free download 78 travel guides written by experts

5 preparate culinare al căror nume a fost inspirat de femei celebre

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, foodpanda.ro, cea mai mare platformă de food ordering din România, prezintă poveștile a cinci preparate culinare al căror nume a fost inspirat de femei celebre de-a lungul timpului.

Celebra pizza napoletană Margherita, pe care astăzi o găsim în majoritatea restaurantelor cu specific italienesc și nu numai, se pare că a fost numită așa după numele Margheritei de Savoia, regina Italiei și soția regelui Umberto I. Legenda spune că pizzarul Raffaele Esposito a preparat trei tipuri de pizza cu ocazia vizitei cuplului regal în Napoli în iunie 1889.

Dintre cele trei sortimente, Margherita de Savoia s-a arătat mai mult decât interesată de cea care conținea doar sos de roșii, busuioc proaspăt și brânză mozzarella, fapt pentru care Esposito a hotărât să o numescă Margherita. Dacă ești din Cluj-Napoca, o poți comanda de la Pizzeria Don Pasquale.

Diafană și ușoară, prăjitura Pavlova a împrumutat din delicatețea binecunoscutei balerine rusoaice, Anna Pavlova, care și-a cucerit publicul printr-un talent nativ și o pasiune pentru dans rar întâlnite. Desertul a fost preparat pentru prima dată în 1926, odată cu vizita Annei Pavlova în Australia, de către un bucătar din Wellington care, inspirat de costumul de balet purtat de solistă, a imaginat prăjitura pe bază de bezea, frișcă bătută și fructe proaspete.

foodpanda_Pizza Margherita

Astăzi, poți savura celebrul desert al cărui nume amintește de una dintre cele mai renumite balerine din istoria baletului de la Cărți, Dulciuri și Flori din București.

Un alt desert care poartă numele unei femei celebre este Peach Melba inspirat de soprana de origine australiană Nellie Melba. Cel care l-a inventat a fost bucătarul francez Auguste Escoffier care lucra la Hotelul Savoy din Londra. În 1892, celebra soprană concertează la Covent Garden în opera Lohengrin a lui Richard Wagner, care se dovedește a fi un succes în fața publicului și a criticilor.

Pentru a sărbători acest succes, Ducele de Orleans organizează o cină festivă în care Escoffier prezintă un nou desert preparat din piersici, înghețată de vanilie și zahăr pudră, numit în onoarea solistei, Peach Melba. Ulterior, Auguste Escoffier va adăuga rețetei și sosul de zmeură. Dacă locuiești în Târgu Mureș îl poți comanda cu încredere de la Casa Mureșană Centru.

Un alt preparat culinar inspirat de numele unei cântărețe de operă este Tetrazzini, după soprana de coloratură de origine italiană, Luisa Tetrazzini, apreciată de criticii din întreaga lume pentru vocea sa unică. Printre admiratorii cei mai mari ai sopranei s-a numărat și președintele argentinian Dr. Luis Sanz Pena, a cărei interpretare în opera Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, susținută la Buenos Aires în 1892, îl va cuceri definitiv.

Legenda spune că preparatul pe bază de carne de pui sau fructe de mare, ciuperci, sos de vin cu smântână și spaghete, tăiței sau alte tipuri de paste a fost inventat de către bucătarul Ernest Arbogast, la Hotelul Palace din San Francisco, California, unde Luisa Tetrazzini a locuit o perioadă de timp. Poți regăsi Tetrazzini și în meniul restaurantului La Jar din București.

Un desert al cărui nume ne duce cu gândul la un personaj celebru feminin din lumea basmelor și a poveștilor, este prăjitura Albă ca Zăpada. Numit așa și datorită culorii sale albe, dar și a consistenței sale pufoase, acesta este unul dintre cele mai iubite deserturi românești, care ne amintește de gusturile copilăriei. Oricând ți se face poftă, poți savura prăjitura Albă ca Zăpada pregătită de Simpatic Patisero din Pitești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *