Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

500 de opere de arta accesibile intr-un spectaculos maraton de licitatie la Bucuresti

Săptămâna viitoare, Artmark propune colecţionarilor şi investitorilor peste 500 de opere în cadrul Sesiunii de Licitaţii 13 – 15 noiembrie. Experţii casei au selecţionat obiecte extrem de rare din nenumărate sfere de interes cu preţuri care pornesc de la câteva zeci de euro. Noutatea acestei ediţii o reprezintă trei licitaţii cu teme spectaculoase: “Erotica”, “Magie şi Ezoterism”, precum şi cea de “Cărţi rare”.

Licitaţia „Erotica” aduce o ediție specială, aniversară, a Revistei Playboy, din 1969. Acesta este o mărturie a revoluţiei sexuale din America, revoluţie cu implicaţii complexe asupra mentalităţii societăţii contemporane. Lansată în decembrie 1953 de către Hugh Hefner şi având-o ca protagonistă pe Marilyn Monroe încă de la debut, Playboy a reuşit să împingă sexualitatea dincolo de limitele tabuului, exprimând-o ca pe o formă de libertate a corpului şi a minţii. În această perioadă, revista găzduia nu doar imagini ale nudului feminin, ci şi literatură de calitate, cronici artistice, caricaturi ale unor ilustratori talentaţi şi chiar şi articole politice. În Playboy au debutat celebrităţi feminine adulate de public, dar şi scriitori valoroşi sau lideri ai mişcărilor civice. Numărul de faţă conţine o schiţă umoristică publicată de PG Wodehouse, părintele majordomului Jeeves şi un articol semnat de Martin Luther King, unul dintre liderii mişcării de emancipare afro-americanilor, asasinat cu câteva luni înainte. Valoarea estimativă este cuprinsă între 75 – 150 €.

O statuetă egipteană de rit funerar care datează din Perioada Regatului Mijlociu (aprox. 2033 – 1710 î.e.n) este o piesă extrem de rară pe care o oferă Licitaţia de „Magie şi Ezoterism”. Având o valoare estimativă de 1.500 – 2.500 €, statueta reprezintă imaginea unui faraon care poartă însemnele puterii: bărbia falsă, acoperământul de cap de tip nemes, cârja şi biciul. Lucrarea este o mărturie a credinţei vechilor egipteni în posibilitatea vieţii de după moarte, astfel de obiecte aveau rolul de a însoţi defunctul spre lumea de dincolo.

Prima ediţie a monumentalei lucrări “Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir este inclusă în Licitaţia de Manuscrise şi Cărţi Rare. De o raritate extremă, lucrarea include harta Moldovei, precum şi o gravură realizată de Vinkeles Reiner (1741 – 1816) care-l înfăţişează pe Dimitrie Cantemir în ipostaza domnitorului erudit. Volumul de faţă a apărut la 1771 la Leipnitz, manuscrisul în limba latină aflându-se la biblioteca Institutului de Orientalistică din Sankt Petersburg. Preţul său este estimat între 2.500 – 4.500 €.

Licitaţia Art Nouveau şi Art Deco propune celor care doresc să aibă un stil de viaţă aristocratic o selecție de bijuterii și spectaculoase obiecte de artă decorative, precum o rarisimă piesă de mobilier realizată de Regina Maria. Masa, destinată inițial corespondenţei, sculptată şi aurită, în stilul îndrăgit de Regină al Art Nouveau-ului Românesc, numit și stilul Regina Maria, este o producţie limitată a Atelierelor Şcolii de arte şi meserii de la Sinaia. Aceasta a fost creată la începutul secolului XX, în maniera mobilierului din apartamentele regale de la Pelişor. Piesele erau executate după designul desenat de Regină și sub atenta supraveghere a Reginei Maria, după care erau expuse în saloanele „Tinerimii Artistice”, pentru ca apoi să fie vândute în cadrul bazarelor de caritate, frecventate de lumea aristocrată. Piesa de faţă a fost achiziţionată de către o doamnă a familiei Costa-Foru.

Expoziţia loturilor extrem de rare cu poveşti nebănuite ce se vor licita săptămâna viitoare poate fi vizitată până duminică, 11 noiembrie, la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5.

Licitaţiile vor începe la orele 19.30 şi se vor desfăşura după cum urmează:
Marţi, 13 noiembrie, Athénée Palace Hilton – Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană şi Licitația ”Erotica”
Miercuri, 14 noiembrie, Palatul Cesianu-Racoviţă – Licitaţia de "Magie şi Ştiinţe Ezoterice" şi Licitaţia Art Nouveau şi Art Deco – de la bijuterie la mobilier
Joi, 15 noiembrie, Athénée Palace Hilton – Licitaţia de Grafică, Manuscrise şi Cărţi Rare şi Licitaţia ”Valori Tradiţionale”.

Bucuresti, 08.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *