metalshow

4 lucruri de care trebuie sa tii cont la alegerea programului de contabilitate

Contabilitatea celor mai multe firme este simpla si implica doar evidenta facturilor de achizitie si de vanzare, raportarea pentru TVA, daca este cazul si depunerea tuturor actelor necesare la autoritatile competente.

De multe ori insa, o firma simpla poate sa creasca si sa aiba nevoie de o administrare mult mai buna a intregii activitati. Spre exemplu, pot aparea nevoi precum administrarea stocurilor si gestiunea de productie, ceea ce transforma contabilitatea firmei intr-o activitate ceva mai dificila.

Din fericire, exista varianta de alegere a unui software pentru contabilitate, care rezolva rapid si ieftin toate aceste probleme. Tot va fi nevoie de un contabil si de asemenea, va fi nevoie de semnatura unui expert contabil la depunerea fiecarui bilant. Ceea ce este atractiv la programul de contabilitate este faptul ca duce la economie de timp si automat la economie de bani.

calculator

sursa foto

Care sunt criteriile de alegere a celui mai bun program de contabilitate?

Conform specialistilor de la regnskabspiloten.dk, cel mai bun program de contabilitate (bedste regnskabsprogram – regnskabspiloten) trebuie sa respecte o serie de criterii si sa se muleze perfect pe nevoia firmei. Tocmai de aceea, pentru a-l alege, orice administrator de firma trebuie sa constientizeze nevoia. Ulterior, poate sa tina cont de:

  • Arhitectura aplicatiei. Fiecare program de contabilitate difera in functie de ceea ce se doreste de la el. Arhitectura se refera la toate elementele care il construiesc si il fac functional. Se poate defini, asadar, prin dotarile software de care este nevoie pentru a functiona, de accesibilitate (unele programe sunt accesibile doar de pe un singur computer, in timp ce altele pot fi accesate online) sau de securitate. Datele programului trebuie sa poata fi salvate in cloud, fara sa depinda de HDD-ul computerului pe care se lucreaza.
  • Legislatia. In general, programele de contabilitate tin cont de legislatia in vigoare, insa nu trebuie sa existe o baza in asta. O analiza atenta a modului in care lucreaza programul si a modului in care isi actualizeaza datele in functie de noutatile legislative este extrem de importanta.
  • Cost. Exista programe contabile gratuite sau programe contra cost. Evident, cele gratuite sunt foarte atractive, insa nu intotdeauna pot sa raspunda tuturor cerintelor pe care le are o firma. Este bine sa se caute o solutie prin care sa se poata face update la ceea ce face programul, in functie de cerinte.
  • Parerea contabilului. Orice firma are un contabil care face actele contabile lunare sau macar care isi pune parafa la depunerea bilantului contabil. Aceasta persoana este cea mai in masura sa stabileasca tipul de soft folosit pentru contabilitate, deoarece stie cu exactitate de ce tool-uri are nevoie.

Dupa ce toate criteriile sunt indeplinite, este bine sa se testeze programul pentru o perioada. Majoritatea programelor mari de contabilitate ofera 30 de zile de test, inainte de a solicita plata (asta daca nu sunt gratuite pe termen nelimitat). Cele 30 de zile sunt suficiente pentru a oferi toate informatiile necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *