free download 78 travel guides written by experts

50 de tineri europeni au o prima experienta in ceea ce priveste lucrul in strainatate

50 de tineri în căutarea unui loc de muncă cărora li s-a oferit o primă angajare într-o altă ţară europeană, îşi vor împărtăşi mâine experienţele în cadrul unui eveniment organizat în acest scop la Paris. Acestora, li se vor alătura angajatori şi consilieri în domeniul mobilităţii locurilor de muncă din partea EURES – reţeaua de servicii europene pentru ocuparea forţei de muncă. Iniţiativa Comisiei Europene „Primul tău loc de muncă în străinătate” are ca scop de a sublinia beneficiile unei mobilităţi sporite a forţei de muncă şi ale dreptului de a lucra oriunde în UE. „Libera circulaţie în afara graniţelor naţionale este un drept fundamental al fiecărui cetăţean european.  După cum o arată poveştile acestor tineri, în mod atât de clar, o piaţă a forţei de muncă cu o mobilitate activă menţine o economie sănătoasă şi le permite persoanelor să dobândească experienţă personală şi profesională inestimabilă la nivel internaţional”, a declarat Vladimír Špidla, Comisarul European pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Evenimentul care are loc mâine reuneşte tineri care au avut succes în prima lor experienţă profesională în străinătate, alături de angajatorii lor şi de consilieri EURES care i-au ajutat în găsirea unui loc de muncă. EURES i-a urmat pe cei 50 de tineri lucrători în Europa, pe parcursul perioadei petrecute în străinătate, fiindu-le alături atât la dificultăţi, cât şi la succese. De la ingineri la chelneri, de la personal de marketing la arhitecţi, oameni din toate straturile sociale şi-au îmbunătăţit competenţele într-un alt mediu de muncă. Cei 50 au fost plasaţi la angajatori înregistraţi în portalul EURES privind mobilitatea forţei de muncă şi au beneficiat de asistenţă personalizată din partea consilierilor EURES.

Indre Sabaitè, o tânără de 28 de ani din Lituania, care a lucrat ca operator de proces pentru Solvay Shared Services în Portugalia, declară „Am căutat un loc de muncă în străinătate pentru a învăţa lucruri noi, pentru a-mi spori cunoştinţele profesionale la nivel internaţional, pentru a vedea modul în care munca este organizată în alte ţări europene şi pentru a-mi ameliora cunoştinţele de limbi străine. Consilierii mei EURES m-au ajutat foarte mult din punct de vedere al informaţiilor practice despre Portugalia. Sunt foarte fericită că am ales să vin în această ţară frumoasă. Portugalia este atât de interesantă şi de variată, încât tot timpul meu liber nu ar fi de ajuns să o explorez în totalitate.”

Trinidad Cosano Estrada, în vârstă de 23 de ani, a fost în Republica Cehă pentru a preda spaniola într-o şcoală generală. „Să te muţi într-o altă ţară constituie un motiv de preocupare, mai ales atunci când nu vorbeşti limba ţării respective. Cred că cel mai important este să ai o atitudine optimistă şi hotărârea de a te implica total în proiect. Este ceea ce eu am făcut şi s-a dovedit o acţiune extrem de satisfăcătoare.”

Erasmo Benna, 34 de ani, din Italia, a lucrat ca inginer aerospaţial pentru AEROTEC Engineering în Germania. Acesta declară: „Am ales să lucrez în străinătate pentru a încerca noi experienţe, pentru a învăţa o nouă limbă şi pentru a-mi spori capacităţile profesionale. Am avut oportunităţi de a lucra în propria mea ţară, însă în Germania, pot lucra acum în domeniul în care m-am specializat: aeronautica. Sprijinul din partea angajatorului meu m-a ajutat să fac faţă distanţei faţă de familie, stresului iniţial implicat de un nou loc de muncă şi să îmi organizez noua viaţă.”

Evenimentul care are loc mâine este organizat pe durata Zilelor europene ale locurilor de muncă 2008, o serie de peste 500 de târguri de locuri de muncă şi de evenimente similare care reunesc angajatori şi persoane în căutarea unui loc de muncă din UE, în lunile septembrie şi octombrie. Evenimentul principal, care a avut loc la Bruxelles la 27 septembrie, a atras în jur de 10 000 de participanţi.
Context
În prezent, peste 5 milioane de europeni – sau aproximativ 2,2% din piaţa forţei de muncă – locuiesc într-un alt stat membru al UE, conform datelor obţinute din ancheta privind forţa de muncă din UE pe 2007. Această cifră este uşor mai ridicată decât în urmă cu câţiva ani. Totuşi, procentul de resortisanţi din alte state decât cele din UE pe piaţa forţei de muncă din comunitate a crescut mai repede şi reprezintă în prezent 3,8%.

Procentele de mobilitate variază considerabil între statele membre. În ultimii ani, cetăţeni din statele baltice, Bulgaria, Cipru, Polonia, România şi Slovacia, precum şi din Portugalia şi Irlanda au demonstrat o tendinţă pronunţată de a se muta într-o altă ţară din UE, în timp ce această tendinţă a rămas la cote destul de scăzute în celelalte state membre.

Reţeaua EURES, înfiinţată în 1993, este un serviciu pentru ocuparea forţei de muncă pe întregul teritoriu UE, sprijinit de toate serviciile publice pentru ocuparea forţei de muncă din Europa (UE + Spaţiul Economic European). EURES include o reţea de peste 5 000 de birouri locale pentru ocuparea forţei de muncă, cu un personal de peste 100 000 de oameni, care oferă servicii persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi angajatorilor. Acest grup cuprinde 750 de consilieri EURES care sunt specializaţi în consilierea privind mobilitatea lucrătorilor transfrontalieri. De asemenea, persoanele în căutarea unui loc de muncă au acces la 1,4 milioane de locuri de muncă simultan, prin intermediul portalului EURES, în timp ce angajatorii pot utiliza serviciile pentru a face angajările necesare.

Informaţii suplimentare: //eures.europa.eu

Bucuresti, 02.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *