu oricine poate suporta temperaturi extrem de joase și zile cu foarte puțină lumină.

Fă-ți temele și ia în considerare și acești factori atunci când estimezi costurile cu chiria și utilitățile. Într-o țară extrem de călduroasă vei fi dependent de aerul condiționar, pe când intr-o țară cu anotimpuri reci încălzirea va fi destul de scumpă.

Despre autor

Ingrid, travel blogger la IngridZenMoments.com
Ingrid, travel blogger la IngridZenMoments.com

Ingrid este travel bloggerul din spatele IngridZenMoments.com si ZenMomentsinKorea.com. Prin intermediul celor doua siteuri isi doreste sa ii ajute si ghideze pe toti cei care isi planifica o calatorie in diverse parti ale lumii, in special Italia sau Coreea de Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *