Shadow

600 de opere din perioada comunista in cel mai ambitios proiect expozitional al anului:

„Artistul şi Puterea”

Aproximativ 600 de opere de artă şi peste 300 de artişti sunt selectaţi într-un proiect de anvergură organizat de Centrul Cultural ArtSociety. Expoziţia „Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 – 1990” are loc sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi va putea fi vizitată până în luna decembrie la Biblioteca Natională a României.

Centrul Cultural ArtSociety vernisează joi, 27 septembrie 2012, impresionanta expoziţie care va dezvălui, în premieră,  creaţiile artiştilor români care au refuzat să se conformeze dictaturii comuniste.

Obiectivul proiectului „Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 – 1990” este demontarea ideii că în cei 40 de ani de regim comunist s-a creat doar artă proletcultistă. Iubitorii de artă pot descoperi un patrimoniu necunoscut încă şi creat cu preţul unor persecuţii constante.

Expoziţia este curatoriată de criticul de artă, Ruxandra Garofeanu, în colaborare cu Dan Hăulică, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, şi a pictorului Paul Gherasim (în calitate de consultanţi de proiect).

„Încercăm să punem în lumină multe lucrări inedite, din perioada impunerii ideologiei realismului socialist, adevărate nuclee de rezistenţă spirituală la agresiunile anti-culturii, repere muzeale, în dialog cu marea tradiţie de la noi şi din cultura occidentală, racorduri îndrăzneţe la problematica modernităţii în pofida multiplelor obstacole existente din partea puterii”, a afirmat Ruxandra Garofeanu.

Expoziţia, care dispune de un spațiu generos de 2.200 de metri, cuprinde mai multe secţiuni, dedicate atât maeştrilor consacraţi, cum sunt Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiaţă, dar şi expresioniştilor, cubiştilor, oniricilor. În plus, oferă şi două secţiuni speciale dedicate grupurilor (Prolog, Sigma, 9+1, Tabăra Tescani, Tabăra Poiana Mărului, grupul 1+1+1 etc) şi artiştilor postbelici care au manifestat împotriva URSS.

Lucrările provin din 26 de muzee naţionale, din numeroase colecţii private din România şi Franţa şi diverse ateliere bucureştene şi de provincie. Expoziţia este organizată cu sprijinul muzeelor de artă, a numeroşilor colecţionari din ţară şi din capitală şi a artiştilor români și va fi deschisă până în data de 2 decembrie 2012, la Biblioteca Naţională.

Proiectul este susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Cultural Mihai Eminescu, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Fundaţia Lowendal şi Centrul Artistic Baia Mare. Toate operele din expoziţie vor fi cuprinse într-un album de artă.

Centrul Cultural ArtSociety

Activitatea Fundației Centrul Cultural ArtSociety este orientată spre afirmarea și potențarea valorilor artei românești de patrimoniu și stimularea artei contemporane și a tinerilor creatori, devenind un pion important în reconfigurarea Bucureștiului cultural.

Galeria ArtSociety, ca principal vehicul al Fundației, repune în circuitul muzeal o parte sine qua non a moștenirii plastice românești, contribuind la regenerarea culturală a capitalei prin organizarea de expoziţii curatoriale cu lucrări aparţinând secolelor XIX şi XX.

Portofoliul artistic pe care Fundația Centrul Cultural ArtSociety îl exhibă numără cele mai mari nume ale picturii românești, conturând, din decembrie 2008 până în prezent, un background expozițional solid, cu peste 10 expoziții de anvergură națională.

Centrul Cultural ArtSociety este fondat de Ruxandra Garofeanu membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, Manuela Plăpcianu, Mihail Stomff şi Alexandru Bâldea. Comisia de curatori a Centrului Cultural ArtSociety este alcătuită din Dan Haulică, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, Ruxandra Demetrescu, Rector al Universităţii Naţionale de Artă, Bucureşti, Ion Sbârciu, Preşedinte al Universităţii de Arte Vizuale şi Design, Cluj-Napoca, Doina Păuleanu şi Florin Rogneanu, Directori ai Muzeelor de Artă din Constanţa şi respectiv, Craiova.

Bucuresti, 24.09.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *