Shadow

5 suplimente esențiale pentru sportivi

Antrenamentele cu greutăți permit creșterea masei musculare și definirea grupelor implicate în efort, pe măsură ce depunerile de grăsime sunt reduse. Însă orice practicant al acestui tip de sport trebuie să știe că dezvoltarea musculară nu se bazează exclusiv pe exercițiile realizate.

Alimentația este un factor extrem de important pentru obținerea unei imagini atletice, iar în cadrul acestui capitol extrem de complex, suplimentarea este un factor-cheie. În articolul de astăzi vom acoperi informațiile de bază despre cele mai utilizate suplimente și avantajele lor:

5 suplimente esențiale pentru sportivi Surda foto: Shutterstock via gym-stack.ro
Surda foto: Shutterstock via gym-stack.ro

1. Gainerele

Aceste suplimente conțin un procent de calorii semnificativ, esențial pentru dezvoltarea masei musculare. Specialistul poate recomanda suplimentarea cu gainere celor care întâmpină dificutăți în dezvoltarea musculatură, chiar dacă urmează un program de antrenamente bine pus la punct. De altfel, genetica este un alt factor de creștere important, ce nu trebuie ignorat.

O porție de weight gainere poate conține chiar și o valoare de peste 1000 calorii / porție, provenite din carbohidrați (aproximativ 80%) și proteine (aproximativ 20%). Acești compuși organici sunt recunoscuți pentru importanța lor în dieta unui practicant al antrenamentelor cu greutăți, cu impact asupra dezvoltării mușchilor solicitați în cadrul seriilor de repetări.

Însă trebuie precizat și faptul că favorizează depunerea straturilor de grăsime, din cauza conținutului ridicat de carbohidrați. În consecință, specialistul poate recomanda suplimentarea cu gainere celor cu un nivel redus al grăsimii corporale, a căror masă musculară nu se dezvoltă.

2. Beta-alanina

Administrarea suplimentelor cu beta-alanină poate reduce senzația de oboseală, în urma efortului depus. De asemenea, poate stimula nivelul de rezistență, mai ales în cazul seriilor de repetări cu greutăți mari. Un studiu a arătat că suplimentarea pentru 6 săptămâni a determinat o creștere a masei corporale slabe cu aproximativ 0.45 kg, comparativ cu un produs placebo.

Chiar dacă mai sunt necesare și alte studii pentru a demonstra legătura dintre administrarea acestui supliment și creșterea masei musculare, cercetările realizate până în prezentă sugerează că beta-alanina poate sprijini acest proces organic, în cazul în care sportivul respectă un program de antrenamente cu greutăți.

3. Creatina

Suplimentarea cu această substanță poate crește nivelul de creatină musculară cu până la 40% peste nivelul obținut în mod organic. Mai mult decât atât, rezultatele unor studii indică o legătură directa între aportul optim de creatină în organism și creșterea forței musculare.

Mai mult decât atât, acest compus, produs în mod natural de ficat, rinichi și pancreas, poate determina și o creștere a nivelului de apă din țesutul celular, astfel încât celulele să emită mai ușor semnale de creștere în masă. Nu în ultimul rând, stimulează producția de IGF-1, hormon cu rol în reducerea procesului de descompunere a proteinelor în mușchi.

4. Aminoacizii BCCA

Această clasă de aminoacizi (BBCA – Branched-Chain Amino Acids / trad. Aminoacizii cu lanț ramificat) este compusă din trei compuși organici – leucina, izoleucina și valina – regăsiți într-un număr variat de surse alimentare: vita, păsarea, pestele, produsele lactate, ouăle etc

Suplimentarea cu aminoacizi BCCA este importantă pentru dezvoltarea grupelor lucrate la sală, iar conform anumitor cercetări, reiese faptul că aceștia sunt importanți și pentru reducerea pierderilor de masă. Aminoacizii BCCA reprezintă aproximativ 15% din totalul aminoacizilor localizați la nivelul grupelor de mușchi din anatomia corpului uman.

5. Proteinele

Suplimentarea cu ajutorul proteinelor este importantă pentru dezvoltarea masei musculare, doar în cazul în care procentul asimilat este mai mare decât cel supus procesului de descompunere naturală. Zerul, soia și cazeina sunt cele mai importante surse proteice, însă mai pot fi utilizate pentru atingerea acestui obiectiv și ouăle, carnea de vită sau carnea de pui.

Conform rezultatelor anumitor studii, proteinele sunt mai importante pentru creșterea grupelor de mușchi, spre deosebire de carbohidrați. De asemenea, alte cercetări sugerează faptul că suplimentarea pe bază de proteine nu stimulează acest proces, dacă persoana în cauză asimilează deja din sursele alimentare necesarul optim pentru o zi.

Descoperă gama de suplimente de la Scitec Nutrition, lider absolut în domeniul nutriției sportivilor. Scitec Nutrition este o companie cu o istorie de peste zece ani de succes. Formulele produselor din gama de suplimente Scitec Nutrition sunt de cea mai bună calitate, fiind verificate de specialiști în laboratoarele proprii, pentru a se raporta la cele mai înalte standarde.

Retine că suplimentarea nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar sănătos și echilibrat, iar efectele pot să difere de la o persoană la alta. În cazul efectelor adverse, apărute în urma consumului acestor produse pentru creșterea masei musculare, se recomandă întreruperea administrării și programarea pentru un consult la cabinetul medicului specialist.

REFERINTE:

Tinsley, Grant. “The 6 Best Supplements to Gain Muscle.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/supplements-for-muscle-gain. Published July 16, 2017. Accessed January 16, 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *