free download 78 travel guides written by experts

5 sfaturi financiare utile dacă vrei să te muți în străinătate

Dornici să-și clădească un viitor mai bun, mulți români aleg să plece în străinătate. Pe lângă diferențele de mentalitate, cultură, educație și infrastructură, mulți sunt atrași de salariile mult mai mari decât cele din țara noastră. Dar decizia de a te muta peste hotare trebuie atent gândită și planificată, pentru că are un impact major asupra situației tale financiare.

Într-o țară străină, beneficiile nu vin la pachet odată cu procesul de instalare, așa că trebuie să știi câteva lucruri importante înainte să pleci. Iată cinci sfaturi financiare care îți vor fi de folos.

Stabilește-ți un buget cât mai realist
Mulți dintre românii care emigrează fac greșeala de a-și subestima cheltuielile și nevoile financiare atunci când se mută în altă țară. Este indicat să știi la ce să te aștepți, așa că află cât mai multe informații despre taxele pe care le vei plăti, costurile pentru chirie, transport, utilități sau prețurile alimentelor. O simplă căutare pe internet îți va oferi suficiente detalii cât să reușești să-ți construiești un buget realist, cu ajutorul căruia vei supraviețui până o să pui totul la punct.

mutat in strainatate

sursa foto

Fii pregătit cu un plan B
Trebuie să iei în calcul și faptul că lucrurile nu se derulează întotdeauna așa cum te aștepți. Prin urmare, nu porni la drum fără să ai și un plan de rezervă. În cazul în care urmează să îți cauți un loc de muncă abia după ce te muți în străinătate, s-ar putea să dureze mai mult timp până vei primi primul tău salariu.
Totodată, bugetul estimat ar putea să nu acopere un eveniment neașteptat. În primele luni s-ar putea să te descurci mai greu cu banii, iar economiile tale să nu fie de ajuns pentru un trai decent. În acest caz, ar fi util să știi cum poți să iei un credit în străinătate. Un împrumut reprezintă ancora de salvare pentru diferite cazuri, așa că ia în considerare și această variantă. Multe bănci străine acceptă și clienți români pentru acordarea de credite.

Aplică pentru viză și alte documente
În funcție de destinația aleasă, s-ar putea să ai nevoie de viză, permis de ședere, asigurări medicale sau alte documente care să îți permită să locuiești în legalitate. Cel mai simplu ar fi să urmezi pașii necesari pentru obținerea acestor acte înainte să te muți în străinătate, fiindcă aceste cerințe și costurile diferă de la o zonă la alta.

S-ar putea să plătești taxe destul de mari pentru documente, lucru care îți va afecta bugetul și economiile. Dacă vei aplica înainte de mutarea efectivă, vei fi mai puțin stresat și îți va fi mai ușor să te organizezi cu planificarea bugetului.

Deschide-ți două conturi bancare
Este indicat să folosești două conturi bancare: unul în țara de origine și altul în țara gazdă. Contul autohton te va ajuta să-ți depozitezi economiile și să folosești banii pentru plata anumitor taxe.
De pildă, unii dintre cei care se mută în străinătate pentru o perioadă limitată pot avea nevoie să plătească rate la un credit sau vor să strângă banii într-un cont în lei. Odată ajuns în altă țară, e necesar să ai un cont bancar și acolo, pentru gestionarea nevoilor zilnice de numerar, încasarea salariului sau plata cheltuielilor curente.

Folosește eficient resursele electronice
Cu siguranță, cei care pleacă în străinătate lasă în urma lor persoane dragi, cu care își doresc să țină legătura și după ce se mută. Însă, chiar dacă tarifele de roaming au mai scăzut, traficul de date rămâne destul de costisitor. Nu te grăbi să-ți faci acolo abonamente la internet sau telefonie pentru a comunica acasă. Verifică atent costurile și, odată ce ai trecut granița, folosește eficient resursele electronice.

Orientează-te într-o primă fază către locațiile publice, care oferă internet wireless gratuit, descarcă-ți hărți și trasee utile, ca să te asiguri că nu vei cheltui sume importante pentru aceste lucruri. În funcție de destinație, costurile pot fi foarte mari pentru traficul de date.

Într-o țară străină, totul va fi diferit și vei avea nevoie de timp să te acomodezi cu cultura, limba și obiceiurile locale. Încearcă să îți diminuezi cât de mult posibil riscurile financiare, ca să elimini presiunea pe care lipsa banilor ar putea să ți-o creeze într-un proces de tranziție și așa destul de dificil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *