Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

5 moduri de a preveni infertilitatea

Un cuplu din șase este afectat de problema infertilității. Inabilitatea de a rămâne însărcinată, de a menține sarcina sau de a naște un copil viu reprezintă semnele infertilității. Problema poate fi generată din cauza unei disfuncții atât în organismul partenerei, cât și a partenerului. Află care sunt cauzele acestei afecțiuni în ambele cazuri și cum o poți preveni!

Ambele sexe prezintă anumiți factori de risc comuni: consumul de tutun, alcool, droguri, vârsta înaintată, efort fizic excesiv, greutate corporală anormală (obezitate sau malnutriție) și mediul toxic.

Să vedem care sunt cauzele pentru fiecare dintre cele două sexe!

5 moduri de a preveni infertilitatea

sursa foto

Cauze ale infertilității feminine

Problemelor ale trompelor uterine (tuburile lui Fallopio) – trompele uterine sunt tuburi care fac legătura între ovare și uter. Prin acestea se deplasează ovulul către uter, unde este fecundat de către spermatozoid. Dacă există leziuni sau blocaje la nivelul acestor tuburi, ovulul nu mai ajunge în uter, iar spermatozoidul nu are ce să fecundeze.

Problemele la acest nivel pot fi cauzate de infecțiile cu Gonoreea, Chlamyidia, endometrioză, boala inflamatorie pelvină și intervențiile chirurgicale.

Endometrioză – boala la nivelul endometrului. Acesta reprezintă mucoasa de pe pereții interni ai uterului ce este eliminată odată sângele menstrual. În endometrioză, endometrul se răspândește la nivelul trompelor uterine, ovarelor și altor organe vecine.

Boala inflamatorie pelvină – infecție la nivelul uterului și trompelor uterine, cauzată de contactarea bacteriilor cu transmitere sexuală Chlamydia și Gonoreea.

Anomalii uterine – tumorile pot afecta fertilitatea. Spre exemplu, fibromul uterin este o afecțiune frecventă și de cele mai multe ori este cauza infertilității. Aceasta reprezintă o tumoră benignă (necanceroasă) vindecabilă.

Anomalii ovariene – sindromul ovarelor polichistice cauzează dezechilibre hormonale ce afectează fertilitatea, iar insuficiența ovariană prematură diminuează funcția ovarelor.

Probleme la nivelul colului uterin (cervix) – mucus cervical secretat la nivelul colului uterin este anormal sau lipsește. Acest mucus are rolul de a proteja spermatozoizii în sistemul reproducător feminin și de a-i menține viabili. Mucusul cervical este asemănător unui albuș de ou, are o consistență flexibilă și o cantitate mai mare decât secreția zilnică obișnuită. Apariția acestuia indică perioada fertilă.

Probleme de ovulație – ovulația reprezintă perioada în care organismul feminin este cel mai fertil. În momentul ovulației, ovulul matur este eliberat și trimis către uter, unde rămâne activ pentru 24 de ore. Acest moment diferă în funcție de persoană. În medie, acesta are loc în ziua a 14-a a ovulației.

Ovulația poate fi afectată de anumite tulburări precum: sindromul ovarelor polichistice, activitate fizică intensă, secreție anormală de prolactină (hormon), probleme ale tiroidei, greutate corporală nepotrivită (obezitate și malnutriție).

Vârsta înaintată – după vârsta de 30 de ani fertilitatea feminină este diminuată, deoarece în procesul îmbătrânirii producerea celulelor este afectată de modificări genetice.

Cauze ale infertilității masculine

  • Oligospermie – producția redusă de spermatozoizi. Mai puțin de 20 de milioane de spermatozoizi într-un mililitru de spermă confirmă diagnosticul de oligospermie.
  • Azoospermie – lipsa spermatozoizilor în spermă.
  • Astenospermie – mai mult de 60% din spermatozoizi prezintă mobilitate redusă (lentă și fără direcție în linie dreaptă).
  • Teratozoospermie – forma și mărimea spermatozoizilor sunt anormale.
  • Defecte genetice
  • Dezechilibre hormonale

Prevenția infertilității

1. Educație sexuală

Trebuie evitate: începerea precoce a vieții sexuale, contactul sexual cu mai mulți parteneri/partenere, contactul sexual neprotejat. Deși prezervativul nu oferă protecție 100% împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, acesta reduce semnificativ șansele de a fi transmise.

Consultul medical periodic este important pentru evaluarea stării de sănătate.

Igiena intimă este esențială pentru sănătatea sistemului reproducător.

2. Stil de viață

Controlul greutății este important pentru a evita dezechilibrele hormonale. În acest sens, dieta echilibrată împreună cu activitatea fizică regulată și moderată au un rol crucial. Efortul fizic exagerat și stresul trebuie evitate.

Renunțarea la vicii sau evitarea dezvoltării acestora reduce considerabil riscul infertilității. Fumatul, consumul de substanțe interzise, consumul excesiv de cofeină sau alcool intră în categoria viciilor.

Se pot administra suplimente care întrețin fertilitatea.

3. Timpul potrivit pentru sarcină

Nu așteptați prea mult pentru conceperea unui copil. După vârsta de 30 de ani atât fertilitatea masculină, cât și cea feminină începe să scadă. Perioada în care organismul uman este pregătit pentru conceperea unui copil este cea de după 20 de ani. La această vârstă, femeia are cel mai ridicat grad de fertilitate. Celulele sexuale sunt calitative și nu sunt afectate de procesul îmbătrânirii.

4. Urmărirea perioadei fertile

Trebuie identificat momentul ovulației, dacă se plănuiește o sarcină. Acesta indică fertilitatea maximă. Există teste care identifică această perioadă.

De asemenea, momentul fertil este indicat de modificarea secreției vaginale. Aceasta devine asemănătoare unui albuș de ou și reprezintă, de fapt, mucusul cervical.

5. Mediul înconjurător

Toxinele din mediu afectează sistemul reproducător. Plumbul, mercurul și alte substanțe chimice sau cele radioactive pot interfera cu fertilitatea. Așadar, mediul de lucru trebuie ales rațional.

În concluzie, atât timp cât nu este vorba de defecte genetice, infertilitatea poate fi prevenită.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *