free download 78 travel guides written by experts

59 de milioane de euro în instrumente financiare pentru IMM-uri

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și Fondul European de Investiții (FEI) au semnat astăzi Acordul de Finanțare pentru crearea Fondului-de-fonduri pentru Competitivitate, destinat îmbunătățirii accesului la finanțare sub formă de capital de risc și credite pentru firmele inovative din România.

Instrumentele financiare din cadrul Programului Operaţional Competitivitate (POC), în valoare de 59,3 milioane euro, răspund nevoii de finanţare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) care se confruntă cu un risc crescut de creditare atunci când apelează la credite bancare. Soluţiile oferite de Fondul-de-fonduri sunt fondurile de investiții pentru antreprenoriat (40 milioane euro) şi instrumentul de creditare cu dobândă subvenționată și partajarea riscului (19,3 milioane euro), disponibile prin intermediul unor instituții financiare.

„Pregătirea instrumentelor financiare pentru competitivitate reprezintă un pas important pentru viitor. Trebuie să ne gândim încă de pe acum la trecerea la următoarea etapă, în care fondurile UE vor reprezenta mai mult instrumente financiare decât granturi.”, a declarat Cristian GHINEA, ministrul Fondurilor Europene.

„Implementarea cu succes a inițiativei JEREMIE a încurajat continuarea parteneriatului nostru cu Guvernul României pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii. Pe baza realizărilor din trecut, trecem acum la lărgirea gamei de instrumente de finanțare, oferind și ideilor de afaceri suportul necesar pentru a crește și a inova.” a declarat Piotr STOLOWSKI, Director pentru Europa Centrală şi de Est la Fondul European de Investiții.

Semnarea Acordului constituie o continuare firească a succesului înregistrat în implementarea inițiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), cu finanțare din POS CCE 2007-2013, prin care au fost create trei instrumente financiare (garanție de portofoliu, credite cu dobândă subvenționată și partajarea riscului, capital de risc). Prin bugetul JEREMIE de 225 milioane euro s-au acordat până în prezent 6.000 de credite și investiții pentru IMM în valoare totală de 600 milioane euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *