Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

61 de ore

Lee Child
Editura TREI

“Trei fără cinci minute, după-amiaza. Cu exact 61 de ore înainte să se întâmple.” (p. 7)

Într-o zi de iarnă cu un ger cumplit și cu ninsoare abundentă, un autobuz derapează și nu își poate continua drumul. Călătorii făceau un tur, iar acum erau în Dakota de Sud, undeva lângă micul oraș Bolton. În spatele se afla Jack Reacher, care urcase recent în autobuz. Jack este un fost polițist militar, cu o statură impunătoare – 1,95 metri, 100 de kilograme -, cu o inteligență și o intuiţie ieșite din comun. Evident, este un bărbat care ştie să utilizeze multe arme de foc, dar este şi un bun specialist în lupta corp la corp.

După ce părăsise armata, a decis să cutreiere ţara. Îşi ia slujbe mici ici-colo şi trăieşte fără a avea bagaj, card de credit, telefon, casă. Un stil de viaţă inedit. Diferit. Dar care lui îi convine. În drumul lui, din când în când, se nimereşte în nişte situaţii aparte în care pregătirea anterioară este utilă. În povestea de faţă, Reacher află de la poliţiştii locali că Bolton este important întrucât, de puţini ani, aici s-a construit un penitenciar districtual.

Acesta are o regulă interesantă: dacă se sună alarma generală, toţi poliţiştii trebuie să fie imediat, în maxim 10 minute, la posturi prestabilite. Numai că acum lucrurile sunt mai complicate întrucât Janet Salter, o bătrânică din oraş, este un martor-cheie în lupta împotriva unui mafiot de la 1700 de kilometri. Piticul Plato (măsoară doar 1,50 metri) este puternic, influent şi pe cale să facă o afacere care îi va aduce un profit considerabil. Iar martorul trebuie să dispară.

61 de ore

Reacher află şi despre o construcţie militară, al cărei scop precis nu se cunoaşte, care era acum baza unor motociclişti ce se ocupau cu transportul de droguri. Pentru a descoperi mai multe despre bază, Reacher contactează fosta unitate militară pe care o condusese.

Mă opresc aici din furnizarea detaliilor despre acţiunea romanului „61 de ore”. Thrillerul este, precum toate celelalte cărţi din serie, foarte bine scris, cu personaje bine conturate, cu suspansul atent dozat, şi cu un deznodământ neaşteptat. „61 de ore” este o lectură deosebit de captivantă pentru toţii fanii fostului poliţist militar, dar este şi un minunat mod de a descoperi acest personaj şi autorul său pentru cei în căutare de noi autori pe care să îi citească.

La Editura Trei au mai apărut, de acelaşi autor, şi romanele: Să nu te întorci niciodată, Urmărit, Personal, Ghinioane şi încurcături  prezentate pe site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *